Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang
A Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang bejárata
A Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang bejárata
Hossz20 m
Mélység2 m
Magasság6 m
Függőleges kiterjedés8 m
Tengerszint feletti magasság236 m
Ország Magyarország
Település Budapest
Földrajzi táj Budai-hegység
Típus hévizes eredetű, inaktív
Barlangkataszteri szám 4763-24
Elhelyezkedése
Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang (Magyarország)
Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang
Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 32′ 07″, k. h. 19° 01′ 16″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 07″, k. h. 19° 01′ 16″
A Wikimédia Commons tartalmaz Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang témájú médiaállományokat.

A Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Budai Tájvédelmi Körzetben, Budapest III. kerületében található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

A budai termálkarszt K-i részén, a Mátyás-hegy DK-i, felhagyott, kétszintes kőfejtőjének felső szintjén, a sziklafal középső részén, 7–8 m relatív magasságban van a már messziről látható, ovális, széles, természetes jellegű, de mesterségesen megnyílt, vízszintes tengelyirányú, DK felé nyíló, 6,2 m széles és 2,1 m magas bejárata. A Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang a Keleti-kőfejtő 4. sz. barlang felett, balra 4 m-re nyílik. A bejárat környéke sok helyen likacsos, sejtes. A barlang vízszintes kiterjedése 12 m. Felső eocén mészkőben, Szépvölgyi Mészkő Formációban alakult ki. Tektonikus hasadék mentén a mélyből feltörő hévizek keveredési korróziója miatt keletkezett.

A bejárati részből egy szűk és lefelé vezető átjárón keresztül lehet az alsó szintre jutni. ÉNy-ra helyezkedik el a bejárattól a barlang leglátványosabb része, egy majdnem szabályos gömb alakú terem, amely egy 4–4,5 m átmérőjű gömbfülke. Itt található a legtöbb képződmény. A barlang jellemző szelvénytípusai a kör és az ellipszis szelvénytípus. A barlangban megfigyelhető gömbfülke, gömbüst, hullámos felszínű cseppkőlefolyás, cseppkőbekérgezés, borsókő és karfiolszerű borsókő. A borsókövek egy határozott vonalig alakultak ki, amely a régi vízszint magasságát szemlélteti. Az aljzat kijárt és a száraz, agyagos, kőzettörmelékes kitöltés miatt a barlang poros. A külső részen a befoglaló kőzetből kipreparálódott ősmaradványok, mohaállatok, Pecten fajok láthatók. Előfordulnak benne denevérek nyáron. Sziklamászással érhető el a bejárat. A megközelítéséhez ajánlott kötélbiztosítást használni. A könnyen járható, lezáratlan barlang szabadon, barlangjáró alapfelszereléssel látogatható.

2004-ben volt először Keleti-kőfejtő 3. sz. barlangnak nevezve a barlang az irodalmában. Előfordul a Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang az irodalmában 3-as barlang (Acheron 1993), 3-as sz. barlang (Fehér, Fritz 1996), 3. sz. barlang (Kárpát 1984), 3.sz. barlang (Kárpát 1984), 3. sz barlang (Kárpát 1992), 3. sz. üreg (Kárpát 1983), Keleti kőfejtő 3.sz. barlang (Gazda 2004), Keleti-kőfejtő 4. sz. barlangja (Leél-Őssy 1995), Kupolás-barlang (Leél-Őssy 1995), Mátyás-hegyi DK-i kőfejtő 3.sz. barlangja (Kárpát 1983) és Mátyás-hegyi-DK-i kőfejtő 3.sz. barlangja (Kárpát 1983) neveken is. Lehet, hogy a Mátyáshegyi 5. sziklaüreg (Bertalan 1976) és a Mátyás-hegyi 5. sz. sziklaüreg (Kordos 1984) nevek a Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang névváltozatai.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Közelben lakó, idős emberek elmondása alapján sok üreg volt a kőfejtő talpszintjén akkor, amikor működött a kőbánya. A felső bányaudvar falán található sok kis barlang és a sok barlangindikáció, képződmény arra utal, hogy a kőfejtés egy nagy barlangot pusztított el, vagy a nagy barlang felső részét. A ma látható barlangok ennek a nagy barlangnak a maradványai. Az 1943. évi Barlangvilágból megtudható, hogy Bertalan Károly és Albert Béla, a Buda környéki barlangok módszeres feldolgozásának keretében, átkutattak a Mátyás-hegy és a Kecske-hegy kőfejtőiben lévő 14 kis üreget.

