Násznép-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Násznép-barlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz223 m
Mélység7,5 m
Magasság12,2 m
Függőleges kiterjedés19,7 m
Tengerszint feletti magasság510 m
Ország Magyarország
Település Kosd
Földrajzi táj Cserhát
Típus inaktív forrásbarlang
Barlangkataszteri szám 5221-3
Lelőhely-azonosító 12077
Elhelyezkedése
Násznép-barlang (Magyarország)
Násznép-barlang
Násznép-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 50′ 02″, k. h. 19° 09′ 46″Koordináták: é. sz. 47° 50′ 02″, k. h. 19° 09′ 46″
A Wikimédia Commons tartalmaz Násznép-barlang témájú médiaállományokat.

A Násznép-barlang megkülönböztetetten védett barlang, amely a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Naszályon található. A Cserhát negyedik leghosszabb barlangja. A Cserhát legrégebben ismert barlangja és ezért a hegység leghíresebb barlangja.

Leírás[szerkesztés]

A Naszály északkeleti, meredek oldalában, a csúcstól keletre, körülbelül 1200 méterre, erdőben, a felhagyott Csurgó-bánya nevű kőfejtő mellett, egy függőleges sziklafalban található a bejárata. A hegy legismertebb, turisták által leggyakrabban látogatott barlangja. A bejáratához az Országos Kéktúra kék sáv jelzéséből leágazó, kék barlang jelzésű (Ω) turistaút vezet.

Triász dachsteini mészkőben kialakult, régi, inaktív, szenilis forrásbarlang, mely valószínűleg hajdan nagy aktivitással működött. Három nagy és több kisebb teremből áll. Az első terem közvetlenül a tágas, 13 méter hosszú és három méter magas bejárat után található, 15 méter hosszú, 15 méter széles és meglehetősen száraz. A terem alját vastagon borítja törmelék és barlangi eredetű agyag. A második, nagy méretű, 8×10 méteres terem alját vastag guanóréteg borítja. A harmadik terem mennyezetében lévő, felfelé tartó kürtők gömbüsthöz hasonlóan végződnek. A barlang falain máshol is gyakoriak a gömbüstös formák.

A kisebb-nagyobb oldaljáratok vörösagyaggal és törmelékkel telített végpontokban záródnak. A barlang legvégső szakasza kétfelé ágazik. A jobboldali végpont egy becseppkövesedett, hajdani patakmeder képét mutatja, ahol egy ökölnyi lyukon a folytatást sejtető nagyobb üregbe lehet bekiabálni, belesni. A baloldali, emelkedő végpontot omladék képezi, amely össze van cseppkövesedve. Az itt érezhető huzat felszíni eredete nem zárható ki. Télen a denevérek kedvelt búvóhelye. Jelenleg a belső szakaszaihoz vezető rész le van zárva. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével lehet megtekinteni a lezárt részeit. Barlangjáró alapfelszereléssel járható. Szeptember 1-jétől április 30-ig a téli álmot alvó denevérek miatt nem lehet látogatni.

Nevét régi történetek miatt kapta. Az egyik történet szerint a tatárok, egy másik történet szerint a törökök által a közeli Kosdról elüldözött násznép menekült a barlangba. Az ellenségnek a szép menyasszony kellett. Egy másik történet arról szól, hogy egy nemes földesúr fia beleszeretett egy jobbágyleányba, de a fiú apja ellenezte a házasságot és ezért a fiú és a leány a barlangba menekültek, valamint ott házasodtak össze. Ezek a történetek a környéken élők által talált, sok edénytöredék miatt keletkezhettek, amelyeket régen találtak a barlangban.

A Cserhát fokozottan védett barlangjainak nevei „N” betűvel kezdődnek, a Naszályi-víznyelőbarlangé, a Nézsai-víznyelőbarlangé és a Nincskegyelem-aknabarlangé. A Cserhát legrégebben ismert és leghíresebb barlangjának, a Násznép-barlangnak neve is „N” betűvel kezdődik.

Előfordul irodalmában Nászné-lyuka (Pápa 1943), Násznép barlang (Polgárdy 1941), Násznép-barlangja (Bekey 1931), Násznép barlangja (Bekey 1931) és Násznép-lyuka neveken is. 1913-ban volt először Násznép-barlangnak nevezve a barlang az irodalmában, Kadić Ottokár publikációjában.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Nagy méretű bejárata miatt az őskorban is ismert volt. A kincsásók többször kutattak benne, mert azt hitték, hogy a 18. században ezen a vidéken is garázdálkodó, hírhedt Ilcsik és Jánosik rablók ide rejtették el kincseiket. Valószínűleg ez a barlang lett leírva Fényes Elek 1851-ben megjelent könyvében. A leírás szerint a Naszály tetején levő barlang, amelyből forrás ered. Az 1859-ben kiadott Rege kunyhója című könyvben Násznép-lyuk, vagy a templommá lett barlang címen van ismertetve a barlang mondája.

