Róka-hegyi kőfejtő 1. sz. barlangja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Róka-hegyi kőfejtő 1. sz. barlangja
A Róka-hegyi kőfejtő 1. sz. barlangjának bejárata
A Róka-hegyi kőfejtő 1. sz. barlangjának bejárata
Hossz2,5 m
Mélység0 m
Magasság2,3 m
Függőleges kiterjedés2,3 m
Ország Magyarország
Település Budapest
Földrajzi táj Pilis hegység
Típus hévizes eredetű, inaktív
Barlangkataszteri szám 4810-15
A Wikimédia Commons tartalmaz Róka-hegyi kőfejtő 1. sz. barlangja témájú médiaállományokat.

A Róka-hegyi kőfejtő 1. sz. barlangja a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Budai Tájvédelmi Körzetben, Budapest III. kerületében található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Pilis egyik legdélkeletibb hegyének, a Róka-hegynek az egyik, már nem művelt kőfejtőjében, természetvédelmi területen, a délnyugati sziklafalban, a sziklafal alján nyílik. A kőfejtőnek a gépkocsival is járható, bejárati útján befelé haladva, a kőfejtőbe érve jobbra, négy–öt méterre van a tág bejárata. Az útnak a túloldalán nyílik a Róka-hegyi kőfejtő 2. sz. barlangja. Az úttól egy jól kitaposott ösvény vezet hozzá. Felső triász, dachsteini mészkőben, víz alatti oldódás hatására alakult ki. A barlangban borsókövek figyelhetők meg és keresztülhúzódik a barlangon egy kalcittelér. Majdnem érintetlen a 2,5 méter hosszú barlang. A barlang közel van a gyakran használt úthoz és ezért a barlangot és a környékét leginkább az eldobált szemét veszélyezteti. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak az engedélyével látogatható. A bejárásához nincs szükség felszerelésre, mert a barlang vége már a barlangbejáratból látható.

Előfordul irodalmában Nyugati 1. sz.-barlang (Sásdi 1997) néven is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Kőbányászat következtében tárult fel. Az 1984-ben kiadott Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában nem szerepel neve. 1997. március 22-én Sásdi László és Kovács Ádám mérték fel, valamint a felmérés alapján Sásdi László szerkesztett, rajzolt egy alaprajzi barlangtérképet és egy hosszmetszet barlangtérképet, amelyek 1:100 méretarányban készültek.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]