Strázsa-tetői-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Strázsa-tetői-barlang
A Strázsa-tetői-barlang bejárati része
A Strázsa-tetői-barlang bejárati része
Hossz7 m
Mélység2 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés2 m
Ország Magyarország
Település Esztergom
Földrajzi táj Pilis hegység
Barlangkataszteri szám 4851-17
A Wikimédia Commons tartalmaz Strázsa-tetői-barlang témájú médiaállományokat.

A Strázsa-tetői-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Pilis hegységben, a Nagy-Strázsa-hegyen található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

Esztergom-Kertváros városrészben, a Dorog mellett található Nagy-Strázsa-hegy (Strázsa-hegy) tetején helyezkedik el a barlang. A Strázsa-hegyi-barlang hegytetőre nyíló bejáratától É-ra kb. 10 m-re van a Strázsa-tetői-barlang bejárata. Az ásott lyuk egy része agyagos kőtörmelékben, másik része pedig oldott kőtömbök és szálkő között van. A kiásott törmelék sárga, vörösesbarna árnyalatú. Két ágra ágazik el a 7,5 m hosszú barlang. Az egyik ág száraz, a másik viszont nedves. A barlang engedély nélkül, barlangjáró alapfelszerelés használatával járható.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1997. május 29-én Regős József mérte fel a barlangot, majd 1997. május 31-én a felmérés alapján Kraus Sándor szerkesztette meg a barlang alaprajz térképét és 2 keresztmetszet térképét. A három térképen 1:50 méretarányban van bemutatva a barlang. Az alaprajz térképen látható a 2 keresztmetszet elhelyezkedése a barlangban. 1997. május 29-én Kraus Sándor rajzolt helyszínrajzot, amelyen a Kis-Strázsa-hegy, Középső-Strázsa-hegy és Nagy-Strázsa-hegy barlangjainak földrajzi elhelyezkedése van ábrázolva. A rajzon látható a Tetői névvel jelölt Strázsa-tetői-barlang földrajzi elhelyezkedése. Kraus Sándor 1997. évi beszámolójában az olvasható, hogy az 1997 előtt ismeretlen Strázsa-tetői-barlangnak 1997-ben készült el a térképe. A jelentésbe bekerült az 1997-ben rajzolt helyszínrajz.

Irodalom[szerkesztés]

  • Kraus Sándor: 1997. évi beszámoló. Kézirat. 36., 37. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • –: Strázsa-tetői-barlang leírás. Kézirat. Szerzőnév és dátum nélkül. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]