A barlangban 1912-ben Majer István vezetésével és Csáky Károly támogatásával Bekey Imre Gábor javaslatára az 1910-es évek végén ásatásokat végeztek, amelyekről Kadić Ottokár számolt be. A próbaásatások során az első teremben ősállatok csontjait, valamint kőkorszaki és bronzkori edénytöredékeket találtak. A Váci Múzeumnak adott leletek elvesztek, így a kormeghatározás nem ellenőrizhető. Az 1921. évi Turisták Lapjában publikálva lett, hogy Kadić Ottokár beszámolt a Naszály keleti lejtőjén, a főváros környékén található barlang kutatásáról az 1919. évi Barlangkutatásban.

A Turisták Lapja 1931. évi évfolyamában megjelent Bekey Imre Gábor által írt tanulmány szerint a Vác feletti Naszályon lévő többtermes és guanóval teli barlangot Bekey Imre Gábor javaslatára ásta ki dr. Mayer, de az ásatásnak kevés eredménye volt. Az 1931-ben napvilágot látott Természetvédelem és a természeti emlékek című könyvben az olvasható, hogy a Naszály északkeleti oldalán nyíló barlangban végzett próbaásatáskor az alluviális humusztakaróban recens emlőscsontokat és cseréptöredékeket találtak. Az alatta található diluviális rétegben nem voltak leletek. A barlang kutatását Csáky Károly pénzadománya tette lehetővé. 1932-ben Véghelyi Lajos foglalkozott denevérfaunájával. 1934-ben a Magyar Turista Egyesület Váci Osztálya utat épített a barlanghoz.

Az 1941-ben megjelent Magyar turista lexikon című könyvben található egy szócikk a barlangról és a Naszály szócikkben említve lett a barlang. A könyv szerint a Naszály keleti végének északi részén, a hegy oldalában, körülbelül 510 méter tengerszint feletti magasságban van a barlang. Bejárata két méter széles. A barlang három fő részből áll. Az első nagy termet egy felfelé haladó, keskeny folyosó köti össze a második teremmel, amelynek a déli részéből egy szűk, alig fél méter széles, 10 méter hosszú folyosón át, hason csúszva lehet a harmadik, kupola alakú, körülbelül 20 méter magas toronyba jutni. Az ásatásokkor az első teremben medve és őstulok csontokat, valamint bronzkori és hallstatti edénytöredékeket találtak. A hagyomány szerint a török időben a közeli Kosdról ide menekült egy násznép és innen ered a barlang neve.

A barlang bejárata Bekey Imre Gábor fényképén

1942-ben Kerekes József morfológiai vizsgálatokat végzett benne. Az 1943. évi Barlangvilágban napvilágot látott Pápa Miklós által írt tanulmány szerint közelebb van Budapesthez, mint a Szelim-lyuk. Vác felett, a Naszály oldalában van a barlang, amelynek a népies neve Nászné-lyuka. Azért kapta a hagyomány szerint ezt a nevet, mert a közeli Kosdról egy násznép ide menekült a törökök elől. Egy másik monda szerint egy nemes földesúr egy jobbágyleányt szeretett és a haragos apa elől menekülve itt tartotta meg az esküvőt. Sokszor kutattak benne kincskeresők, mert állítólag a 18. században a környéken garázdálkodó Jánusik és Ilcsik nevű, hírhedt rablók itt rejtették el a kincseiket. Az Országjárás 1942. évi évfolyamában az olvasható, hogy a Naszálynak két említésre méltó barlangja van. Az egyik a csúcs közelében, a kilátótorony mellett található. A másik innen nem messze, a keleti oldalon van. Az egyik valószínűleg a Násznép-barlang. Az 1950-es években Gánti Tibor foglalkozott a barlanggal és elkészítette leírását és vázlatos barlangtérképét, valamint keletkezésével kapcsolatban állást foglalt.

