Lök-völgyi-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lök-völgyi-barlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz 104,3 m
Mélység 0 m
Magasság 6 m
Függőleges kiterjedés 6 m
Tengerszint feletti magasság ? m
Ország Magyarország
Település Felsőtárkány
Földrajzi táj Bükk-vidék
Barlangkataszteri szám 5343-63
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lök-völgyi-barlang témájú médiaállományokat.

A Lök-völgyi-barlang egy megkülönböztetetten védett barlang. A Bükki Nemzeti Park területén található.

Leírása[szerkesztés]

A Lök-völgy északnyugati oldalában nyílik. Kadić Ottokár egy darab régi eszközt talált benne, amit ma a bábonyi kultúrába sorolhatunk. Az előkerült őslénytani anyag érdekessége, hogy az itteni barlangi medvék a máshol előkerült hasonló korúakhoz képest 30%-kal kisebbek voltak. A szokásosnál kisebbek voltak az itt talált farkascsontok is. A róka, borz, barlangi hiéna, barlangi oroszlán, vadmacska, nyúl, gímszarvas, zerge és bölény csontjainál már nem tapasztaltak méretbeli eltérést.

Az irodalmában előfordul Léleklyuk (Kordos 1984) – a Léleklyuk-barlang egyik neve szintén Léleklyuk –, Lökvölgyi-barlang (Kadić 1933), Lökvölgyi barlang (Schőnviszky 1937), Lőklyuk (Bartalos 1909), Lőkvölgyi-barlang (Kadić 1934) és Lőkvölgyi barlang (Kadić 1940) néven is.

Története[szerkesztés]

Először – 1909-ben – Bartalos Gyula említi meg nyomtatásban Lőklyuk néven. Leírása szerint egy egész birkanyáj elfér üregében. Kadić Ottokár 1929-ben végzett ásatást benne. A Turisták Lapja 1937. évi évfolyamában Schőnviszky László írta le részletesen. 2013-tól a belügyminiszter 43/2013. (VIII. 9.) BM rendelete szerint régészeti szempontból jelentős barlangnak minősül.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]