Ziribár-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ziribár-hegy
A Ziribár-hegy a Határréti-víztározó gátjáról nézve
A Ziribár-hegy a Határréti-víztározó gátjáról nézve

Magasság410 m
Hely Magyarország,
Csobánka
HegységPilis
Elhelyezkedése
Ziribár-hegy (Pest vármegye)
Ziribár-hegy
Ziribár-hegy
Pozíció Pest vármegye térképén
é. sz. 47° 38′ 54″, k. h. 18° 55′ 53″Koordináták: é. sz. 47° 38′ 54″, k. h. 18° 55′ 53″
Ziribár-hegy (Magyarország)
Ziribár-hegy
Ziribár-hegy
Pozíció Magyarország térképén
A Wikimédia Commons tartalmaz Ziribár-hegy témájú médiaállományokat.

A Ziribár-hegy, vagy egyszerűen csak Ziribár egy kétcsúcsú magaslat a Pilis hegység Pest vármegyei részén, Csobánka közigazgatási területén. A két csúcs közül az északnyugati emelkedik magasabbra, legmagasabb pontja 410 méter.

Fekvése[szerkesztés]

A Ziribár-hegy Szabadságliget megállóhely felől

A pilisi hegylánc fő tömegében helyezkedik el, mint a Hosszú-hegy északnyugat-délkelet irányban húzódó, hosszan elnyúló gerincének néhány száz méterrel délebbre lezökkent folytatása. Kétcsúcsú hegy, a két csúcs között a gerinc az említetthez hasonlóan északnyugat-délkeleti irányban húzódik, valóban kissé délebbre elhelyezkedve a Hosszú-hegy legmagasabb pontjai által kijelölt tengelytől. A két csúcs közül az északnyugati kiemelkedés a magasabb, ez 469 méteres tengerszint fölötti magasságig emelkedik, a másik csúcs ennél pár méterrel alacsonyabban található.

A hegy csúcsát a jelzett turistautak elkerülik, de a Solymári-völgyre nyíló impozáns panorámája miatt így is több jelzetlen túraútvonal érinti. Néhány száz méterrel északabbra halad el az Országos Kéktúra 15-ös számú szakasza.

Nevének eredete[szerkesztés]

A hegy nevének eredete nem világos. Marton Veronika a sumer eredet mellett írt cikket, de ennek tudományos alapja nincs.

A pilisszántói Boldogasszony-kápolna úgy épült meg, a település feletti kőbánya mellett, hogy december 21-én a felkelő nap a Hosszú-hegy és a Ziribár-hegy közti völgyben jelenik meg, és első sugarai abból az irányból épp a kápolna Mária-szobrára esnek.

Kultúrtörténete[szerkesztés]

A Ziribár-hegy térségében a 2000-es évek elején nagy számú, kelta eredetűnek tartott nyílhegy és más fém lelet került elő.

Barlangjai[szerkesztés]

A hegy gerincén, a két csúcs között nyíló, függőleges aknájú Ziribári-barlang mellett, a hegy tömbjében nyílik a Kiss Péter-barlang (Dinó-rejtek) nevű barlang, amelynek a közelében található a Macska-barlang bejárata.

Jegyzetek[szerkesztés]