Az 1957. évi Földrajzi Értesítőben napvilágot látott, Leél-Őssy Sándor által írt tanulmányban meg vannak említve a mátyás-hegyi nagy kőfejtő üregei, amelyek nummuliteszes mészkőben alakultak ki. A tanulmányban lévő, a Budai-hegység barlangjainak földrajzi elhelyezkedését bemutató helyszínrajzon megfigyelhető a Mátyás-hegy nagy kőfejtőjében található üregek földrajzi elhelyezkedése. (Ezek az üregek a helyszínrajzon a hévizes eredetű barlangokhoz vannak sorolva.) Az 1958-ban kiadott, Budapest természeti képe című könyvben az olvasható, hogy a Mátyás-hegy D-re néző nagy kőfejtőjének falában vannak hévizes eredetű üregek. Az 1961-ben megjelent, Vitéz András és Pap Miklós által szerkesztett, Budapest című könyvben szó van arról, hogy a Mátyás-hegy DK-i oldalában található kőfejtőben üregeket láthat a kiránduló, melyek a Mátyás-hegyi-barlanghoz hasonlóak, de kis méretűek.

Az 1963. évi Karszt- és Barlangkutatási Tájékoztatóban publikált jelentésben meg van említve, hogy a BEAC Barlangkutató Csoport 1962-ben kutatta a Mátyás-hegy K-i kőfejtőjét. A kőfejtő sziklafalán látszik néhány nyílás, melyek közül kettő (jelenlegi állapotuk szerint) barlangnak nevezhető. Kutatásukkal még nem foglalkozott senki. Láng Gábor geológus feltérképezte az üregeket. A jellegzetes gömbfülkék utalnak az üregek hévizes eredetére. Kb. 4 m átmérőjű a legnagyobb. A Barit-barlang feltárásán kívül még két másik helyen is biztató a kutatás.

Az 1964. évi Karszt- és Barlangkutatási Tájékoztatóban szó van arról, hogy a Budapest III. kerületében elhelyezkedő Mátyás-hegy Dunára tekintő kőfejtőjében, 1963-ban találhatók régóta ismert üregmaradványok. Nagyon fel van töltődve a gömbfülkékből és hidrotermális hasadékokból álló üregrendszer. A BEAC Természetjáró Szakosztály Barlangkutató Csoportjának tagjai 1962-től végeznek feltáró munkát a kőfejtő néhány pontján. 1963-ban, kb. 200 órát dolgozva előre tudtak haladni több helyen. Úgy látták, hogy a helyzet biztató, de csak sok munkával érhetnek el eredményt. Tervezték, hogy 1964-ben folytatják a feltáró munkát a kőfejtőben. Elkezdték a hely kőzettani és ásványtani feldolgozását, a terület pontos felmérését, beszintezését és feltérképezését. Minden bizonnyal tavasszal befejezik a térképkészítő munkát.

A Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang, a Keleti-kőfejtő 4. sz. barlang és a Keleti-kőfejtő 5. sz. barlang bejáratai

Az 1966-ban kiadott, Budai-hegység útikalauz című könyvben az van írva, hogy a Mátyás-hegy másik (DK-i) kőfejtőjében (nem a Mátyás-hegyi-barlang kőfejtőjében) is vannak kis barlangüregek. 9 üreg vált ismertté ebben a kőbányában. Az 1972. évi Karszt és Barlangban közölve lett, hogy 1972. április 24-én (a Budapesti Rendőrfőkapitányság kérésére), eltűntek megtalálása miatt, a Barlangi Mentőszolgálat tagjai átvizsgálták a Mátyás-hegy keleti kőfejtőjének üregeit.

