Bartha-kútbarlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bartha-kútbarlang
Hossz59,3 m
Mélység20,3 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés20,3 m
Tengerszint feletti magasság153 m
Ország Magyarország
Település Tata
Földrajzi táj Győr–Tatai-teraszvidék
Típus ismeretlen
Barlangkataszteri szám 4630-82

A Bartha-kútbarlang megkülönböztetetten védett barlang, amely Tatán található.

Leírás[szerkesztés]

A tatai mezozóos rög jura kori rétegsorában, légvonalban körülbelül 400 méterre a Megalodus-barlangtól, a régi piarista rendház, amely ma középfokú kollégium, közelében található. A barlangkataszteri száma 4630-82. Régóta ismert, vésett kútként induló karsztobjektum, a kút szája 153 méter Adria feletti magasságban van és a kút néhány méterig ki van építve. A vize 15 °C hőmérsékletű volt (1922). A sziklába vésett kútakna 14 méter mély. Ennek az aljából indul a homokos-agyagos üledékekből álló, közel vízszintes talpszint.

A barlang falai szinte kísértetiesen emlékeztetnek a Megalodus-barlang kalcit-paplanára, nagyon szép, mahagóni-színű, barnás-vöröses vasoxidos réteg színezi őket. A barlang a feltárás megkezdése előtt több évig nyitva állt, és néhány sérülés, vésés már volt a vastag kalcitkérgen. 1950-ben még vízhozamnövelési céllal robbantottak is a kút aljában, ez is okozott némi képződményrombolást. A felszínre emelt kitöltés átvizsgálása közben sok olyan kalcit-tömb került elő, melyeknek felszínén, illetve belsejében kékes színű, táblás barit-kristálycsoportok voltak. A kalcitkéregben szép kristályokkal borított kavernák is találhatók. A barlang mineralógiai érdekességeként tarthatók szánon az „U” keresztmetszetű kalcitkéreg-gumók, amelyek körülbelül 15–25 centiméter nagyságúak és az „U” tengelysíkjában egy vékony barit-telér van. Feltehetőleg ez egy pregenetikus kiválás, amely a karsztkorrózió folytán kipreparálódott, majd szinte késpengeszerűen benyúlt a barlang terébe. A későbbi, sok kalciumot tartalmazó oldatok erre kristályosíthatták rá a 4–8 centiméter vastag kalcitot. Néha még ezek külső felületén is található baritkiválás. Az eddigi feltárások alatt régészeti lelet alig került elő, mindössze néhány megmunkáltnak tűnő tűzkőszilánk és egy római kori bronzpénz. A bejárásához a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság engedélye szükséges.

Előfordul az irodalmában Bartha-kút tavas barlangja és Mahagóni-barlang néven is.

Feltárás[szerkesztés]

A hajdan vízzel kitöltött járat a feltárás megkezdésekor 1984-ben már természetesen száraz volt, hiszen a karsztvíz-depresszió ezt a karsztjáratot sem kímélte. Ez a barlangfolyosó kezdetben körülbelül 11 méter hosszan volt járható, a végén felfelé induló kürtővel. A fő iránya 340°–160°, 83°-os dőlésű tektonikus síkban. A levegőjének a hőmérséklete 12,5 °C, az üledéké 10,5 °C. A talpat hatalmas mennyiségű, kőtömböket is tartalmazó üledék alkotja, melynek mélységi kiterjedése még ma sem ismert. A felfelé harapózó kürtőket megbontva kiderült, hogy azok valamikor a felszínre nyíltak, talán feltörő forráskürtők voltak. Így már érthetővé vált az iszonyatos mennyiségű kitöltés eredete. A lejárati kútakna alatt folytatva a feltárást a barlang mélysége közel nyolc métert nőtt, de ez még mindig nem a talpszint. További, körülbelül 10 méter folytatást is találtak, kiástak a barlang fő csapásirányában, amely ígéretes, fejlett oldásokkal halad észak–északnyugati irányban. 1990-ben a Megalodus Barlangkutató Csoportnak volt kutatási engedélye a barlang kutatásához. 2012-től megkülönböztetetten védett barlang a vidékfejlesztési miniszter 4/2012. (II. 24.) VM utasítása szerint. 2013-tól a vidékfejlesztési miniszter 58/2013. (VII. 11.) VM rendelete szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található barlang az igazgatóság hozzájárulásával látogatható.

Mivel a barlang sűrűn lakott, rosszul csatornázott terület alatt húzódik, a későbbiek során környezetvédelmi mérési helyként is fog szolgálni, főleg a nyílt karsztba beszivárgó szennyvizek szempontjából.

Irodalom[szerkesztés]

  • Baja Ferenc: A környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter 13/1998. (V. 6.) KTM rendelete. Magyar Közlöny, 1998. május 6. (37. sz.) 2978. old.
  • Fazekas Sándor: A vidékfejlesztési miniszter 4/2012. (II. 24.) VM utasítása a megkülönböztetett védelmet igénylő barlangok körének megállapításáról. Hivatalos Értesítő. A Magyar Közlöny melléklete. 2012. február 24. (10. sz.) 1437. old.
  • Fazekas Sándor: A vidékfejlesztési miniszter 58/2013. (VII. 11.) VM rendelete a barlangok nyilvántartásáról, a barlangok látogatásának és kutatásának egyes feltételeiről, valamint a barlangok kiépítéséről szóló 13/1998. (V. 6.) KTM rendelet módosításáról. Magyar Közlöny, 2013. július 11. (119. sz.) 64208. old.
  • Gazdag László: Figyelem! MKBT Műsorfüzet, 1990. szeptember–október. 11. old.

További információk[szerkesztés]