Fehér-hegy (Pilisborosjenő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fehér-hegy
Murvabánya a Fehér-hegyen; az alapkőzet jellegzetes színe magyarázat a hegy nevére is
Murvabánya a Fehér-hegyen; az alapkőzet jellegzetes színe magyarázat a hegy nevére is

Magasság288 m
HelyPilisborosjenő
HegységPilis
Elhelyezkedése
Fehér-hegy (Budapest)
Fehér-hegy
Fehér-hegy
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 36′ 46″, k. h. 18° 57′ 49″Koordináták: é. sz. 47° 36′ 46″, k. h. 18° 57′ 49″
Fehér-hegy (Pest vármegye)
Fehér-hegy
Fehér-hegy
Pozíció Pest vármegye térképén
Térkép

A Fehér-hegy egy 288 méter magas hegy a Dunazug-hegyvidéken, a Pilis hegységben, annak déli részén. Annak a hegysornak a része, a Köves-bérccel és más, kevéssé ismert nevű vagy névtelen kiemelkedésekkel együtt, amelyek a Kevélyek déli előhegyeinek számítanak. Lényegében a hegy tömbjének egésze a Pest vármegyei Pilisborosjenő közigazgatási területén, annak nyugati szélén terül el.

A hegy Pilisborosjenő központja felől kényelmes, de aránylag hosszú sétával közelíthető meg. Sokkal rövidebb, viszont meglehetősen meredek útvonalon lehet feljutni a csúcsra déli irányból, Solymár felől, a Solymári-völgyben húzódó Határ-réti-árkot kísérő murvás földútról. E földút képezi ezen a szakaszon a közigazgatási határt Solymár és Pilisborosjenő között, a hegy felőli ingatlanok Pilisborosjenő Alsótelep községrészéhez tartoznak, és a csúcs felé vezető Ölyv utcáról fel lehet kapaszkodni a hegyre. A jelzett turistautak, hosszabb túraútvonalak nagyrészt elkerülik a hegyet.

A hegy területének nagy része erdőborítású, főleg mészkedvelő fajösszetételű középhegységi erdők borítják. A hegytömb Pilisborosjenőhöz közelebbi részén korábban több murvabánya is működött. A csúcstól nem messzire északkeleti irányban épült fel filmes díszletként az Egri vár hű mása, amely ma is turistalátványosság. Az épület egyébként az Egri csillagok című film 1968-as forgatásához készült, s a filmben több olyan jelenet van, amelyet a hegy térségében, leginkább annak kopár északkeleti-keleti lejtőjén forgattak, vagy a háttérben látszik ez a terület.

Képgaléria[szerkesztés]