Zöld-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zöld-barlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz30 m
Mélység0 m
Magasság9 m
Függőleges kiterjedés9 m
Tengerszint feletti magasság363 és 375 m
Ország Magyarország
Település Budakalász
Földrajzi táj Pilis hegység
Típus inaktív, hévizes eredetű
Barlangkataszteri szám 4820-11
Lelőhely-azonosító 32539
Elhelyezkedése
Zöld-barlang (Magyarország)
Zöld-barlang
Zöld-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 37′ 27″, k. h. 18° 59′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 37′ 27″, k. h. 18° 59′ 29″
A Wikimédia Commons tartalmaz Zöld-barlang témájú médiaállományokat.

A Zöld-barlang megkülönböztetetten védett barlang. A Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található. Régészeti szempontból jelentős barlang. Kőrézkori, bronzkori, római kori, népvándorláskori, Árpád-kori és kelta leletek, valamint embercsontok is előkerültek belőle.

Leírás[szerkesztés]

A Nagy-Kevély keleti, meredek oldalában, erdőben, a csúcstól északkeletre, körülbelül 380 méterre található két bejárata, amelyek körülbelül tíz méterre vannak egymástól. Az alsó bejárat a zöld sáv jelzésű turistaúttól körülbelül 40 méternyire, 20 méterrel magasabban van. A helyét jelölik a turistatérképek a nevének a feltüntetésével. A Kristály-barlang, amelynek az egyik neve a Zöld-barlang melletti üreg volt, a körülbelül 100 méterre lévő, felhagyott kőfejtőben nyílik.

Az alsó, bontott, íves, vízszintes tengelyirányú bejárata öt méter széles és három méter magas. A felső, természetes, függőleges tengelyirányú bejárata egy méter széles és fél méter magas. Vastagpados fehér tömött középső triász dachsteini mészkőben jött létre. Hévizes eredetű, jelenleg már inaktív, karsztvízszint alatti oldódással kialakult, pusztuló, tág átjáróbarlang. A felső bejárata beszakadással keletkezett. A térformája egyszerű. Gömbfülke, gömbüstök, ujjbegykarrok, ősmaradványok, őskarsztos üledékkitöltés, kalcittelér, cseppkőkérgek, cseppkőlefolyás és kis méretű függőcseppkövek figyelhetők meg benne. Visszaoldott cseppkövek és kristályos borsókövek is találhatók a járataiban. A vízszintes kiterjedése 19 méter. A lezáratlan, barlangjáró alapfelszereléssel járható barlang csak engedéllyel tekinthető meg.

A régészeti lelőhely azonosító száma 32539. A 2001. és a 2002. évi feltárása során a kitöltésében kőrézkori, Ludanice csoportba sorolható edénytöredékeket, egy kőrézkori obszidiánpenge töredéket, bronzkori, Vatya-kultúrába tartozó edényoldal töredékeket, római kori, 13. századi és késő középkori kerámiákat, valamint egy kelta, köpűs, vas lándzsahegyet találtak. Egy őskori, vagy római kori, ismeretlen rendeltetésű bronzlemez is begyűjtésre került. Egy-két edényoldal töredék lehet, hogy népvándorláskori, egy kereszt fenékbélyeges, szürke töredék 13. századi, néhány oldaltöredék Árpád-kori, 10. századi, vagy 11. századi. Tűzhelynyomot nem találtak. A Ludanice csoportba sorolható leletek között volt egy enyhén sérült baltácska, egy limnokvarcitpenge, egy majdnem ép, kupicás pohár és néhány pattintott kőeszköztöredék. A régészeti leleteket Repiszky Tamás vizsgálta.

A csontleleteket Kordos László határozta meg. Viszonylag nagyszámú embercsont és nagytestű háziállatok csontjai kerültek elő. Néhány állatcsonton vágásnyomokat figyeltek meg. A napvilágra került csontok között barna medve, szarvasmarha, szarvas, házisertés, juh, vagy kecske, , házimacska, mezei nyúl, borz, róka, nagy pele, béka, madár, nagy patkósdenevér, kis patkósdenevér és hosszúszárnyú denevér csontok voltak.

Nevét a felső bejárat oldalfalaira települt mohák miatt kapta. 1958-ban volt először Zöld-barlangnak nevezve a barlang az irodalmában, Leél-Őssy Sándor publikációjában. Előfordul irodalmában Zöld barlang (Thuróczy 1964), Zöldbarlang (Mezei, Páli 1955), Zöldlyuk-barlang (Bertalan 1976) és Zöldlyuk barlang (Kordos 1970) neveken is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1930-as években Schőnviszky László a barlang alatt található turistaút szélén az akkoriban ott álló fatörzsön megjelölte a barlanghoz felvezető utat. Az Ézsiás György által készített állapotfelvételi kézirat szerint Schőnviszky László 1937-ben publikált tanulmányában meg van említve, de a 151. oldalon valószínűleg a Gyopáros-barlangra utalt Schőnviszky László. Az 1955-ben kiadott Pilis útikalauz című könyvben az olvasható, hogy a Nagy-Kevély északi lejtőjén vezető oldalút közelében található és üregeinek zöld mohalerakódásai miatt nevezik Zöldbarlangnak.

