Juventusz-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Juventusz-barlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz20 m
Mélység1,5 m
Magasság3 m
Függőleges kiterjedés4,5 m
Tengerszint feletti magasság514,5 m
Ország Magyarország
Település Esztergom
Földrajzi táj Pilis
Típus karsztvízszint alatt kioldott
Barlangkataszteri szám 4840-64
A Wikimédia Commons tartalmaz Juventusz-barlang témájú médiaállományokat.

A Juventusz-barlang Esztergomban, a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található barlang. Turista útikalauzokban is szerepel.

Leírás[szerkesztés]

A Pilis oldalában található Csévi-szirteken nyílik. A Hipp-hopp-Gazsi-barlang bejáratától körülbelül hét méterrel magasabban, az Ajándék-barlang bejáratától körülbelül 100 méterrel alacsonyabban nyílik. Az erdős hegyoldalban, egy sziklafal tövében van bejárata. Bejáratának szélessége 3,6 méter és magassága 1,6 méter. Felső triász dachsteini mészkőben keletkezett karsztvízszint alatti oldódással. Inaktívvá válása után kifagyásos aprózódás alakította át járatait.

Elágazó térformájú. Morfológiai elemei közül meg kell említeni a gömbfülkét és gömbüstöt. Járataiban megfigyelhető függőcseppkő, állócseppkő, farkasfogas cseppkőzászló, cseppkőléc, cseppkőlefolyás, visszaoldott cseppkő, kondenz borsókő és hegyitej. Az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület 2002-ben szerkesztett térképe alapján 20 méter hosszú, másfél méter mély és három méter magas. Barlangjáró alapfelszereléssel járható, de látogatásához engedély szükséges.

Eredetileg a Juventus-barlang nevet adták neki (Lorberer 1973), de előfordul irodalmában a Juventus barlang (Bertalan 1976) név is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

A X. ker. Természetbarát Sportkör Fényes Elek Barlangkutató Szakosztályának tagjai fedezték fel 1973-ban és régészeti vizsgálatokat folytattak benne Gábori Miklós felügyelete mellett. Régészetileg érdekes lelet nem került elő. 1974-ben kicsit bontották, hogy megtalálják folytatását és meteorológiai mérések, valamint felmérés történt az üregben. Az 1974-ben megjelent Pilis útikalauz szerint 15 méter hosszú.

Az 1976-ban befejezett Magyarország barlangleltára című kéziratban az van írva, hogy a Juventus barlang a Pilis hegységben, a Pilis-vonulatban, Piliscséven helyezkedik el. A településtől ÉK-re, 37°-ra 2980 m-re, kb. 500 m tszf. magasságban van a bejárata. A Leány-barlangtól É-ra 300 m-re és azonos magasságban található. A barlang 15 m hosszú. Vegyes, meleg és hévizes eredetű barlang gömbfülkékkel és cseppkőképződményekkel. A kézirat barlangra vonatkozó része 1 irodalmi mű alapján lett írva.

A Kőbányai Barlangkutató és Hegymászó Szakosztály tagjai 1976-ban mérték hőmérsékletét és Lendvay Ákos csontmaradványokat gyűjtött kitöltéséből. A szakosztály barlangkutatói próbáltak újabb szakaszt feltárni benne 1979-ben, de eredménytelenül. Ebben az évben újra hőmérsékletméréseket végeztek.

Az 1984-ben megjelent Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában szerepel a barlang Juventus-barlang néven és térképen van helye jelölve. 1997-ben Sásdi László alaprajzi barlangtérkép-vázlatot rajzolt róla. A Sásdi László által 1997-ben kitöltött barlangkataszteri törzslapon 20 méter hosszú és freatikus keletkezésű barlangként van regisztrálva. 2002-ben az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület két tagja, Kovács Ádám és Kovács Richárd mérték fel a barlangot, majd a felmérés alapján Kovács Richárd szerkesztette és rajzolta meg alaprajzi barlangtérképét keresztmetszetekkel.

Irodalom[szerkesztés]

További irodalom[szerkesztés]

  • Lorberer Árpád: Szpeleográfiai terepjelentés. Kézirat, Budapest. (A „Magyarország barlangleltára” című összeállítás szerint 1973-ban, vagy 1975-ben készült róla terepjelentés.)

További információk[szerkesztés]