Basa-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Basa-hegy
(Basina)
A Basa-hegy a piliscsévi pincesor felől nézve
A Basa-hegy a piliscsévi pincesor felől nézve

Magasság386 m
Hely Magyarország,
Komárom-Esztergom vármegye, Piliscsév
HegységPilis
Elhelyezkedése
Basa-hegy (Komárom-Esztergom vármegye)
Basa-hegy
Basa-hegy
Pozíció Komárom-Esztergom vármegye térképén
é. sz. 47° 41′ 08″, k. h. 18° 50′ 52″Koordináták: é. sz. 47° 41′ 08″, k. h. 18° 50′ 52″
Basa-hegy (Pest vármegye)
Basa-hegy
Basa-hegy
Pozíció Pest vármegye térképén

A Basa-hegy, helyi szlovák népnyelvi nevén Basina egy 386 méteres magaslat a Pilis Komárom-Esztergom vármegyei részén, Piliscsév területén, alig néhány száz méterre nyugatra a megye keleti határától. Aránylag kis alapterületű hegy a Pilis tömbje, illetve a pilisi hegylánc fő tömege, valamint a Zajnát-hegyek közé beékelődve. A Pilis egyik déli előhegyének tekinthető, déli szomszédai a Fésű-hegy és a Bárány-hegy; kelet és nyugat felől lankásabb területek határolják.

A hegy tömbjében található a Csévi-barlang. Csúcsától északra húzódik egy sárga turistajelzés, amely Pilisvörösvár központjától, az Őr-hegy és a Zajnát-hegyek érintésével Klastrompusztán és Pilisszentléleken keresztül Esztergomig vezet. A csúcstól nyugatra húzódik a Basina-völgy, amelyben egy sárga kör és egy piros kör turistajelzés útvonala halad, mindkettő célpontja a völgyben fakadó Eszperantó-forrás.

A hegy térségét távlati fejlesztési tervek is érintik, mivel a 10-es főút tehermentesítésére elképzelt tervek túlnyomó többségében a majdani M10-es út valahol e hegytömb közelében, a terepviszonyokat is figyelembe véve nyilvánvalóan tőle délre haladna el.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]