Jóreménység feletti-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jóreménység feletti-barlang
A Jóreménység feletti-barlang bejárata
A Jóreménység feletti-barlang bejárata
Hossz7 m
Mélység0 m
Magasság4 m
Függőleges kiterjedés4 m
Tengerszint feletti magasság582 m
Ország Magyarország
Település Pilisszentkereszt
Földrajzi táj Pilis hegység
Barlangkataszteri szám 4840-123
Elhelyezkedése
Jóreménység feletti-barlang (Magyarország)
Jóreménység feletti-barlang
Jóreménység feletti-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 42′ 15″, k. h. 18° 51′ 58″Koordináták: é. sz. 47° 42′ 15″, k. h. 18° 51′ 58″
A Wikimédia Commons tartalmaz Jóreménység feletti-barlang témájú médiaállományokat.

A Jóreménység feletti-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén lévő Pilis hegységben, a Pilisszentkereszt szélén található Vaskapu-hegyen elhelyezkedő egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Vaskapu-völgyben, a Pilis-barlangtól 290°-ra 150 m-re, 582 m tszf. magasságban van az É-ra néző két bejárata. A Vaskapu-völgy elágazásától 215°-ra 130 m-re, 6 m-es sziklafal közepén nyílik. Bejáratai a Jóreménység-barlang bejárata felett vannak közvetlenül. Egy kis nyíláson keresztül össze is függ a Jóreménység-barlanggal. A barlang bejáratainak helyet adó sziklafal előterében még megfigyelhetők az egykori kutatótáborok nyomai (tűzrakó- és pihenőhely).

A Jóreménység feletti-barlang triász mészkőben kialakult ferde rétegcsoportban jött létre kifagyás miatt. A képződményekben szegény barlangban kevés borsókő található. A lezáratlan barlang engedély nélkül és könnyű mászással bejárható. A felső bejáraton át a kb. 3 m mély aknába leereszkedve lehet elérni a másik bejáratot, amelyen kibújva egy ferde párkány található. Nincs jelentősége továbbkutatás szempontjából a barlangnak.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1967-ben napvilágot látott Pilis útikalauz című könyvben meg van említve, hogy a Szoplák-völgyi-barlang környékén, a Vaskapu-völgyben sok kis üreg bújik meg a bokrok között. Az 1974-ben megjelent Pilis útikalauz című könyvben, a Pilis hegység és a Visegrádi-hegység barlangjainak jegyzékében (19–20. old.) meg van említve, hogy a Pilis hegység és a Visegrádi-hegység barlangjai között vannak a Vaskapu-völgyi barlangok. A Pilis hegység barlangjait leíró rész szerint egy erdei kunyhó mellett befordul a kék négyzet jelzésű turistaút a Vaskapu-völgybe és kb. fél km után az út mellé lehúzódó sziklás hegyoldalban üregek és kis barlangok egész sora található. Ezek a vaskapu-völgyi barlangok (kőfülkék, sziklaodúk), amelyek közül kiemelkedik méreteivel, cseppköveivel és érdekes formáival a Pilis-barlang.

A Kárpát József által írt és 1990-ben készült kéziratban szó van arról, hogy a Jóreménység-barlang bejárata felett egy sziklaereszszerű üreg található. Az 1991-ben megjelent útikalauzban meg van ismételve az 1974-es útikalauzban lévő rész, amely a vaskapu-völgyi barlangokat ismerteti, azzal a különbséggel, hogy az erdei kunyhó mellett a piros jelzésű turistaút fordul be a Vaskapu-völgybe. Az 1996. évi barlangnap túrakalauzában meg van említve, hogy a vaskapu-völgyi barlangok, kőfülkék és sziklaodúk közül mind méretével, mind érdekes formáival, cseppköveivel kiemelkedik a Pilis-barlang.

1997. május 5-én Regős József mérte fel a barlangot és a felmérés alapján 1997. májusban Kraus Sándor rajzolta meg a barlang alaprajz térképét és hosszmetszet térképét keresztmetszettel, amelyek 1:50 méretarányban lettek szerkesztve. Kraus Sándor 1997. évi beszámolójában az olvasható, hogy az 1997 előtt is ismert Jóreménység feletti-barlangnak 1997-ben készült el a térképe.

Irodalom[szerkesztés]

  • Dely Károly – Mezei Iván: Pilis útikalauz. Sport, Budapest, 1974. 20., 29–30. old. (A Pilis-hegység barlangjai című fejezetet, a 19–37. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Kárpát József: A Pilis barlangjai. Kézirat, 1990. (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Kraus Sándor: 1997. évi beszámoló. Kézirat. 30. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Mezei Iván szerk.: Pilis útikalauz. Budapest, Sport, 1967. 29. old. (A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai című fejezetet, a 22–36. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Miczek György szerk.: A Pilis és a Visegrádi-hegység. Budapest, Sport, 1991. 37. old. („A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai” című fejezetet, a 26–46. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Nyerges Miklós: MKBT – XL. Barlangnap, Pilisszentkereszt. Túrakalauz. 1996. 21. old. (Nincs benne név szerint említve a barlang.)

További információk[szerkesztés]