Róka-hegyi Füstös-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Róka-hegyi Füstös-barlang
A Róka-hegyi Füstös-barlang bejárata
A Róka-hegyi Füstös-barlang bejárata
Hossz3,6 m
Mélység0 m
Magasság2 m
Függőleges kiterjedés2 m
Ország Magyarország
Település Budapest
Földrajzi táj Pilis hegység
Típus hévizes eredetű, inaktív
Barlangkataszteri szám 4810-21
A Wikimédia Commons tartalmaz Róka-hegyi Füstös-barlang témájú médiaállományokat.

A Róka-hegyi Füstös-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Budapest III. kerületében, a Budai Tájvédelmi Körzetben található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

A róka-hegyi, középső, felhagyott kőfejtőben, természetvédelmi területen, a feljárati lépcsőtől jobbra, a sziklafal aljában van az északra néző, szabálytalan alakú, vízszintes tengelyirányú, viszonylag nagy méretű bejárata. A bejárat körül látható korom miatt könnyen észrevehető a bejárata.

Felső triász, dachsteini mészkőben létrejött, kis méretű barlang. A hévizes eredetű, inaktív barlang freatikus körülmények között alakult ki a kőbányában lévő, többi barlanghoz hasonlóan. A bejárati nyíláson bebújva lehet a barlangnak az egyetlen, körülbelül 1,5×4×2 méteres termébe jutni. A terem nagyon átalakult az eredeti állapotához viszonyítva, mert majdnem mindenhol vastag korom fedi a falakat és a mennyezetet. A barlangban napjainkban is raknak tüzet, amelyet a terem alján található, friss hamurétegek jeleznek. Nagyon rongálódtak a barlangban megfigyelhető, barlangi képződmények. A barlang tág bejáratának a könnyű megközelítése és a barlangba történő egyszerű bejutás miatt került ilyen állapotba a barlang. Az engedéllyel megtekinthető barlang barlangjáró alapfelszerelés nélkül járható. A bejárásához csak egy világítóeszköz szükséges.

A kormos falai miatt kapta a nevét. Előfordul az irodalmában, a Sásdi László által 1997-ben szerkesztett barlangtérkép-lapon Füstös-barlang néven is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Kőfejtés következtében tárult fel. 1997. március 22-én Sásdi László és Babay Rita mérte fel, valamint a felmérés alapján Sásdi László szerkesztett és rajzolt egy alaprajzi barlangtérképet és egy hosszmetszet barlangtérképet, amelyek 1:100 méretarányban készültek.

Irodalom[szerkesztés]

  • –: Róka-hegyi Füstös-barlang leírás. Ismeretlen készítőjű és készítési idejű kézirat. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]