Az 1957-ben kiadott Cserhát útikalauz című könyvben részletesen le van írva és több oldalon meg van említve neve, valamint az egyik térképen be van jelölve helye. A könyv szerint a Cserhát egyik említésre méltó karsztjelensége a Naszály északi oldalán található Násznép-barlang, amely csak egy nagyobb sziklaüreg. A Cserhátban csak a Naszály csoportjában találhatók kis barlangok, amelyek közül a Násznép-barlang a legnagyobb. A Naszály keleti gerincének északi oldalán, körülbelül 510 méter tengerszint feletti magasságban, az elhagyott Csurgó-bánya kőfejtő mellett nyílik. Az Országos Kéktúra útvonaláról egy kis ösvényen, körülbelül 20 métert leereszkedve érhető el a barlangbejárat. A barlangtól nyugatra vezető ösvény mellett van a Sárkánylyuk-barlang. A néphagyomány szerint azért ez a neve, mert egy násznép a közeli Kosdról ide bújt a törökök elől. Egy másik történet szerint egy jobbágyleányt szeretett egy földesúr fia és a dühös apa elől elmenekülve, itt volt az esküvő. 1912-ben próbaásatásokat végeztek benne.

Az ásatások során csontmaradványok, például medve és őstulok csontok, valamint újkőkorszaki, bronzkori és hallstatti edénytöredékek kerültek elő. Egy tektonikus repedés mentén jött létre, amelyen át a csapadékvíz kezdte el a romboló és alakító munkát, amelyet a korrózió, azaz a szén-dioxid tartalmú, meszet oldó víz is nagyon segített. Korróziós és eróziós eredetű barlang. Három fő részből áll a két méter széles bejáratú barlang. Az első, 16×14×12 méteres termet egy meredeken felfelé tartó, keskeny folyosó összeköti a denevérlakta, 10×8×10 méteres, második teremmel. A terem déli részéből egy körülbelül 10 méter hosszú, szűk, alig fél méter széles és magas, guanós folyosón hason csúszva lehet eljutni a harmadik, 7×6 méteres, kúp alakú, kürtőszerű toronyterembe. A terem elliptikus alapú, körülbelül 15–20 méter magas, vízszintesen és egyenletesen majdnem tiszta, feketésbarna földdel feltöltött. A terem délkeleti irányában egy három–négy méter magas, alig fél méter széles, tág repedés fut körülbelül nyolc méter hosszan, ahol egy vízszintes és egy emelkedő hasadékkal elágazva ér véget.

A barlang bejárata

Az 1964-ben napvilágot látott Az országos kék-túra útvonala mentén című könyvben az van írva, hogy a Naszály oldalának északi lejtőjén nyíló barlanghoz egy kis csapás ereszkedik le. Sajnos, a Cserhátban nem alakított ki a természet különösebb természeti érdekességeket és ezért a kék túra cserháti útvonalán sincsenek ilyenek. Csak a Naszály tömbjében, az útvonal mellett lévő Násznép-barlang tekinthető annak, amely nevét állítólag a törökök elől a barlangba bújt, esküvői társaság miatt kapta. A Násznép-barlanghoz közel található a kis Sárkánylyuk-barlang.

Az 1970-ben megjelent Cserhát turistakalauz szerint körülbelül 60 méter hosszú. A kiadványban részletesen le van írva és több oldalon meg van említve neve, valamint a mellékelt térképen be van jelölve helye. 1976-ban vált országos jelentőségű barlanggá az 5200-as (Cserehát, Mátra) barlangkataszteri területen lévő, váci Násznép-barlang. Az 1976-ban befejezett Magyarország barlangleltára című kézirat szerint a Násznép barlang a Cserhát hegységben, a Naszályon, Kosdon helyezkedik el. A Naszály főcsúcsától K-re kb. 1200 m-re, közvetlenül az 528 m-es magassági pont alatt, a hegygerinc alatt 50 m-re, az É-i oldalban, a Csurgó bánya mellett van a bejárata. Az 5×2 m-es barlangbejárat egy É-i irányú sziklaborda K-i tövében található. Barlang jelzésű turistaút vezet hozzá. A barlang 60 m hosszú és 12–18 m magas. A kézirat barlangra vonatkozó része 1 irodalmi mű alapján lett írva.

Az 1976-ban kiadott, Bertalan Károly és Schőnviszky László által összeállított Magyar barlangtani bibliográfia barlangnévmutatójában meg van említve a Cserhát hegységben, a Naszályon lévő barlang Násznép-barlang néven a barlangot említő 16 irodalmi mű megjelölésével. Az 1977. évi Karszt és Barlangban megjelent és Bajomi Dániel által írt tanulmány szerint a barlangban 2 troglofil ikerszelvényes faj él, a Orobainosoma flavescens és a Archiboreoiulus pallidus. Előfordul benne Onychiurus microchaetosus (ugróvillás rovar). A tanulmányban van egy térkép, amelyen a biológiailag kutatott magyarországi barlangok földrajzi elhelyezkedése figyelhető meg. A térképen látható a biológiailag részlegesen feldolgozott Násznép-barlang földrajzi elhelyezkedése. 18 állatfaj lett meghatározva belőle.

