Kis-Strázsa-hegyi-hasadékbarlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kis-Strázsa-hegyi-hasadékbarlang
Hossz80 m
Mélység20 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés20 m
Tengerszint feletti magasságkörülbelül 180 m
Ország Magyarország
Település Esztergom
Földrajzi táj Pilis
Típus inaktív hidrotermális
Barlangkataszteri szám 4851-8

A Kis-Strázsa-hegyi-hasadékbarlang fokozottan védett barlang, amely a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található. Turista útikalauzokban is szerepel.

Leírás[szerkesztés]

Esztergomban, a Kis-Strázsa-hegyen, már nem működő kőbányában nyílik. Dachsteini mészkőben keletkezett. Két bejárata van, de az egyiket lebetonozták. A barlangra a hasadékjellegű járatok jellemzőek, amelyek általában egy méter szélesek. A bejárata felett a hasadék egy nagyobb gömbfülkévé szélesedik és körülbelül két méterre közelíti meg a felszínt. A hasadék körülbelül 80° dőlésű, tehát csaknem függőleges. A barlang a mélypontján 2–3 méternyire kitágul.

A bejárat szintjén a falakon nagyon oldott kalcitkristályos kéreg látható, amely sugaras-pikkelyes alakú, de van itt oszlopos megjelenésű is. Ezek színe változatos, van hófehér színű fekete színű mangános bevonattal, üvegszerűen áttetsző, barna színű vörös színű vasas bevonattal és szürke színű. Le van zárva és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével látogatható. Megtekinteni elektromos lámpával, tiszta ruhában és kutatási célból szabad.

Előfordul irodalmában Kis-Strázsa-barlang (Dénes 1964), Kis-Strázsa-hegyi-aragonitbarlang (Kraus 1997), Kis-Strázsa-hegyi aragonit-barlang (Kordos 1984), Kis-Strázsa-hegyi aragonit barlang (Bertalan 1976), Kis-Strázsa-hegyi barlang (Koch 1966), Kis-Strázsa-hegyi-barlang (Kordos 1984), Kisstrázsahegyi barlang (Bertalan 1976), Kistrázsahegyi-barlang (Csekő 1963), Kis-Strázsahegyi-hasadékbarlang (Baja 1998), Kis-Strázsa-hegyi Uj barlang (Kraus 1997), kis-strázsa-hegyi Új-barlang (Kordos 1984) és Kis-Strázsahegyi új barlang (Bertalan 1976) néven is. Nevezik Tüskés-barlang néven is. Ezt a nevet tüskeszerű kalcitképződményei miatt kapta. A Kis-Strázsa-hegyi-hasadékbarlang név 1997-ben bukkant fel irodalmában.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1962. március 15-én tárult fel kőbányászat során. A Kis-Strázsa-hegyen régebben, 1946-ban Jakucs László és Venkovits István már felmértek egy kisebb, de hasonló barlangot, amely azóta a kőbányászat miatt megsemmisült. A barlang előkerüléséről a Kadić Ottokár Barlangkutató Csoportot Koltász István barlangkutató értesítette, aki a kőfejtő üzemvezetője volt. Ekkor a bejárata négy méter széles és magas, ovális alakú volt. A járatokba elsőként Benedek Attila ereszkedett le. Ekkor már körülbelül 20 méter mélységig bejárható volt. A feltárulását követően a bánya a barlang irányába már nem fejtette a követ, így sikerült megmenteni a ritka természeti képződményt. Megnyílásának évében még kísérletet tettek új járatok felfedezésére és állagmegóvó, biztonsági munkát végeztek a barlangban.

1966-ban megjelent könyvébe Koch Sándor azt írta, hogy 25 méter mély és 0,5–2 méter széles hasadékbarlang, valamint a képződményeit is ismertette. Az 1973. évi Élet és Tudományban publikálva lett egy fekete–fehér fénykép, amelyen a kisstrázsa-hegyi barlangból származó kristályos gipszkéreg látható. Az 1976-ban befejezett, Magyarország barlangleltára című kéziratban az olvasható, hogy a Kis-Strázsa-hegy Dorog felé néző oldalának közepén működő kőfejtőben nyílik. A négy méter széles, ovális, lezárt bejárata a bányaudvarban, 15 méter magasan található. A védelmet érdemlő barlang 30 méter hosszú és 20 méter mély. A barlang egy északnyugat–délkelet irányú, körülbelül 80° dőlésű hasadék mentén keletkezett. Szép kalcitkristály kéreg és gipszbevonat figyelhető meg benne. A kéziratban egy forrásmunka alapján lett feldolgozva.

1980-ban Kraus Sándor szerkesztett járatairól egy barlangtérkép-vázlatot, amely egy erősen torzított metszet. Az 1984-ben kiadott, Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában szerepel két külön barlangként, Kis-Strázsa-hegyi-barlang néven, amelynek Kis-Strázsa-barlang a névváltozata, és kis-strázsa-hegyi Új-barlang néven, amelynek Kis-Strázsa-hegyi aragonit-barlang a névváltozata, valamint egy térképen van a két barlang helye megjelölve. 1989-ben Nyerges Attila készített egy hosszmetszeti barlangtérkép-vázlatot.

1997. május 29-én Kraus Sándor rajzolt egy helyszínrajzot a Kis-Strázsa-hegy, Középső-Strázsa-hegy és Nagy-Strázsa-hegy barlangjainak elhelyezkedéséről, amelyen fel van tüntetve a Kis-Strázsa-hegyi-hasadékbarlang. Kraus Sándor 1997. évi beszámolójában az olvasható, hogy a korábban is ismert Kis-Strázsa-hegyi-hasadékbarlang jelentős, veszélyeztetett barlang, amely további kutatást igényel és amelyről nem készült térkép. A Kis-Strázsa-hegyi-hasadékbarlang névváltozatai a Kis-Strázsa-hegyi-aragonitbarlang és a Kis-Strázsa-hegyi Uj barlang. A Kis-Strázsa-hegyi-barlang, amelynek névváltozata Kis-Strázsa-barlang nem azonosítható, ismert volt, nincs térképe és megszűnt. A jelentésbe bekerült az 1997-es helyszínrajz.

1998-ban zárták le először az üregrendszert. 1998-tól a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter 13/1998. (V. 6.) KTM rendelete szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén található barlang az igazgatóság engedélyével látogatható. 2007-ben az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület egy új denevérnyílással ellátott bejárati ajtót készített a barlang egy másik helyén és a régi lezárt bejáratot megszüntette. 2013-tól a vidékfejlesztési miniszter 58/2013. (VII. 11.) VM rendelete szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található barlang az igazgatóság hozzájárulásával látogatható.

Irodalom[szerkesztés]

További irodalom[szerkesztés]

  • Vajna György: Barlangok. In: Baranyai Vince: Komárom megye természeti értékei. Tatabánya, Komárom megyei Tanács, 49–58. old.
  • Venkovits István: A Sátorkőpusztai barlang. Természetbarát, 1947. (27. évf.) 5–6. old. (Az 1946-ban felfedezett barlangról van szó benne.)

További információk[szerkesztés]