Szentendrei út

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szentendrei út
A Flórián téri felüljáró, ahol az út kezdődik (alatta a Fürdőmúzeum található)
A Flórián téri felüljáró, ahol az út kezdődik (alatta a Fürdőmúzeum található)
Közigazgatás
Ország Magyarország
Település Budapest, III. kerület
Városrész Aquincum, Csillaghegy, Filatorigát, Kaszásdűlő, Mocsárosdűlő, Óbuda, Rómaifürdő
Földrajzi adatok
A Wikimédia Commons tartalmaz Szentendrei út témájú médiaállományokat.

A Szentendrei út egy több kilométer hosszú sugárút Budapest III. kerületében. Az út Budapest határáig a 11-es főút része. A Flórián térről egészen Békásmegyerig viseli az út nevét.

Nyomvonala[szerkesztés]

A Szentendrei út vége Csillaghegynél (a síneken túl már Vasút sor)

A Szentendrei út Budapest III. kerületének és egyben Észak-Budának az egyik legfontosabb és legforgalmasabb észak-déli irányú útja, a 11-es főút budapesti szakaszának egyik szelete. Számozása az óbudai Flórián tértől, az autópálya-csomópont szerű felüljárórendszer északi végétől indul. Az út itt a legszélesebb, 2×4 sávos egészen a Bogdáni úti kereszteződésig, ahonnan 2×3 sávossá szűkül. Eredetileg itt keresztezte a szentendrei HÉV nyomvonalát kezdetben egy szintben, majd egy 1968-ban átadott 2×1 sávos felüljárón az út, ez azonban a gépjárműforgalom miatt hamar szűkössé vált. 1978-ban készült el a kaszásdűlői lakótelep déli végénél a ma is használatos 2×3 sávos felüljáró, amihez a HÉV nyomvonalát is hozzáigazították. Innentől kezdve a Szentendrei út és a HÉV nyomvonala teljesen párhuzamos egymással.

Csillaghegy városrészbe érkezve a későbbi 11-es főút nyomvonala és a Szentendrei út nyomvonala elválnak egymástól. A főút Batthyány utca néven megy tovább, míg a Szentendrei út elkanyarodik a dombok felé a HÉV-et követve. Az út innentől 2×1 sávos főúttá szűkül és egészen a HÉV szintbeli kereszteződéséig tart, aminek Békásmegyer felőli oldalától Vasút sor néven folytatódik tovább.

Források[szerkesztés]

  • Kira.gov.hu