Fekete-hegyi turistaház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fekete-hegyi turistaház (Sasfészek, Berda József kulcsosház)
Ország Magyarország
Tszf. magasság574 m
Hegység Pilis
Hely Fekete-hegy
Típus turistaház
Turisztikai adatok
Megnyitás ideje 1933. október 15.
Felújítás éve 2014
Tulajdonos Pilisi Parkerdő Zrt.
Üzemeltető Dorogi Egyetértés SE Pilis Természetjáró Szakosztály
Nyitva állandóan üzemel
Szálláshelyek 12
Elhelyezkedése
Fekete-hegyi turistaház (Dorog-Kesztölc)
Fekete-hegyi turistaház
Fekete-hegyi turistaház
Pozíció Dorog-Kesztölc térképén
é. sz. 47° 43′ 42″, k. h. 18° 49′ 13″Koordináták: é. sz. 47° 43′ 42″, k. h. 18° 49′ 13″
Fekete-hegyi turistaház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete-hegyi turistaház témájú médiaállományokat.

A Fekete-hegyi turistaház (a helyi elnevezésében gyakran Sasfészek vagy Berda József kulcsosház[1][2]) kulcsosház, hagyományos turistaház a Pilisben, Esztergom közigazgatási területén, Kesztölc és Pilisszentlélek között. Az emeletes építmény Duna–Ipoly Nemzeti Park részét képző Fekete-hegyen, 574 méteres magasságon található.

Az épület kezelője a Pilisi Parkerdő Zrt., üzemeltetője a Dorogi Egyetértés SE Pilis Természetjáró Szakosztály.[3]

Története[szerkesztés]

Az egyik emléktábla

Eredetileg Esztergom város és a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya építette közösen, és 1933. október 15. óta áll a turisták rendelkezésére.[1] A ház az 585 méter magas Fekete-hegyen, 574 méteres magasságban épült. Esztergomból való megközelítése és fenntartása körülményesnek bizonyult, és részben ebből kifolyólag rövidesen átadták a dorogi Jószerencsét Asztaltársaság részére. 1938 óta szolgálja a dorogi természetjáró szakosztályt.

A második világháború során súlyos és elhúzódó harcok színtere volt, aminek következtében komoly károkat szenvedett. A háború után újjáépítették. A munkálatok fő szervezője Hír József, a dorogi turistaszakosztály vezetője volt, aki a dorogi bányavállalat támogatása mellett számos önkéntessel, több lépcsőben valósította meg azt az építkezést és fejlesztést, amellyel az 1950-es évek elejére elnyerte új formáját. 1952-ben a Dorogi Bányász SK kezelésébe és tulajdonába került. A turistaház története során számos sport- és természetbarát játszott jelentős szerepet; Hír József mellett Pick József, Szabó István, Papp Károly, Mocsnik László és Kardos Jenő nevét érdemes megemlíteni. A gondnokok közül a legendás Gizi néni neve teljesen egybeforrt a turistaházzal.

A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő házat 2014-ben 25 millió forintos beruházással felújították: a tető cseréje, a falak szigetelése, konyha és vizesblokk kialakítása, valamint új cserépkályha építése mellett új bútorzatot is kapott. Az elektromos áramot napelemek és egy aggregátor biztosítja.[1][4]

Turizmus[szerkesztés]

A napjainkig is igen nagy népszerűségnek örvendő Sasfészket rengetegen keresik fel mind a hivatásos túrázók, mind a kirándulók közül. Gyakran tartanak kihelyezett gyűléseket, összejöveteleket itt a dorogi sportegyesületek szakosztályai és a Dorogi Szénmedence Sportjáért Közalapítvány kuratóriumi tagjai.

Szállásként bárki igénybe veheti előzetes helyfoglalással az év minden évszakában; 12 férőhelyet biztosít egy emeleti hálóteremben és a földszinten.[3][2] A fűtést a földszinten cserépkályha, az emeleten vaskályha biztosítja. A konyha gázrezsóval, hűtőszekrénnyel felszerelt. Meleg víz nincsen, az árnyékszék az épülettől 30 m-re, az erdőben található. Az emeleti teraszról szép kilátás nyílik Esztergomra.[2]

Kesztölc felől a sárga négyzet és sárga kereszt, Pilisszentlélek felől a zöld négyzet és zöld kereszt turistajelzésen közelíthető meg.[1]

Kultúra[szerkesztés]

A turistaház falait emléktáblák díszítik. Közülük az egyiket Berda József költő emlékére állították, aki az utolsó turistaútján járt itt, s amelyen a Pilishez írt verséből származó idézet olvasható: „Felejthetetlen Feketehegyünk a Pilis szívében-közepében mikor mehetek fel hozzád megint?”[5][6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Tóth Judit: Öt hazai tursitaház, ahová érdemes betérned – 1. rész (magyar nyelven). Turista magazin, 2015. augusztus 5. [2015. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 14.)
  2. a b c Tenczer Gábor: A nagy pilisi menedékháztúra (magyar nyelven). Szép kilátás blog / Turista magazin. (Hozzáférés: 2015. szeptember 26.)
  3. a b Fekete-hegyi kulcsosház (magyar nyelven). Pilisi Parkerdő Zrt.. [2015. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 14.)
  4. Turistaünnep a Sasfészeknél (magyar nyelven). Pilisi Parkerdő Zrt. / Turista magazin, 2014. május 31. (Hozzáférés: 2015. szeptember 14.)
  5. Solymár Judit-Kovács Lajos" Dorogi lexikon – 88. oldal
  6. Pick József: A dorogi turistaság 50 éve

További információk[szerkesztés]