Ugrás a tartalomhoz

Csúcs-hegyi Cső-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csúcs-hegyi Cső-barlang
A Csúcs-hegyi Cső-barlang bejárata
A Csúcs-hegyi Cső-barlang bejárata
Hossz3,6 m
Mélység0 m
Magasság2 m
Függőleges kiterjedés2 m
Tengerszint feletti magasság? m
Ország Magyarország
TelepülésCsobánka
Földrajzi tájPilis hegység
Típusinaktív hévizes
Barlangkataszteri szám4820-45
Elhelyezkedése
Csúcs-hegyi Cső-barlang (Magyarország)
Csúcs-hegyi Cső-barlang
Csúcs-hegyi Cső-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 38′ 34″, k. h. 18° 58′ 22″Koordináták: é. sz. 47° 38′ 34″, k. h. 18° 58′ 22″
A Wikimédia Commons tartalmaz Csúcs-hegyi Cső-barlang témájú médiaállományokat.

A Csúcs-hegyi Cső-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban elhelyezkedő Pilis hegységben, a Csúcs-hegyen található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

Csobánka szélén, a Csúcs-hegy északnyugati részén elhelyezkedő sziklacsoportban van az északnyugatra néző, természetes jellegű bejárata. A Csúcs-hegyi Cserepes-barlang melletti sziklakiszögellést megkerülve, a kiszögellés nyugati széle mentén, a sziklafal aljában nyílik. A település szélén, ahol a Kevély-nyereg felé tartó piros sáv jelzésű turistaút letér az aszfaltútról, ott kell lejtőirányba felfelé kanyarodni és akkor lehet eljutni a barlangbejáratot rejtő sziklakiszögelléshez.

A 3,6 méter hosszú barlang egyetlen szűk csőből áll. A képződménymentes barlang bejáratából az egész barlang jól megfigyelhető, ezért a barlang bejárásához nem kell felszerelés. A csőbe bekúszva a járat pár méter után elszűkül, és ember számára járhatatlan méretű hasadékban folytatódik.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1997. március 27-én Regős József mérte fel a barlangot és a felmérés alapján 1997. március 29-én Kraus Sándor rajzolta meg alaprajz barlangtérképét két keresztmetszettel, amely 1:50 méretarányban lett szerkesztve. 1997. májusban Kraus Sándor rajzolt helyszínrajzot, amelyen a Csúcs-hegy barlangjainak földrajzi elhelyezkedése van ábrázolva. A rajzon látható a Cső névvel jelölt barlang földrajzi elhelyezkedése. Kraus Sándor 1997. évi beszámolójában az olvasható, hogy az 1997 előtt ismeretlen Csúcs-hegyi Cső-barlangnak 1997-ben készült el a térképe. A jelentésbe bekerült az 1997-es helyszínrajz.

Irodalom[szerkesztés]

  • Kárpát József: A Pilis-hegység területén levő barlangok jegyzéke. Kézirat. 1991. október. Nincs benne említve a barlang. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Kordos László: Magyarország barlangjai. Gondolat Könyvkiadó, Budapest, 1984. (Nem említi a barlangot.)
  • Kraus Sándor: 1997. évi beszámoló. Kézirat. 22., 23. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • –: Csúcs-hegyi Cső-barlang leírás. Kézirat. Szerzőnév és dátum nélkül. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]