Az 1958-ban napvilágot látott Leél-Őssy Sándor által írt tanulmányban le van írva és egy térképvázlaton van helye megjelölve. A leírás szerint a kb. 20–30 m hosszú barlang hévizes eredetű, amelyet a kupolaterem gömbfülkéi bizonyítanak és a főbejárat alatti kis kupolaterem kivételével nagyon szűkek járatai, valamint nevét a bejárat oldalfalaira nagy mennyiségben települt zöldes színű moszatok miatt kapta. Az 1964-ben megjelent Az országos kék-túra útvonala mentén című könyv szerint a Nagy-Kevély északi oldalán nyílik és bejáratának oldalfalát borító moszatok miatt kapta nevét. 1965-ben a Szabó József Geológiai Technikum Barlangkutató Csoport kutatási területéhez tartozott a barlang és ebben az évben jártak benne.

1967-ben Kordos László és Pék Péter mérték fel és a felmérés alapján készült alaprajz térkép, két kifejtett hossz-szelvény térkép, kivetített hossz-szelvény térkép és 8 keresztmetszet. A térképeket Kordos László szerkesztette és rajzolta. A Szabó József Geológiai Technikum Barlangkutató Csoport 1967-es jelentése szerint a csoport 1967-ben poligon mentén, függőkompasszal és fokívvel feltérképezte a barlangot, amely az egyik munkahelyükön lévő karsztobjektum.

A barlang bejárata

Az 1967-ben kiadott Pilis útikalauz című könyvben az olvasható, hogy nevét a falait borító zöldes növényzet miatt kapta és valószínűleg hévizes eredetű, pusztuló, száraz, kb. 20 m hosszú, szűk barlang, amelynek az egyik végén kis kupolaterem alakult ki. 1968-ban a csoport rétegvizsgálat miatt kutatóárkot mélyített a barlang alsó bejáratánál, amelynek öt rétegéből mintákat gyűjtött. Az iszapolás után a mintákból például erdei cickány, mezei hörcsög, mezei pocok, vöröshátú erdeipocok, mezei nyúl, nyugati földikutya, közönséges vakond, barna varangy és közönséges lábatlangyík maradványok kerültek elő. 1969-ben Szenthe István vizsgálta a barlangot.

A Szpeleológia Barlangkutató Csoport 1970. évi jelentésében részletes leírás olvasható a barlangról és kutatástörténetéről. A jelentésben az is olvasható, hogy a kitöltéséből több vastag hallstatti kultúraszerű és fiatalabb, vékony falú cseréptöredék került elő. A leírás szerint a barlang 27 méter hosszú, kilenc méter mély és a nevét a felső bejáratot ellepő, zöld mohák miatt kapta. Az 1974-ben megjelent Pilis útikalauz szerint nevét a bejáratát borító zöld moha miatt kapta és valószínűleg hévizes eredetű, pusztuló, száraz, kettős bejáratú, 27 m hosszú, szűk barlang, amelynek az egyik végén kis kupolaterem alakult ki. Az 1975. évi MKBT Beszámolóban megjelent az 1967-ben szerkesztett alaprajzi térkép.

Az 1976-ban befejezett Magyarország barlangleltára című kéziratban az olvasható, hogy a Pilis hegységben, a Kevély-csoportban, Budakalászon elhelyezkedő Zöldbarlang másik neve Zöldlyuk-barlang. A Nagy-Kevély É-i oldalán, a csúcstól ÉK-re, a nagy irtástól K-re 20 m-re, a kevély-nyergi turistaházhoz vezető zöld jelzésű turistaút mellett, 350 m tszf. magasságban van két bejárata. Felső bejárata 4 m hosszú, 1 m széles és zöld moha lepi el. Lenti bejáratának törmelékében 1 m-es kutatótáró van. A barlang 27 m hosszú és 9 m mély. Beszakadással felnyílt a hévizes eredetű, pusztuló és nagyon kitöltött barlang. A kézirat barlangra vonatkozó része 4 irodalmi mű alapján lett írva.

A barlang bejárata

Az 1975–1980. évi Karszt- és Barlangkutatásban publikált tanulmányban van egy vázlatos térkép, amelyen a Kevély-csoport vízkémiai szempontból vizsgált barlangjainak földrajzi elhelyezkedése látható. Az ábrán megfigyelhető a Zöld-barlang földrajzi elhelyezkedése. A tanulmányban szó van arról, hogy a barlang 1,5 m mély kutatóárkában a hóolvadás, majd az esőzések miatt összegyűlt víz lett elemezve, amely 1970. április 5-én lett gyűjtve. A barlang befoglaló kőzete dachsteini mészkő, az árok szelvényében felül növényi kőtörmelékes humusz, alul barnásvörös, óholocén agyagos kitöltés van. A vizsgált víz 5 °C hőmérsékletű. A Zöld-barlang pocsolyája és a Kevély-nyergi-rókalyuk csepegő vize majdnem ugyanolyan összetételű. A Zöld-barlangban a víz a felszíni levegővel nagy felületen érintkezik. Mivel a pocsolya a szén-dioxidban gazdag humuszos talaj mélyedésében helyezkedik el, így a vízben magasabb a hidrogén-karbonát mennyisége.

