Ősi-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ősi-barlang
Hossz112,5 m
Mélység26,8 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés26,8 m
Tengerszint feletti magasságkörülbelül 500 m
Ország Magyarország
Település Esztergom
Földrajzi táj Pilis
Típus karsztvízszint alatt kioldott
Barlangkataszteri szám 4840-78

Az Ősi-barlang megkülönböztetetten védett barlang, amely a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Pilisben található. Rézkori és bronzkori régészeti leletek is előkerültek belőle.

Leírás[szerkesztés]

A barlang a Pilis hegység nyugati oldalán, Klastrompuszta közelében, a Csévi-szirtek déli oldalán, az alsó sziklakibúvásban, Pilisszentléleken, egy fokozottan védett területen található. A bejárata a Legény-barlang és a Leány-barlang közelében, a Bivak-barlang alatt nyílik, körülbelül 500 méter tengerszint feletti magasságban. A barlangkataszteri száma 4840-78.

A barlang felső triász, dachsteini mészkőben, karsztvízszint alatti oldódással alakult ki. Jelenleg egy szűk kürtőn át lehet megközelíteni. A barlang délnyugati részén hatalmas omlások zárják le a feltételezhető további járatokat. A barlang fenekét törmelék borítja, amely feltehetőleg a bejáratot elfedő omlással hozható összefüggésbe, amely valószínűleg még az őskorban történt. A múltban két alsóbb bejárata is volt, ezek azonban az omlások következtében eltömődtek, mára lejtőtörmelék fedi őket. Le van zárva és csak engedéllyel, kutatócsoporttal, valamint kutatási céllal látogatható.

Az érintetlen formakincs miatt lehet következtetni arra, hogy a barlangot az őskor óta nem fosztották ki a műkincs keresők. A feltáráskor rézkori és bronzkori cserépedények, háziállatok és vadállatok csontjai, valamint emberi csontok kerültek elő.

Előfordul irodalmában Csévi-szirti Cserepes-barlang (György 2009) néven is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1999 februárjában tárta fel bontással az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület. Az egyesület 2000 márciusában terepbejárást tartott a helyszínen. A 2005-ben kiadott Magyar hegyisport és turista enciklopédia című könyv szerint 74 méter hosszú és 13 méter mély, valamint 450 méter tengerszint feletti magasságban nyílik. 2006. február 28-tól megkülönböztetett védelmet igénylő barlang a környezetvédelmi és vízügyi miniszter 8/2006. KvVM utasítása szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő, Pilis hegységben elhelyezkedő, 4840/78 kataszteri számú Ősi-barlang.

2012. február 25-től megkülönböztetetten védett barlang a vidékfejlesztési miniszter 4/2012. (II. 24.) VM utasítása szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő és 4840-78 kataszteri számú Ősi-barlang. 2013. augusztus 12-től a belügyminiszter 43/2013. (VIII. 9.) BM rendelete szerint a Komárom-Esztergom megyei Esztergom-Pilisszentléleken lévő, 4840-78 barlangkataszteri számú és 21308 lelőhely-azonosítójú Ősi-barlang régészeti szempontból jelentős barlangnak minősül.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]