A folyóirat 1977. évi különszámába bekerült a tanulmány angol nyelvű változata. Ebben a tanulmányban is közölve lett a térkép, amelyen Násznép a barlang neve. Az 1983-ban kiadott Eltűnő szigetek című könyvben az olvasható, hogy egy barlangrendszer leszakadt, helyesebben felszakadt része a Naszály északi oldalán található barlang. Az 1984-ben megjelent Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában szerepel a barlang Násznép-barlang néven és térképen van helye feltüntetve. Ott van a biológiai szempontból részlegesen feldolgozott magyarországi barlangok között.

1991-ben a MAFC Barlangkutató Csoport készítette el térképét és egy rövid hiánypótló barlangleírást is közölt. Az 1994-es első lezárás óta többször feltörték. 1995-ben több ponton bontotta a Naszály Barlangkutató Csoport, de jelentősebb továbbjutást nem ért el, viszont a bejárati terem északnyugati irányba tartó járatának agyagos-földes kőtörmelékkel kevert kitöltéséből rézkori cserépdarab került elő, amit a váci helytörténeti múzeumnak átadott. 1998. május 14-től a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter 13/1998. (V. 6.) KTM rendelete szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén található és Naszályi-rögben lévő Násznép-barlang az igazgatóság engedélyével látogatható. Legújabb, 2002-es térképét a Pizolit Barlangkutató Sportegyesület készítette.

A 2005-ben kiadott Magyar hegyisport és turista enciklopédia című kiadványban önálló szócikke van a barlangnak. A szócikk szerint a Násznép-barlang védett természeti érték. A Vác felett emelkedő Naszályi-rög (népiesen Nagyszál) É-i oldalán, 513 m tszf. magasságban van a bejárata. Könnyen, a kék turistajelzésből kiágazó Ω (omega) jelzésen közelíthető meg hatalmas, 13×3 m-es bejárata. Több mint 220 m hosszú a triász mészkőben létrejött járatrendszer hossza. Ősidők óta ismerik, a legenda szerint nevét a tatár, vagy török elől menekülő násznép miatt kapta. Tatár Péter Regekunyhója című (1859) munkájának 12. számában Násznép-lyuk, vagy a templommá lett barlang címmel írta le a történetet. A Magyar Turista Egyesület Váci Osztálya 1934-ben utat épített a Násznép-barlanghoz.

2005. szeptember 1-től a környezetvédelmi és vízügyi miniszter 22/2005. (VIII. 31.) KvVM rendelete szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található és Naszályi-rögben lévő Násznép-barlang a felügyelőség engedélyével látogatható. 2006. február 28-tól megkülönböztetett védelmet igénylő barlang a környezetvédelmi és vízügyi miniszter 8/2006. KvVM utasítása szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő, Naszályi-rögben elhelyezkedő, 5221/3 kataszteri számú Násznép-barlang. 2007. március 8-tól a környezetvédelmi és vízügyi miniszter 3/2007. (I. 22.) KvVM rendelete szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő és Naszályi-rögben elhelyezkedő Násznép-barlang lezárt szakaszai az igazgatóság engedélyével tekinthetők meg.

2012. február 25-től megkülönböztetetten védett barlang a vidékfejlesztési miniszter 4/2012. (II. 24.) VM utasítása szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő és 5221-3 kataszteri számú Násznép-barlang. 2013. július 19-től a vidékfejlesztési miniszter 58/2013. (VII. 11.) VM rendelete szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található és Naszályi-rögben lévő Násznép-barlang lezárt részei az igazgatóság hozzájárulásával látogathatók. 2013. augusztus 12-től a belügyminiszter 43/2013. (VIII. 9.) BM rendelete szerint a Pest megyei, kosdi, 5221-3 barlangkataszteri számú és 12077 lelőhely-azonosítójú Násznép-barlang régészeti szempontból jelentős barlangnak minősül. Nyírő Ádám Artúr 2015. évi szakdolgozatában meg van említve, hogy a Násznép-barlang azok közé a barlangok közé tartozik, amelyekről a szakirodalom alapján egyértelműen nem megállapítható, hogy késő bronzkori lelőhelyek-e, de eldönthetnék a kérdést további kutatások.

Irodalom[szerkesztés]

További irodalom[szerkesztés]

  • Gánti Tibor: A Nagyszál hegység tudományos szemmel. Pestmegyei TSB Természetjáró Társadalmi Szövetség Hivatalos Lapja, 1953. 4. sz. Vác. 2. old.

További információk[szerkesztés]