Ugrás a tartalomhoz

Dénes György (geográfus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dénes György
Emléktáblája a XIII. kerületben
Emléktáblája a XIII. kerületben
Született1923. szeptember 3.
Orosháza
Elhunyt2015. április 30. (91 évesen)
Ismeretes mint
 • geográfus
 • jogász
 • történész
 • tanár
 • nyelvész
 • szpeleológus
 • hidrológus
 • költő
 • fordító
Szakmai kitüntetések
A Wikimédia Commons tartalmaz Dénes György témájú médiaállományokat.

Dénes György (Orosháza, 1923. szeptember 3.2015. április 30.) jogász, történész, geográfus, tudományos tanácsadó, barlangkutató.

Élete[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait az Orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban végezte. 1942-ben felvételt nyert a Pécsi Tudományegyetem jogi karára, ahol a háború után jogi doktorátust szerzett. A második világháború alatt zsidó származása miatt az orosházi gettóba vitték, majd pár nappal a deportálás előtt munkaszolgálatra hívták be Mohácsra. Innen később a századával Kőbányára került, s amikor 1944 novemberében gyalog útnak indították őket Németország felé, többekkel megszökött és svájci menlevéllel Pesten bujkált. A nyilasok azonban elfogták és decemberben feltették egy bergen-belseni koncentrációs táborba tartó vonatra. 1945 áprilisában a németek Theresienstadtba szállították, ahol végül a szovjet csapatok szabadították fel. A háború után újjáélesztette az Ámosz cserkészcsapatot, illetve beválasztották az egyetemisták képviselőjeként a pécsi hitközség elnökségébe.[1]

Tanított történelmet a Közgazdaságtudományi Egyetemen, volt vállalati jogtanácsos (OKISZ, ÁFOR), majd vízföldtant oktatott a Budapesti Műszaki Egyetemen. A Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Intézetnél izotóphidrológiával, karsztvízkutatással foglalkozott, végül a Pécsi Egyetemen karsztföldrajzot tanított.

A barlangkutató[szerkesztés]

A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat egyik alapítója majd titkára (1958), főtitkára, később tiszteletbeli elnöke lett. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat megalapítója (1961) és örökös tiszteletbeli elnöke. A barlangi mentők nemzetközi szervezetének tiszteletbeli elnöke haláláig. A Magyar Földrajzi Társaság és a Magyar Természetbarát Szövetség elnökségi tagja, utóbbi Barlang Bizottságának elnöke, a Meteor Természetbarátok Turista Egyesületében szintén elnöki tisztséget töltött be. 1957-ben megszervezte a Vörös Meteor Barlangkutató Csoportot, évtizedeken át szervezte annak sikeres expedícióit itthon és külföldön. Nevéhez fűződik a Meteor-barlang feltárása és az esztramosi egyik őslénytani lelőhely felfedezése; sikeres feltáró kutatás a Baradlában (Raisz-ág), a Mátyás-hegyi-barlangban és a Szemlő-hegyi-barlangban. Részt vett a József-hegyi-barlang felfedezésében, és további barlangok feltárásában.

Irodalmi munkássága[szerkesztés]

Volt szerkesztője és felelős szerkesztője a Karszt- és Barlangkutatási Tájékoztatónak. Publikációi között a témát illetően a természeti földrajz (karsztmorfológia, barlanggenetika) és vízrajz (karszthidrológia, izotóphidrológia) éppúgy megtalálható, mint a történelem- és a történeti földrajz (így a Gömör–Tornai, az Aggteleki-karsztvidék történeti és földrajzi kutatási eredményei), útikönyvek és turista útikalauzok, nyelvészeti írások. Magyarországon és külföldön is megjelentek munkái, számuk több mint 300.

Jelentősebb munkái:

 • Vártúrák kalauza. I. [társszerzőkkel] (Budapest, Sport Kiadó, 1969., II. javított kiadás ugyanott, 1975.)
 • Cserhát. Turistakalauz. [írták Dénes György et al.] (Budapest, Sport Kiadó, 1970.)
 • Aggteleki-karsztvidék. Útikalauz. [írták Dénes György, Jakucs László, Jakucs Pál] (Budapest, Sport Kiadó, 1975.)
 • Börzsöny, Cserhát. Útikalauz. [írták Dénes György, Havas Péter] (Bp. Sport Kiadó, 1982.)
 • Budai-hegység útikalauz. [írták Pápa Miklós, Dénes György] (Bp. Sport Kiadó, 1982.)
 • A Bódvaszilasi-medence 700 éves története. (Miskolc, Herman Ottó Múzeum, 1983 [!1984].)
 • A Pilis és a Visegrádi-hegység. [írták Dénes György, Sánta Antal] (Bp. Sport Kiadó, 1991.)
 • Budai barlangok. [írták Adamkó Péter, Dénes György, Leél-Őssy Szabolcs] (Bp. Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatala kiadása, 1992.)
 • Budapest és a Dunakanyar. (Bp. Cartographia Kiadó, 2001.)
 • Aggtelek. A magyar állam alapításának ezredik évében. [írták Bódis Istvánné, Dénes György, Jakucs László] (Aggtelek, Aggtelek község önkormányzata, 2001.)

Elismerései[szerkesztés]

Válogatás elismeréseiből, kitüntetéseiből:

Emlékezete[szerkesztés]

2017. április 21-én egy emléktáblát avattak a tiszteletére utolsó lakhelyén, Budapest XIII. kerületében, a Borbély utca 5. számú ház bejáratánál.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Deutsch Gábor: Egy csoda nem lett volna elég. Beszélgetés Dénes György professzorral. (2005) Mai világunk, Online elérhető Archiválva 2022. december 7-i dátummal a Wayback Machine-ben

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]