Viktória-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Viktória-barlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz724 m
Mélység41,5 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés41,5 m
Tengerszint feletti magasság190 m
Ország Magyarország
Település Miskolc
Földrajzi táj Bükk-vidék
Típus időszakosan aktív víznyelőbarlang
Barlangkataszteri szám 5392-36
Elhelyezkedése
Viktória-barlang (Magyarország)
Viktória-barlang
Viktória-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 03′ 44″, k. h. 20° 44′ 05″Koordináták: é. sz. 48° 03′ 44″, k. h. 20° 44′ 05″
A Wikimédia Commons tartalmaz Viktória-barlang témájú médiaállományokat.

A Viktória-barlang fokozottan védett barlang. A Miskolci-Bükkalja területén, a Bükki Nemzeti Parkban található.

Leírás[szerkesztés]

A Vár-hegy már nem működő kőfejtőjének a peremétől körülbelül 250 méterre nyílik a kútgyűrűkkel biztosított, lezárt és szűk bejárata. A járatrendszernek van még legalább négy időszakosan aktív nyelőpontja a bejáraton kívül. Középső triász és felső triász mészkőben alakult ki. Időszakosan aktív víznyelőbarlang, amely csak hóolvadáskor és nagyobb eső idején nyel vizet.

A főág végén vizes szifon zárja el a továbbvezető utat. A hasadék jellegű járatok miatt, amelyek helyenként 10–15 méter magasak és általában 60 centiméter szélesek a barlang szűk. A morfológiai kis formái a hullámkagylók, a csorgák, az oldásos szinlővályúk, az üstös oldásformák és a mennyezeti félcsövek. A megtekintéséhez a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság engedélye és barlangjáró alapfelszerelés kell. A Nagy-aknában segíti a közlekedést egy vaslétra.

A nevét a Kőbányai Barlangkutató és Hegymászó Szakosztály tagjai adták neki és nyomtatásban először 1980-ban jelent meg a Viktória-barlang név.

Kutatástörténet[szerkesztés]

A Miskolci Bányász Sportkör Barlangkutató Csoportjának tagjai fedezték fel 1971-ben az eltömődött víznyelő szájának megbontásával. A feltárás után bejárták a végponti szifonig. A felfedezésről azonban nem jelent meg akkoriban nyomtatott közlemény. Egy kéziratban maradt Várszegi Sándor által írt 1977-es visszaemlékezés rögzíti a tényt. 1972-ben a Kőbányai Barlangkutató és Hegymászó Szakosztály tagjai Dévay József vezetésével az időközben eltömődött bejárati nyílást kibontva újra látogathatóvá tették és bejárták a barlangot. A szakosztály tagjaitól származik és 1980-ban jelent meg először nyomtatásban hír újra felfedezéséről.

Mivel nem tudták, hogy 1971-ben már felfedezték a barlangot a miskolciak, ezért a nyomtatott közleményben korábban nem ismert objektum bejárásáról, új barlang feltárásáról írtak. Azt hitték, hogy új barlangot fedeztek fel, mert a feltárómunka után kevés idővel átolvasták Budapesten az akkor elérhető szakirodalmat és Dénes György véleményét is meghallgatták, de nem volt nyoma az 1971-ben történt felfedezésnek. 1972-ben és 1973-ban a Kőbányai Barlangkutató és Hegymászó Szakosztály tagjai néhányszor bejárták a járatrendszert és új részeket fedeztek fel. Egyszer lengyel barlangkutatók is részt vettek a feltáró munkában és sikerült is egy új ágat találniuk. Ez a rész a Lengyel-ág nevet kapta. Lorberer Árpád vezetésével megkezdték felmérését fix pontok felfestésével a bejárattól a Sváb-teremig, de a felmérés nem lett befejezve. Eddig az időszakig a barlangot 800 méter hosszúnak és 50 méter mélynek hitték.

Az 1984-ben napvilágot látott Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában szerepel neve és egy térképen van helye feltüntetve. Az 1987. december 31-i állapot alapján Magyarország 69. legmélyebb barlangja körülbelül 50 méteres mélységével és az összeállítás szerint 1977-ben körülbelül 50 méter mély volt. 1990-ben és 1991-ben a Bekey Imre Gábor Barlangkutató Csoport kutatta. 1990-ben Takácsné Bolner Katalin, a csoport tagja készítette el alaprajzi barlangtérképét. A csoport másik tagja, Füredi Valéria 1990-ben bölény és gyapjas mamut két csontját gyűjtötte benne. A lábközépcsont, illetve a foglemez töredék másodlagosan került az üregrendszerbe, a víz által besodorva. A leleteket Kordos László határozta meg. 1992-ben a Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület elkészítette barlangtérkép-vázlatát.

1993 óta morfológiai és hidrológiai jelentősége, valamint hossza miatt fokozottan védett barlang. 1998-ban történt a lezárása, amelyet a Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület végzett. A 2003-ban kiadott Magyarország fokozottan védett barlangjai című könyvben részletesen le van írva és a leírásban az olvasható, hogy 190 méter tengerszint feletti magasságban van bejárata, 479,5 méter hosszú, 43,9 méter függőleges kiterjedésű és 172 méter vízszintes kiterjedésű. A 2005-ben megjelent Magyar hegyisport és turista enciklopédia című könyvben található egy szócikk a barlangról, amely szerint 190 méter tengerszint feletti magasságban van bejárata, 480 méter hosszú és 44 méter mély. 2013-tól a vidékfejlesztési miniszter 58/2013. (VII. 11.) VM rendelete szerint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található barlang az igazgatóság hozzájárulásával látogatható.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]