Ürömi Kongó-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ürömi Kongó-barlang
Hossz20 m
Mélység12,7 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés12,7 m
Település Üröm
Földrajzi táj Pilis
Típus hévizes eredetű, inaktív
Barlangkataszteri szám 4810-8

Az Ürömi Kongó-barlang megsemmisült barlang, amely a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, Ürömön volt megtalálható.

Leírás[szerkesztés]

Az Ürömöt Csillagheggyel összekötő út mellett, Üröm szélén, a Péterhegyi út 1. sz. felett lévő, már nem művelt, kis kőfejtő oldalában nyílt. Eocén, nummuliteszes mészkőben, tektonikus hasadék mentén keletkezett. Borsókövek és kalcitlemezek voltak megfigyelhetők benne.

Az Ürömi Kongó-barlang név 1992-ben bukkant fel az irodalmában (Kárpát 1992).

Kutatástörténet[szerkesztés]

1992 májusában fedezte fel és tárta fel az Acheron Barlangkutató Szakosztály. A megtalálásakor néhány helyen gyengén oldott, hét–nyolc méter hosszú, egy–másfél méter járatmagasságú és egy méter széles volt. Ebben az évben készítették el a tagok a két hosszmetszeti barlangtérképét két keresztmetszettel. A szakosztály 1992-es jelentése szerint a kőfejtőben már ismert volt a kis üreg, amelynek a bontásával tárult fel a 13 méter mély aknabarlang. Később a bejárat közvetlen közelében lévő aknának a lejárati része eltömődött kőzettörmelékkel és egyéb hulladékkal. Ez akadályozta a barlang mélyebben elhelyezkedő részébe a bejutást. Csak a bejárattól jobbra található kúszószakasz volt járható a barlangból, de ez is nagyon szemetes volt.

Irodalom[szerkesztés]

  • Kárpát József szerk.: Az Acheron Barlangkutató Szakosztály 1992. évi kutatási jelentése. Kézirat. Budapest, 1993. január 20. 6., 32–35. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • –: Ürömi Kongó-barlang leírás. Kézirat. Szerzőnév és dátum nélkül. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]