Paprikás-patak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Paprikás-patak
A Jegenye-völgyi vízesés a Rózsika-forrás közelében
A Jegenye-völgyi vízesés a Rózsika-forrás közelében
Közigazgatás
Országok Magyarország
Települések Budapest, Solymár
Földrajzi adatok
Hossz~10 km
é. sz. 47° 33′ 29″, k. h. 18° 58′ 57″
Torkolat Aranyhegyi-patak
é. sz. 47° 35′ 47″, k. h. 18° 59′ 18″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 47″, k. h. 18° 59′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Paprikás-patak témájú médiaállományokat.

A Paprikás-patak egy rövid természetes vízfolyás Budapesten, illetve Pest megyében, Solymár külterületén.

Budapest Kővár városrészének külterületi részén ered, a Hármashatár-hegy délnyugati és a Vihar-hegy déli lejtőin lefolyó vizekből, állandó, foglalt forrással nem rendelkezik. Medre egy szakaszon Gercse és Erzsébetliget városrészek határvonala mentén húzódik, ahol elhalad a műemlék gercsei romtemplom közelében, majd továbbhaladva beér Pesthidegkút történelmi településmagjába, Pesthidegkút-Ófalura. A városrészen keresztülhaladva néhány kilométer után eléri a főváros határát és solymári területre érkezik.

A településhatár átlépésével egyidejűleg eléri a Jegenye-völgyet, melynek alsó szakaszán, több kilométer hosszan kanyarog végig, előbb még befogadva délnyugat felől a Budaligeti-forrás pár száz méteres hosszúságú csermelyét. A völgy túlsó végénél torkollik bele Solymár belterülete felől, nyugati irányból a Káposztás-patak, majd annak betorkollásától nem messze eléri és nyugati irányból megkerüli a solymári várat. Innentől már részben kiépített mederben, házak közt haladva éri el az esztergomi vasútvonal vágányait, nem messze a solymári vasútállomástól, majd a vasúti hídtól alig pár száz méterre az Aranyhegyi-patakba torkollik.

Solymári szakasza kedvelt és jól kiépített erdei kirándulóhely, ahol a Jegenye-völgy szurdokjában, közel a Rózsika-forráshoz egy, mintegy öt méter magas vízesés is található, amely a Budai-hegység egyetlen vízesése, s mint ilyen, a patak környékének egyik vonzereje.

Források[szerkesztés]