1981 januárjában Solt P. és Kordos László a barlang felszínén a humuszos kitöltésből nagy mennyiségű földmintát vett, a minta gerinces faunájának feldolgozása miatt. Az 1981. évi Karszt és Barlang 1–2. félévi számában nyilvánosságra lett hozva, hogy a Zöld-barlangnak 4820/11. a barlangkataszteri száma. Az 1983. évi Karszt és Barlangban ábrán van jelölve helye és meg van említve, hogy 320 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el a 27 méter hosszú és 8 méter mély barlang. Az 1984-ben megjelent Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában szerepel a barlang Zöld-barlang néven Zöldlyuk-barlang névváltozattal és térképen van helye feltüntetve.

Az 1991-ben kiadott A Pilis és a Visegrádi-hegység című könyvben le van írva röviden, a leírás megegyezik az 1974-ben kiadott útikalauz leírásával. A Kárpát József által írt 1991-es kéziratban meg van említve, hogy a Zöld-barlang (Budakalász) 20 m hosszú és 6 m mély. 2001. március 3-án Lotz Klára, Nagy Ágnes és Szabó Zoltán mérte fel és a felmérés alapján, 2001 márciusában Szabó Zoltán szerkesztett egy alaprajzi barlangtérképet három keresztmetszettel és egy hosszmetszet barlangtérképet. 2001 szeptemberében Ézsiás György rajzolt egy feltárási hossz-szelvény vázlatot. 2001-ben majdnem azoknak a régészeti korszakoknak a leletei kerültek elő, amilyenek a közeli Kis-kevélyi-barlangból.

A barlang bejárata

2002. január 7-én Szabó Zoltán és Verespusztai Gábor mérte fel és a felmérés alapján 2002. január 10-én Szabó Zoltán szerkesztett egy alaprajzi barlangtérképet és egy hosszmetszet barlangtérképet. 2002-ben is gyűjtöttek belőle régészeti leleteket. 2003. január 12-én Szabó Zoltán által vezetve felmérte a Troglonauta Barlangkutató Egyesület és a felmérés alapján 2003. január 15-én Szabó Zoltán szerkesztett és rajzolt egy alaprajzi barlangtérképet három keresztmetszettel, valamint egy hosszmetszet barlangtérképet. A felmérés szerint 25,8 méter hosszú, 2,41 méter mély, 2,75 méter magas, 5,16 méter függőleges kiterjedésű és 19 méter vízszintes kiterjedésű.

2003. október 11-én Szabó Zoltán által vezetve felmérte a Troglonauta Barlangkutató Egyesület és a felmérés alapján 2004. január 10-én Szabó Zoltán szerkesztett és rajzolt egy alaprajzi barlangtérképet három keresztszelvénnyel, valamint egy hosszmetszet barlangtérképet. A felmérés szerint 30 méter hosszú, függőleges kiterjedése kilenc méter és vízszintes kiterjedése 19 méter. A 2003. évi Cholnoky Jenő Karszt- és Barlangkutatási Pályázaton a csoport kategóriában induló egyesületi pályamunka egyik legszínvonalasabb része a Zöld-barlangban végzett feltáró munka bemutatása. Ezért a pályázat bíráló bizottsága különdíjjal jutalmazta az egyesületet.

2006. február 28-tól megkülönböztetett védelmet igénylő barlang a környezetvédelmi és vízügyi miniszter 8/2006. KvVM utasítása szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő, Pilis hegységben elhelyezkedő, 4820/11 kataszteri számú Zöld-barlang. 2012. február 25-től megkülönböztetetten védett barlang a vidékfejlesztési miniszter 4/2012. (II. 24.) VM utasítása szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő és 4820-11 kataszteri számú Zöld-barlang. 2013. augusztus 12-től a belügyminiszter 43/2013. (VIII. 9.) BM rendelete szerint a Pest megyei, budakalászi, 4820-11 barlangkataszteri számú és 32539 lelőhely-azonosítójú Zöld-barlang régészeti szempontból jelentős barlangnak minősül.

Irodalom[szerkesztés]

További irodalom[szerkesztés]

  • Szenthe István: Karsztjelenségek és képződményeik fejlődéstörténete a Nagy-Kevély környékén. Egyetemi szakdolgozat. Kézirat. Budapest, 1969.

További információk[szerkesztés]