Hosszú-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hosszú-hegy
Erdei út a Hosszú-hegyen
Erdei út a Hosszú-hegyen

Magasság490 m
HegységPilis
Elhelyezkedése
Hosszú-hegy (Pilis)
Hosszú-hegy
Hosszú-hegy
Pozíció a Pilis térképén
é. sz. 47° 39′ 59″, k. h. 18° 54′ 57″Koordináták: é. sz. 47° 39′ 59″, k. h. 18° 54′ 57″
Hosszú-hegy (Pilisszántó-Dobogókő)
Hosszú-hegy
Hosszú-hegy
Pozíció Pilisszántó-Dobogókő térképén
A Wikimédia Commons tartalmaz Hosszú-hegy témájú médiaállományokat.

A Hosszú-hegy egy hosszan elnyúló hegy a Pilisben, melynek gerince északnyugat–délkelet irányban húzódik; több helyen is 470 méteres magasság fölé emelkedik, legmagasabb pontja 490 méter.[1] Közigazgatásilag Csobánka és Pilisszántó területén emelkedik. Alapkőzete mészkő hárshegyi homokkővel és lösztakaróval. Legjelentősebb barlangja a Háromlyukú-zsomboly.

Viszonylag egységes, tisztásokkal kevéssé szabdalt középhegységi lombos erdők borítják. A hegyoldalban mészkedvelő cseres-tölgyes, illetve törmeléklejtő erdők találhatók, a hegytetőn lejtőgyepek és sajmeggyes molyhos tölgyesek találhatók. Jellemző védett növényei a tavaszi hérics, a sápadt kosbor, a tarka nőszirom, a selymes peremizs, a selymes boglárka, a magyar bogáncs, az apró nőszirom, a pusztai meténg, a nagyezerjófű és a magyar repcsény.[2]

Turizmus[szerkesztés]

A hegyen található a Kinizsi Százas egyik ellenőrzőpontja, és 2009-ig itt haladt a Terep Százas útvonala is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Pilis és a Visegrádi-hegység kiránduló- és szabadidőtérképe. Szerkesztette Faragó Imre, kiadta a Szarvas András Térképészeti Ügynökség, 2005.
  2. A Hosszú-hegy (magyar nyelven). Csobánka: Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület. Hozzáférés ideje: 2013. március 2.