Sugárút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sugárút: az Avenida 9 de Julio látképe
Az Andrássy út madártávlatból

A sugárút legtöbbször fákkal szegélyezett széles, egyenes utat jelent. A városok növekedésével a jellemzően városból kivezető sugárutak a város részeivé váltak, nevükben megőrizve, esetleg elhagyva a sugárút nevet.

A budapesti Andrássy út hivatalos elnevezése is egyszerűen Sugárút volt az 1880-as évek első felében, mivel sugárirányban fut kifelé a Belvárosból, a koncentrikus köröket alkotó körutakra merőlegesen. Ilyen értelemben ma is sugárútnak nevezhető Budapesten az Andrássy út mellett a Váci út, a Szabad sajtó út és annak folytatásai: a Kossuth Lajos utca, a Rákóczi út, a Kerepesi út és az az Üllői út is. Ma Magyarországon a sugárút nevet mindössze a budapesti Rákoskert sugárút, a debreceni Egyetem sugárút, a szegedi belvárosból centrálisan kivezető széles utak (Boldogasszony sgt., Petőfi Sándor sgt., Kálvária sgt., Kossuth Lajos sgt., Csongrádi sgt., József Attila sgt., Szilléri sgt.), a Makó vasútállomása és belvárosa között kapcsolatot teremtő Lonovics sugárút, valamint a gyulai vasútállomást és belvárost összekötő Béke sugárút viseli hivatalosan.

A sugárutak jellemzően a város reprezentatív utcái közé tartoznak, gyakran a város legfontosabb utcái. Ismertebb sugárutak közé tartozik például:

A világ leszélesebb sugárútjának gyakran a Buenos Aires-i Avenida 9 de Juliót mondják, ha az út voltaképpeni 2×7 sávjához az ettől fás résszel elválasztott további 2×3 (a járdával együtt 2×4) sávot is hozzáértjük: így összesen 140 m széles.[1][2][3]

Az Egyesült Államok egyes városaiban hálós utcaszerkezetnek köszönhetően az utcanevekből megállapítható az utca iránya, a sugárutak (avenue) észak–déli, míg az utcák (street) kelet–nyugati irányúak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Beleőszülsz, mire átérsz: a világ legszélesebb sugárútja Archiválva 2011. augusztus 30-i dátummal a Wayback Machine-ben (Blikk, 2011. március 16.)
  2. Avenida 9 de Julio (német Wikipédia)
  3. Google Maps