Őslénytan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az őslénytan – idegen szóval paleontológia[1] (görög paleo, "régi", ontosz "létező" és logosz, "tudás' szavakból) – a történelem előtti életformák tanulmányozásának tudománya fosszíliák felhasználásával. A fosszíliák lehetnek testfosszíliák, lábnyomok, járatok, testrészek, fosszilizálódott ürülék (koprolit), palinomorfok, és kémiai maradványok.

A modern őslénytan azt tanulmányozza, hogyan hatnak a Föld hosszútávú földrajzi változásai (paleogeográfia vagy ősföldrajz) és éghajlati változásai (őséghajlattan) az élet evolúciójára, hogyan reagálnak az ökorendszerek ezekre a változásokra és mindezek hogyan alakították a biodiverzitást, az élőlények változatosságát. A paleontológia mindemiatt átfedéseket tartalmaz a geológiával, a botanikával, a biológiával, a zoológiával és az ökológiával.

Fő ágai az ősállattan (paleozoológia), az ősnövénytan (paleobotanika), a mikropaleontológia (a mikrofosszíliák tana). A paleozoológusok szakosodhatnak a gerinctelenek vagy a gerincesek tanulmányozására. A mikrofosszíliák, mint például a pollenek, spórák és egyéb élő eredetű anyagok tanulmányozása a palinológia.

Fejlődő tudományágak a paleobiológia, a paleoökológia, az icnológia (a nyomok és járatok kutatása), a tafonómia (annak a kutatása, mi történik egy organizmussal hosszú távon, miután elpusztult).

Az őslénytan a 18. századi svéd tudós, Carl von Linné által a biológia számára kifejlesztett binominális elnevezésrendszert használja a vizsgált élőlények rendszerezésére.

Az őslénytan elsődleges gazdasági jelentősége, hogy a fosszíliák segítségével feltárja a korát és természetét azon kőzeteknek, amelyek ezeket tartalmazzák. Ezek az információk alapvető fontosságúak lehetnek az ipar, elsősorban a kőolajipar számára. Egy adott kőzetréteg korát a legegyszerűbben azon fosszíliák alapján lehet megállapítani, amelyeket tartalmaz. Bár a fosszíliák létezéséről a legkorábbi idők óta tud az ember, szervezett és rendszerezett tanulmányozásuk csak a 18. századtól indult meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Művelőit paleontológusoknak nevezik.