Róka-hegyi Táró 1. sz. barlangja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Róka-hegyi Táró 1. sz. barlangja
A barlanghoz vezető táró bejárata
A barlanghoz vezető táró bejárata
Hossz6 m
Mélység0,3 m
Magasság0,5 m
Függőleges kiterjedés0,8 m
Ország Magyarország
Település Budapest
Földrajzi táj Pilis hegység
Típus hévizes eredetű, inaktív
Barlangkataszteri szám 4810-16
A Wikimédia Commons tartalmaz Róka-hegyi Táró 1. sz. barlangja témájú médiaállományokat.

A Róka-hegyi Táró 1. sz. barlangja a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Budai Tájvédelmi Körzetben, Budapest III. kerületében található barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Pilis egyik legdélkeletibb hegyének, a Róka-hegynek az egyik, már nem művelt kőfejtőjében, természetvédelmi területen, egy sziklafal aljában található, vasráccsal lezárt, mesterséges táróból nyílik. A kőfejtő délkeleti oldalában van a táró. A barlangbejárathoz eljutni tehát csak a vasrács nyílásain keresztülbújva lehet, de ez csak a vékony testalkatúaknak lehetséges. A vízszintes barlang vízszintes tengelyirányú bejárata a táró talpszintjén, a Róka-hegyi Táró 3. sz. barlangjával szemben, bal oldalon van. Triász mészkőben, hévizes oldódással keletkezett. Kis mértékben rongált borsókövek figyelhetők meg benne. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak az engedélyével látogatható. A bejárásához barlangjáró alapfelszerelés szükséges.

A barlangtérképlap szerint Táró 1. sz. barlang (Sásdi 1997) is a neve.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Kőbányászat következtében tárult fel. Az 1984-ben kiadott Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában nem szerepel neve. 1997. március 22-én Sásdi László és Kovács Richárd mérték fel, valamint a felmérés alapján Sásdi László szerkesztett és rajzolt egy alaprajzi barlangtérképet és egy keresztmetszetet, amelyek 1:100 méretarányban készültek. Ekkor készült egy keresztmetszet is a Róka-hegyi Táró 3. sz. barlangjával közösen.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]