Háromszög-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Háromszög-barlang
A Háromszög-barlang bejárata
A Háromszög-barlang bejárata
Hossz5 m
Mélység0 m
Magasság2 m
Függőleges kiterjedés2 m
Ország Magyarország
Település Csobánka
Földrajzi táj Pilis hegység
Típus hévizes, korróziós
Barlangkataszteri szám 4820-53
Elhelyezkedése
Háromszög-barlang (Magyarország)
Háromszög-barlang
Háromszög-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 38′ 56″, k. h. 18° 58′ 21″Koordináták: é. sz. 47° 38′ 56″, k. h. 18° 58′ 21″
A Wikimédia Commons tartalmaz Háromszög-barlang témájú médiaállományokat.

A Háromszög-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén lévő Pilis hegységben, az Oszolyon található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

Csobánka külterületén, az oszolyi Óra-faltól É-ra lévő első nagy sziklacsoport középső sziklabordájának DNy-i tövében helyezkedik el a barlang. Az Óra-faltól É-ra indulva a meredek hegyoldalban kb. a fal aljával azonos magasságban, kb. 100–150 m után pontosan a barlang bejáratához lehet jutni. Felső triász dachsteini mészkőben korrózió hatására jött létre az 5 m hosszú barlang. A barlang bejárati folyosójának szelvénye jellegzetesen háromszög alakú, emiatt kapta a barlang a nevét.

A bejáraton bemászva egy kis folyosó után lehet elérni a barlang végpontját jelentő tág termet, ahol már felegyenesedve lehet megfigyelni a képződményeket. A teremből több irányba is fokozatosan elszűkülő hasadékok indulnak, de továbbkutatás szempontjából egyik sem jelentős. A barlang utcai ruhában is járható, de a barlang falán nagy mennyiségben található montmilch alapos megfigyeléséhez lámpára is szükség van.

1997-ben volt először Háromszög-barlangnak nevezve a barlang az irodalmában.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1967-ben napvilágot látott Pilis útikalauz című könyvben az jelent meg, hogy az Oszoly Csobánkára néző, Ny-i oldalán, az erdővel körülvett mészkősziklák között több jelentéktelen üreg található.

Az 1974-ben megjelent Pilis útikalauz című könyvben, a Pilis hegység és a Visegrádi-hegység barlangjainak jegyzékében (19–20. old.) meg van említve, hogy a Pilis hegység és a Visegrádi-hegység barlangjai között vannak az Oszoly barlangjai. A Pilis hegység barlangjait leíró rész szerint a Csobánka felett emelkedő Oszoly sziklái között másféltucat kis barlang van. Ezeket a Szpeleológia Barlangkutató Csoport térképezte fel és kutatta át rendszeresen. E kis barlangok többsége nem nagyon látványos, de meg kell említeni őket, mert a turisták, különösen a sziklamászók által rendszeresen felkeresett Oszoly sziklafalaiban, valamint azok közelében némelyikük kitűnő bivakolási lehetőséget nyújt.

Az 1991-ben megjelent útikalauzban meg van ismételve az 1974-es útikalauznak az Oszoly barlangjait bemutató általános ismertetése. Az 1996. évi barlangnapi túrakalauzban meg van ismételve az 1991-ben kiadott útikalauzban található leírás, amely az Oszoly barlangjait általánosan ismerteti. 1997. május 23-án Regős József mérte fel a barlangot és a felmérés alapján 1997. május 24-én Kraus Sándor rajzolt alaprajz térképet keresztmetszettel és hosszmetszet térképet, amelyek 1:50 méretarányban készültek.

1997. május 23-án Kárpát József 1990-es oszolyi áttekintő térképe alapján Kraus Sándor rajzolt helyszínrajzot, amelyen az oszolyi sziklabordák üregeinek földrajzi elhelyezkedése van ábrázolva. A rajzon megfigyelhető a Háromszög névvel jelölt barlang földrajzi helyzete. Kraus Sándor 1997. évi beszámolójában az olvasható, hogy az 1997 előtt ismeretlen Háromszög-barlangnak 1997-ben készült el a térképe. A jelentésbe bekerült az 1997-es helyszínrajz. A 2005-ben megjelent Magyar hegyisport és turista enciklopédia című könyvben meg van említve, hogy az Oszoly erdejében elszórtan sziklatömbök és kis barlangnyílások váltogatják egymást.

Irodalom[szerkesztés]

  • Dely Károly – Mezei Iván: Pilis útikalauz. Sport, Budapest, 1974. 20., 26. old. (A Pilis-hegység barlangjai című fejezetet, a 19–37. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve.)
  • Kraus Sándor: 1997. évi beszámoló. Kézirat. 18., 19. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Mezei Iván szerk.: Pilis útikalauz. Budapest, 1967. 26. old. (A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai című fejezetet, a 22–36. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve.)
  • Miczek György szerk.: A Pilis és a Visegrádi-hegység. Budapest, Sport, 1991. 33. old. („A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai” című fejezetet, a 26–46. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve.)
  • Neidenbach Ákos – Pusztay Sándor: Magyar hegyisport és turista enciklopédia. Budapest, 2005. 92. old. (Nincs benne név szerint említve.)
  • Nyerges Miklós: MKBT – XL. Barlangnap, Pilisszentkereszt. Túrakalauz. 1996. 18. old. (Nincs benne név szerint említve.)
  • –: Háromszög-barlang leírás. Kézirat. Szerzőnév és dátum nélkül. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]