Ziribári 2. sz. barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ziribári 2. sz. barlang
A Ziribári 2. sz. barlang bejárata
A Ziribári 2. sz. barlang bejárata
Hossz3,8 m
Mélység1 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés1 m
Tengerszint feletti magasság387 m
Ország Magyarország
TelepülésCsobánka
Földrajzi tájPilis hegység
Típuskarsztvízszint alatt kioldott
Barlangkataszteri szám4830-6
Elhelyezkedése
Ziribári 2. sz. barlang (Magyarország)
Ziribári 2. sz. barlang
Ziribári 2. sz. barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 38′ 57″, k. h. 18° 55′ 47″Koordináták: é. sz. 47° 38′ 57″, k. h. 18° 55′ 47″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ziribári 2. sz. barlang témájú médiaállományokat.

A Ziribári 2. sz. barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén lévő Pilis hegységben található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

Csobánka szélén, a Ziribár fő csúcsától ÉNy-ra 60 m-re, a Ziribár gerincén végighaladó (Csobánkától Pilisszántóig tartó) gerincösvénytől jobbra, sziklafal tövében van a barlang bejárata. A 4 m hosszú jelentéktelen kőfülke karsztvízszint alatt oldódott ki. A barlangban nincs említésre méltó mennyiségű képződmény. Az aljzatát avar borítja vastagon. Kőzettörmelék is található az aljzaton, amelynek egy része a barlang mennyezetéről szakadt le. Az engedély nélkül megtekinthető barlang barlangjáró alapfelszerelés nélkül járható.

1997-ben volt először Ziribári 2. sz. barlang néven említve a barlang, a Sásdi László által rajzolt térképen.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1948. évi Hidrológiai Közlönyben publikálva lett, hogy a Hosszú-hegy kiemelkedésével alábbszállt a Hosszú-hegyben a karsztvízszint és megszűnt a működése a Ziribári-, Hosszúhegyi-, Pilisszántói- és Szurdokvölgyi-barlangok forrássorozatának. 1997. április 27-én Sásdi László és Kovács Richárd mérte fel a barlangot. A felmérés alapján Sásdi László szerkesztett 1:100 méretarányú alaprajz térképet és hosszmetszet térképet.

Szokol Adrienn 2011-es kéziratában található egy helyszínrajz, amelyen a 4830-as barlangkataszteri terület barlangjainak földrajzi elhelyezkedése látható. Az ábrán meg lett jelölve a barlang földrajzi elhelyezkedése. A Ziribári 2. sz. barlang a Ziribári-hegyen, 387 m tszf. magasságban nyílik. A 3,8 m hosszú és 1 m függőleges kiterjedésű barlangban cseppkő található.

Irodalom[szerkesztés]

  • Láng Sándor: Karszttanulmányok a Dunántúli Középhegységben. Hidrológiai Közlöny, 1948. (28. köt.) 1–4. füz. 52. old. (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Szokol Adrienn: A pilisi Hosszú-hegy csoport barlangjainak bemutatása. Kézirat. Budapest, 2011. 23., 39. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • –: Ziribári 2. sz. barlang leírás. Kézirat. Szerzőnév és dátum nélkül. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]