Pisznice-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pisznice-barlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz560 m
Mélység5 m
Magasság15 m
Függőleges kiterjedés20 m
Tengerszint feletti magasság466 m
Ország Magyarország
Település Lábatlan
Földrajzi táj Gerecse
Típus hévizes eredetű, inaktív
Barlangkataszteri szám 4650-1
Elhelyezkedése
Pisznice-barlang (Magyarország)
Pisznice-barlang
Pisznice-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 41′ 51″, k. h. 18° 29′ 57″Koordináták: é. sz. 47° 41′ 51″, k. h. 18° 29′ 57″
A Wikimédia Commons tartalmaz Pisznice-barlang témájú médiaállományokat.

A Pisznice-barlang fokozottan védett barlang, amely a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Gerecse területén található. A Gerecse hat fokozottan védett barlangja közül az egyik. A második leghosszabb barlang a hegységben, a leghosszabb a Keselő-hegyi-barlang. Régészeti és őslénytani leletek kerültek elő belőle.

Leírás[szerkesztés]

A Gerecse hegység központi részén emelkedő Pisznice sziklás, meredek, déli oldalában, egy sziklafal aljában, egy nagy, köves meddőhányó keleti szélénél, 466 méter tengerszint feletti magasságban van a bejárata. Megközelíthető a hegyoldalon kialakított, erdészeti kövesútról leágazó ösvényen, a régi, sárga jelzésű turistaúton. A barlang bejárata két méter széles, két méter magas, felül félkör, alul szabálytalan alakú és mesterségesen tágított.

A felső triász, vastagpados, dachsteini mészkőben kialakult barlang hossza 560 méter. A jellegzetessége, hogy a járatok majdnem vízszintesen, egymás mellett és egymás alatt, párhuzamosan helyezkednek el. A felső szint járatai tágasak, az alsó járatok szűkek és a szinteket szűk csatornák kötik össze. A barlang termálkarsztos jellegét a nagy vízszintes kiterjedése, a gömbkupolák, a kalcitkiválások, a borsókövek bizonyítják. A barlang cseppköveit sokszor megrongálták.

A bejárat után, rögtön egy másfél méteres letörés található, amely a Bejárati-terem alsó részébe vezet. Innen indul a Nyugati-mellékág alsó járata, amely körülbelül 30 méter hosszan járható. Az alsó járat körülbelül 15 méternél egy kis kürtővel kapcsolódik a mellékág felső járatához. Ezen kifelé haladva a Bejárati-terem felső részébe lehet jutni. Ez a tág terem három–nyolc méter széles, négy–hat méter magas és a hossza 15 méter. A terem végében, a bejárattól 19 méterre lévő, szűk járatszelvénybe egy rácsozott vasajtó van beépítve.

A lezárt barlang látogatásához a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság engedélye és barlangjáró alapfelszerelés szükséges, valamint csak barlangjárásban gyakorlottaknak tekinthető meg. Amikor a denevérek a téli, nyugalmi időszakukat töltik benne, október 1-je és április 30-a között, akkor a látogatása tilos.

Előfordul az irodalmában Bőregér-lyuk (Székely 1994), Nagy Pisznicei-barlang (Kordos 1984), Nagy-pisznicei-barlang (Székely 1994), Piszlice-barlang, Pisznice barlang (Topál 1954), Pisznyice-barlang, Pisznyicei hévizes barlang és Priesnitz-barlang (Székely 1994) néven is.

Élővilág[szerkesztés]

A Pisznice-barlang gerinces maradványait Kordos László vizsgálta az 1980-as években. Kordos László megállapításai szerint, a leletek alapján, rétegtani szempontból a kitöltést négy szintre lehet elkülöníteni, egy fiatal, holocén, egy idősebb, fiatal, holocén, egy felső-pleisztocén és egy alsó-középső, pleisztocén kitöltésre. A barlangban sok denevérguanó halmozódott fel, amelyet kitermeltek. Az 1950-es években többezer denevért számoltak meg a barlangban, amelyeknek a száma napjainkra nagyon lecsökkent. A barlang egy fontos, természeti érték, mert sok denevérfaj előfordul benne és fokozottan védett denevérfajok, valamint ritka denevérfajok jelenléte lett megállapítva a járatokban. Állandó, téli szálláshelye és alkalmi, nyári szálláshelye a denevéreknek.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1848-ban látott napvilágot az első nyomtatott leírása, amelyet Fényes Elek írt. A 19. század második felében a környéken élők ismerték a barlangot. Feltáró kutatása az 1920-as években kezdődött és napjainkban is tart. Az 1939. évi Barlangvilágban publikált, Kadić Ottokár által írt cikk szerint az egyik jelentős gerecsei barlang a Pisznice-barlang. Az 1942. évi Országjárásban megjelent, hogy a Gerecse egyik nevezetes barlangja a Nagypisznice déli oldalába hatoló Pisznice-barlang, amely majdnem egy labirintus. 1976-ban vált országos jelentőségű barlanggá a 4600-as (Gerecse) barlangkataszteri területen lévő barlang.

Az 1980. évi Karszt és Barlang 1. félévi számában publikálva lett, hogy a kiemelt jelentőségű barlangnak 4650/1. a barlangkataszteri száma. 1982-ben a Bányász Művelődési és Oktatási Központ Vértes László Karszt- és Barlangkutató Csoportjának volt kutatási engedélye a barlang kutatásához. 1982 óta fokozottan védett barlang. Az 1984-ben megjelent, Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában szerepel neve és egy névváltozata, valamint egy térképen van helye feltüntetve. 1989-ben a Gerecse Barlangkutató Egyesület feltérképezte a Vértes-ágat. 1998-tól a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter 13/1998. (V. 6.) KTM rendelete szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén található barlang az igazgatóság engedélyével látogatható.

A 2003-ban kiadott, Magyarország fokozottan védett barlangjai című könyvben részletesen le van írva és a leírás szerint 550 méter hosszú, 150 méter vízszintes kiterjedésű, 20 méter függőleges kiterjedésű, 15 méter magas és öt méter mély, valamint 466 méter tengerszint feletti magasságban nyílik. A 2005-ben napvilágot látott, Magyar hegyisport és turista enciklopédia című könyvben található egy szócikk a barlangról, amely szerint 550 méter hosszú. 2013-tól a belügyminiszter 43/2013. (VIII. 9.) BM rendelete szerint régészeti szempontból jelentős barlangnak minősül. 2013-tól a vidékfejlesztési miniszter 58/2013. (VII. 11.) VM rendelete szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található barlang az igazgatóság hozzájárulásával látogatható.

Képek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

További irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]