Róka-hegyi Táró 2. sz. barlangja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Róka-hegyi Táró 2. sz. barlangja
A barlanghoz vezető táró bejárata
A barlanghoz vezető táró bejárata
Hossz7 m
Mélység0 m
Magasság4 m
Függőleges kiterjedés4 m
Ország Magyarország
Település Budapest
Földrajzi táj Pilis hegység
Típus hévizes eredetű, inaktív
Barlangkataszteri szám 4810-17
A Wikimédia Commons tartalmaz Róka-hegyi Táró 2. sz. barlangja témájú médiaállományokat.

A Róka-hegyi Táró 2. sz. barlangja a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Budai Tájvédelmi Körzetben, Budapest III. kerületében található barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Pilis egyik legdélkeletibb hegyének, a Róka-hegynek az egyik, már nem művelt kőfejtőjében, természetvédelmi területen, egy sziklafal aljában található, vasráccsal lezárt, mesterséges táróból nyílik. A kőfejtő délkeleti oldalában van a táró. A táró bal oldalán elhelyezkedő, körülbelül két méter magasan nyíló barlangbejárathoz eljutni tehát csak a vasrács nyílásain keresztülbújva lehet, de ez csak a vékony testalkatúaknak lehetséges. Triász mészkőben jött létre. Tulajdonképpen egy hasadékbarlang. Sok borsókő van benne. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak az engedélyével látogatható. A bejárásához barlangjáró alapfelszerelés szükséges.

A barlangtérképlap szerint Táró 2. sz.-barlang (Sásdi 1997) is a neve.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Kőbányászat következtében tárult fel. Az 1984-ben kiadott Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában nem szerepel neve. 1997. március 22-én Sásdi László és Kovács Richárd mérték fel, valamint a felmérés alapján Sásdi László szerkesztett és rajzolt egy alaprajzi barlangtérképet egy keresztmetszettel és egy hosszmetszet barlangtérképet, amelyek 1:100 méretarányban készültek.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]