Pilisszántói 5. sz. üreg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pilisszántói 5. sz. üreg
A Pilisszántói 5. sz. üreg bejárata
A Pilisszántói 5. sz. üreg bejárata
Hossz4 m
Mélység0 m
Magasság1 m
Függőleges kiterjedés1 m
Ország Magyarország
TelepülésPilisszántó
Földrajzi tájPilis hegység
Barlangkataszteri szám4840-180
A Wikimédia Commons tartalmaz Pilisszántói 5. sz. üreg témájú médiaállományokat.

A Pilisszántói 5. sz. üreg a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén lévő Pilis hegységben, a Pilisszántó szélén található Pilis hegyen elhelyezkedő egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

A barlang a Pilisszántótól É-ra található, messziről is jól látható sziklafalban, fokozottan védett területen fekszik. A Pilisszántói-kőfülkétől D-re, kb. 35 m-re, kb. 25 m-rel lejjebb van a Pilisszántói 5. sz. üreg bejárata. Pilisszántó központjából a kőfülke felé vezető ösvényen haladva, az ösvény mellett (a Pilisszántói 2. sz. kőfülke szépen oldott, alagútszerű bejáratától kb. 20 m-re), egy bokros párkányon található a Pilisszántói 5. sz. üreg szintén formás, 1,4 m széles és 1 m magas bejárata.

A triász mészkőben létrejött barlang korrózió és kifagyásos aprózódás miatt alakult ki. A vízszintes és száraz kőfülkében, néhány inaktív cseppkőtől, és némi piciny borsókőtől eltekintve, képződmények nincsenek. A barlang falain kicsiny gömbfülkék vannak. Az üreg kitöltése avar és kőzettörmelék. A barlangban sok a pók és különféle rovar, a bejáratban pedig mohák és zuzmók találhatók. Az aljzaton ásatási nyomok láthatóak, de az ásatás eredményről nincsen bővebb információ. A barlang engedély és barlangjáró alapfelszerelés nélkül megtekinthető, de az üregnek nincs különösebb jelentősége.

Előfordul a barlang az irodalmában Pilisszántói 5.sz. üreg (Kárpát 1990) és Pilisszántói 5.sz.üreg (Kárpát 1991) neveken is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1953. évi Földrajzi Értesítőben lévő, Láng Sándor által írt tanulmány szerint a Pilisszántói-kőfülke környékén található sziklafalakon látszanak a régi nagy karsztforrás-tevékenység nyomai. Nagyon sok kis járat és néhány, majdnem teljesen eltömődött barlangüreg is megfigyelhető itt. A Pilisszántói 2. sz. kőfülke alatt nagy törmeléklejtő húzódik, mely kiterjed a többi barlang alá is. Az 1967-ben publikált Pilis útikalauzban az olvasható, hogy a Pilisszántói-kőfülke környékén, a függőleges sziklafal oldalában van még néhány kisebb üreg.

Az 1974-ben megjelent, Pilis útikalauz című könyvben meg van említve, hogy a Pilisszántói-kőfülke közelében, a majdnem függőleges sziklafal oldalában van néhány kisebb üreg. Az 1984-ben napvilágot látott, Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában nem szerepel a barlang. 1990-ben Kárpát József mérte fel a barlangot, majd a felmérés alapján megrajzolta a Pilisszántói 5. üreg alaprajz térképét és keresztmetszet térképét. A térképlapon jelölve van az É-i irány. Az alaprajz térképen látható a keresztmetszet elhelyezkedése a barlangban. A térképek 1:100 méretarányban mutatják be a barlangot.

A Kárpát József által 1990-ben írt kéziratban szó van arról, hogy a Pilisszántói 5.sz. üreg (Pilisszántó) bejárata a Pilisszántói-kőfülkétől D-re, 50 m-re, kb. 25 m-rel alacsonyabban helyezkedik el. Az 1,4 m széles és 1 m magas barlangbejárat a sziklafal alja felett lévő, 2 m széles, bokros párkányon van. A barlang 3,5 m hosszú. A vízszintes, száraz üreg kitöltése avar és kőzettörmelék. Képződményeit csak néhány inaktív cseppkő jelenti. Bejáratánál moha és zuzmó figyelhető meg. Eddig nem volt ismertetve az üreg. A kéziratba bekerültek a barlang 1990-ben készült térképei.

Az 1991-ben megjelent útikalauzban meg van ismételve az 1974-es útikalauzban lévő, a Pilisszántói-kőfülke közelében fekvő barlangokat említő rész. A Kárpát József által 1991-ben írt kéziratban meg van említve, hogy a Pilisszántói 5.sz.üreg (Pilisszántó) 4 m hosszú és 0 m mély. Az 1996. évi barlangnap túrakalauzában meg van ismételve az 1974-ben kiadott útikalauzban lévő, a Pilisszántói 5. sz. üregre is utaló rész. 1997. május 19-én Kraus Sándor megrajzolta pilisszántói sziklafal (4840-es barlangkataszteri terület) üregeinek helyszínrajzát. A rajzon, melyen jelölve van az É-i irány, látható a Pilisszántói 5. sz. üreg (a rajzon csak 5.) földrajzi elhelyezkedése. A Kraus Sándor által 1997-ben írt beszámolóban az olvasható, hogy az 1997 előtt is ismert Pilisszántói 5.sz.üregnek volt térképe 1997 előtt. A kéziratba bekerült az 1997-ben készült helyszínrajz.

Irodalom[szerkesztés]

  • Dely Károly – Mezei Iván: Pilis útikalauz. Sport, Budapest, 1974. 29. old. (A Pilis-hegység barlangjai című fejezetet, a 19–37. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Kárpát József: A Pilis barlangjai. Kézirat, 1990.
  • Kárpát József: A Pilis-hegység területén levő barlangok jegyzéke. Kézirat. 1991. október. 5. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Kordos László: Magyarország barlangjai. Gondolat Könyvkiadó, Budapest, 1984. 277., 295. old. (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Kraus Sándor: 1997. évi beszámoló. Kézirat. 24., 25. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Láng Sándor: A Pilis morfológiája. Földrajzi Értesítő, 1953. (2. köt.) 3. füz. 357. old. (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Mezei Iván szerk.: Pilis útikalauz. Budapest, 1967. 28. old. (A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai című fejezetet, a 22–36. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Miczek György szerk.: A Pilis és a Visegrádi-hegység. Budapest, Sport, 1991. 36. old. (A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai című fejezetet, a 26–46. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Nyerges Miklós: MKBT – XL. Barlangnap, Pilisszentkereszt. Túrakalauz. 1996. 21. old. (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • –: Pilisszántói 5. sz. üreg leírás. Kézirat. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]