Az 1976-ban befejezett, Magyarország barlangleltára című kéziratban szereplő, a Mátyás-hegy DK-i kőfejtőjében lévő barlangok közül lehet, hogy ez a barlang van röviden leírva Mátyáshegyi 5. sziklaüreg néven. A Mátyáshegyi 5. sziklaüregnek Budapest III. kerületében, a DK-i kőfejtő É-i falában, a Mátyáshegyi 4. sziklaüregtől Ny-ra van a bejárata. A barlang kb. 2 m hosszú. A kézirat barlangra vonatkozó része 1 kézirat alapján lett írva, de az említett kézirat már nem létezik. A Vass Imre Barlangkutató Csoport 1978. évi jelentésében az van írva, hogy a csoport több éve végzi a Mátyás-hegyen lévő K-i kőfejtő kutatását és térképezését. A kőfejtő néhány fülkéjét a fiatal csoporttagok 1978-ban megbontották, melynek eredményeként 2–3 m-rel meghosszabbítottak néhány fülkét, de nem értek el jelentős eredményt. Az 1982-ben napvilágot látott, Budai-hegység útikalauz című kiadvány szerint a Mátyás-hegy K-i oldalának kőbányájában vannak hévizes eredetű kis üregek.

Kraus Sándor 1983. február 6-án úgy látta, hogy a kis kőfejtő felső pereménél, ott, ahol a hegyoldal véget ér, a szálkőzetben van két üreg. Az Acheron Barlangkutató Szakosztály 1983-ban elkezdte kutatni és dokumentálni a kőfejtő üregeit. Varga Eszter (a szakosztály tagja) 1983-ban felmérte a barlangot, majd a felmérés adatainak felhasználásával elkészült a Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang alaprajz térképe. A térkép 1:100 méretarányban mutatja be a barlangot. Kárpátné Fehér Katalin és Kárpát József 1983-ban megszerkesztették a Mátyás-hegy DK-i kőfejtőjének térképét, amelyen a Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang elhelyezkedése és alaprajza is látszik. A barlang a térkép szerint 238 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Kárpát József ebben az évben rajzolt egy topográfiai térképet, amelyen látszik a Mátyás-hegyi-barlang és a DK-i kőfejtő üregeinek elhelyezkedése. A térképen az üregek újra vannak számozva. A szakosztály a Keleti-kőfejtő 3. sz. barlangban 1983-ban nem kutatott és bontott, mert nem volt rá ideje.

Az 1983. évi szakosztályi jelentés szerint a hegy geológiai viszonyai és a területen ismert barlangok, valamint üregek miatt itt valószínűleg a jelenleginél nagyobb üregrendszer van. A kőbánya üregeinek feltárásával lehetőség nyílhat a Mátyás-hegyi-barlangrendszer jobb megismerésére. Év elején, a területen, a szakosztály tagjai rendszeresen végeztek terepbejárásokat. A szakosztály kidolgozta a kőfejtő kutatási tervét. Az általuk ismert és az általuk megtalált szakirodalom alapján nem tudták az üregek neveit és számait beazonosítani. Az 1983. évi MKBT Beszámolóban megjelent a barlang 1983-ben készült alaprajz térképe és az 1983-ban szerkesztett topográfiai térkép.

A Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang bejárata

Az 1984. évi szakosztályi jelentésben az olvasható, hogy a Mátyás-hegy DK-i, már nem művelt kőfejtőjében van sok, hévizes eredetű üregrendszer, melyek eocén mészkőben és bryozoás márgában alakultak ki. 220–245 m tengerszint feletti magasságban vannak a kőfejtéskor feltárt barlangmaradványok. Ezek (a terület szomszédos barlangrendszereihez hasonlóan) tektonikus előkészítés és mélyből feltörő hévizek keveredési korróziója miatt jöttek létre. A 20 m hosszú Keleti-kőfejtő 3. sz. barlangnak a kőfejtő homlokfalán, a bányatalp felett 15 m magasan van a bejárata. Réteglapmenti elválással alakult ki a tág előcsarnokából Ny-ra induló járat lapos, kovás törmelékkel borított folyosója. Egy szabályos gömbalakú, látványos oldási formákkal tagolt terembe vezet az É-ra tartó ág meredeken emelkedő, csőszerű kürtője. Új járatok feltárását a Ny-i ág É-i részén lehetne megpróbálni. A Keleti-kőfejtő 4. sz. barlang a Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang alatt 4 m-re nyílik. A jelentésbe bekerült két olyan fénykép, amelyek a kőfejtő homlokfalát mutatják be. A fényképeken be van jelölve a barlang bejárata. Az 1984. évi MKBT Beszámolóban publikálva lett a barlang leírása, 1983-ban rajzolt alaprajz térképe és a DK-i kőfejtő 1983-ban készült topográfiai térképe.

