Ugrás a tartalomhoz

Margitliget köteles-fülke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Margitliget köteles-fülke
A Margitliget köteles-fülke bejáratának környéke. A barlang bejárata a fénykép közepén lévő, füves sziklapárkányról nyílik
A Margitliget köteles-fülke bejáratának környéke. A barlang bejárata a fénykép közepén lévő, füves sziklapárkányról nyílik
Hossz3 m
Mélység0 m
Magasság2,5 m
Függőleges kiterjedés2,5 m
Ország Magyarország
TelepülésCsobánka
Földrajzi tájPilis hegység
Típuskifagyásos aprózódású és korróziós eredetű
Barlangkataszteri szám4820-63
Elhelyezkedése
Margitliget köteles-fülke (Magyarország)
Margitliget köteles-fülke
Margitliget köteles-fülke
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 39′ 06″, k. h. 18° 58′ 23″Koordináták: é. sz. 47° 39′ 06″, k. h. 18° 58′ 23″
A Wikimédia Commons tartalmaz Margitliget köteles-fülke témájú médiaállományokat.

A Margitliget köteles-fülke a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén lévő Pilis hegységben, az Oszolyon található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

Csobánka szélén, a Margit-ligettel szemben lévő sziklaszirt falának közepén, a fal középmagasságában elhelyezkedő füves párkányon van a barlang bejárata. Lentről nehéz sziklamászással, fentről kötélen leereszkedve közelíthető meg. Felső triász dachsteini mészkőben kifagyásos aprózódás és korrózió hatására jött létre a 3 m hosszú és 2,5 m magas barlang. Gyakorlatilag nincsenek képződményei. Kitöltésében a kőzettörmelék és a humusz játssza a főszerepet, melyekből apró kisemlős csontok kerültek elő. Rossz időben ideális menedék lehet.

Előfordul az irodalomban Margit-ligeti-Köteles-fülke (Kraus 1997) néven is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1967-ben napvilágot látott Pilis útikalauz című könyvben meg van említve, hogy az Oszoly Csobánkára néző, Ny-i oldalán, az erdővel körülvett mészkősziklák között több jelentéktelen üreg található.

Az 1974-ben megjelent Pilis útikalauz című könyvben, a Pilis hegység és a Visegrádi-hegység barlangjainak jegyzékében (19–20. old.) meg van említve, hogy a Pilis hegység és a Visegrádi-hegység barlangjai között vannak az Oszoly barlangjai. A Pilis hegység barlangjait leíró rész szerint a Csobánka felett emelkedő Oszoly sziklái között másféltucat kis barlang van. Ezeket a Szpeleológia Barlangkutató Csoport térképezte fel és kutatta át rendszeresen. E kis barlangok többsége nem nagyon látványos, de meg kell említeni őket, mert a turisták, különösen a sziklamászók által rendszeresen felkeresett Oszoly sziklafalaiban, valamint azok közelében némelyikük kitűnő bivakolási lehetőséget nyújt.

Az 1991-ben megjelent útikalauzban meg van ismételve az 1974-es útikalauzban lévő leírás, amely az Oszoly barlangjait általánosan ismerteti. Az 1996. évi barlangnapi túrakalauzban meg van ismételve az 1991-ben kiadott útikalauzban található leírás, amely az Oszoly barlangjait általánosan ismerteti. 1997. május 28-án Regős József mérte fel és a felmérés alapján 1997. május 31-én Kraus Sándor rajzolt alaprajz térképet hosszmetszettel és keresztmetszettel.

1997. május 31-én Kraus Sándor rajzolt helyszínrajzot, amelyen a Margit-ligeti-szirt barlangjainak földrajzi elhelyezkedése van ábrázolva. A helyszínrajz egy 1997. május 29-ei bejáráson alapul. A helyszínrajzon látható a Köteles névvel jelölt barlang földrajzi elhelyezkedése. Kraus Sándor 1997. évi beszámolójában az olvasható, hogy az 1997 előtt ismeretlen barlangnak 1997-ben készült el a térképe. A jelentésbe bekerült az 1997-es helyszínrajz. A 2005-ben megjelent Magyar hegyisport és turista enciklopédia című könyvben meg van említve, hogy az Oszoly erdejében elszórtan sziklatömbök és kis barlangnyílások váltogatják egymást.

Irodalom[szerkesztés]

  • Dely Károly – Mezei Iván: Pilis útikalauz. Sport, Budapest, 1974. 20., 26. old. (A Pilis-hegység barlangjai című fejezetet, a 19–37. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve.)
  • Kraus Sándor: 1997. évi beszámoló. Kézirat. 16., 17. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Mezei Iván szerk.: Pilis útikalauz. Budapest, 1967. 26. old. (A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai című fejezetet, a 22–36. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve.)
  • Miczek György szerk.: A Pilis és a Visegrádi-hegység. Budapest, Sport, 1991. 33. old. („A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai” című fejezetet, a 26–46. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve.)
  • Neidenbach Ákos – Pusztay Sándor: Magyar hegyisport és turista enciklopédia. Budapest, 2005. 92. old. (Nincs benne név szerint említve.)
  • Nyerges Miklós: MKBT – XL. Barlangnap, Pilisszentkereszt. Túrakalauz. 1996. 18. old. (Nincs benne név szerint említve.)
  • –: Margitliget köteles-fülke leírás. Kézirat. Szerzőnév és dátum nélkül. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]