Pilis-nyergi-víznyelőbarlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pilis-nyergi-víznyelőbarlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz96 m
Mélység25 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés25 m
Tengerszint feletti magasság? m
Ország Magyarország
Település Kesztölc
Földrajzi táj Pilis
Típus időszakos víznyelőbarlang
Barlangkataszteri szám 4852-19

A Pilis-nyergi-víznyelőbarlang megkülönböztetetten védett barlang, amely a Pilisben, a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található.

Leírás[szerkesztés]

A turistatérképek is jelölik, a Pilis-nyeregnél lévő turistaút-csomópont közelében. Időszakos víznyelőként működik. A barlangjáró alapfelszereléssel járható barlang csak engedéllyel tekinthető meg. Jelenleg nem látogatható, mert beomlott.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Már 1961-ben bontott a dorogi Kadić Ottokár Barlangkutató Csoport a víznyelőben. 1964-ben 20 méter hosszúságig sikerült feltárni a barlangot a csoport tagjainak, akik a járat végén egy kis termet találtak. 1974-ben folytatták a munkát a budapesti Juventus Barlangkutató Csoporttal közösen, és négy méterrel növelték a hosszát, amely akkor körülbelül 24 méter volt. 1974-ben a Foton Barlangkutató Csoport elkészítette a barlang fénykép-dokumentációját.

1975-ben állagmegóvási és járattakarítási munkát végeztek benne a Kadić Ottokár Barlangkutató Csoport tagjai. 1976-ban a Fényes Elek Barlangkutató Csoporttal közösen szervezett kutatás során 34 méter mélyre jutottak. Ekkor klimatológiai méréseket folytattak és szórvány állatcsontokat gyűjtött Lendvay Ákos a kitöltéséből. 1977-ben a hossza körülbelül 40 méter volt és fel lett térképezve. 1989-ben a Kadić Ottokár Barlangkutató Csoport állagvédelmi tevékenységet végzett a bejáratában. A legújabb barlangtérképét az Acheron Barlangkutató Szakosztály tagjai készítették el. Varga Gábor a 2013-ban megjelent tanulmányában a tévesen barlangként számon tartott, régészeti lelőhelyek közé sorolta a Pilis-nyergi-víznyelőt. A régészeti lelőhely azonosító száma 2299.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]