Az 1984-ben kiadott, Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában lehet, hogy ez a barlang szerepel a Budai-hegység barlangjai között Mátyás-hegyi 5. sz. sziklaüreg néven. A listához kapcsolódóan látható a Dunazug-hegység barlangjainak földrajzi elhelyezkedését bemutató 1:500 000-es méretarányú térképen az említett barlang földrajzi elhelyezkedése. Az 1991. évi szakosztályi jelentésben az van írva, hogy 1991-ben a Keleti-kőfejtő 3. sz. barlangban dolgoztak, de eredmény nélkül. A kőbánya legtöbb barlangjának kutatását akkor lehet folytatni, ha azok biztonságossá vannak téve ácsolással és betonozással. A kis barlangok állapota tovább romlik, mert nem áll módjukban lezárni a barlangokat. A rongálás leginkább a képződményeken látszik. A kőbánya nagyon ígéretes terület, leginkább a Mátyás-hegyi-barlang felé található feltáratlan területek irányába érdemes kutatni. A szakosztály 1992-ben, egy kis bontómunkát végzett benne. A barlang a szakosztály 1993. évi jelentése szerint 20 m hosszú. A jelentésbe bekerült egy olyan helyszínrajz, amelyen a kőfejtő barlangjainak elhelyezkedése látszik. A helyszínrajzon jelölve van a Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang helye.

A Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang, a Keleti-kőfejtő 4. sz. barlang és a Keleti-kőfejtő 5. sz. barlang bejáratai

Az 1995. évi Földtani Közlönyben napvilágot látott tanulmányban az olvasható, hogy 1900 körül, a Pálvölgy környékén intenzív lett a kőbányászat, és emiatt tárták fel a DK-i kőfejtő barlangjait. A kőfejtő üregeinek egy részét a kőbányászat után tárták fel. Kb. 250 m a jelenleg ismert járathossz a kőfejtőben. A lefejtett járathossz nehezen becsülhető meg, de legalább még egyszer ennyi lehetett. A tanulmányban Keleti-kőfejtő 4. sz. barlangja a neve. A barlang bejárata a kőfejtő É-i oldalában, a sziklafalban van és nehéz sziklamászással érhető el. Kb. 10 m hosszú a befelé emelkedő barlang. Kupolás-barlangnak is nevezik jellegzetes, gömbfülkeszerű terme miatt. A tanulmányhoz mellékelve lett a Rózsadomb és környéke barlangjainak helyszínrajza, illetve a Mátyás-hegyen lévő, K-i kőfejtő barlangjainak helyszínrajza. A két helyszínrajzon jelölve van a Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang helye. A tanulmány végén megfigyelhető a barlang bejáratának fényképe (a fénykép távolról készült).

A Pagony Barlangkutató Csoport 1995-ben elkészítette a kőfejtő szpeleotopográfiai térképét, amely 1:1000 méretarányban mutatja be a kőfejtőt. A térképen látszik a barlang földrajzi elhelyezkedése, valamint alaprajza. A barlang DK/3 jelzéssel van jelölve a térképen. A csoport 1995. évi jelentésébe bekerült a szpeleotopográfiai térkép. A kéziratban van egy helyszínrajz, amelyen a DK-i kőfejtő fosszíliáinak lelőhelyei vannak feltüntetve. A helyszínrajz 1:1000 méretarányban mutatja be a kőfejtőt. A helyszínrajzon látszik a barlang elhelyezkedése és alaprajza, de fosszília nem került elő belőle. A jelentésbe bekerült egy vegetációtérkép, amelyen látszik a barlang elhelyezkedése és alaprajza. A Keleti-kőfejtő 3. sz. barlang 2004-ben készült nyilvántartólapja szerint a részletesen felmért barlang 20 m hosszú. A barlang becsléssel megállapítva 8 m függőleges kiterjedésű, 6 m magas és 2 m mély. Szabadon látogatható.

Irodalom[szerkesztés]

További irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]