Látó-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Látó-hegy
Csoportkép a Látó-hegyen (Fortepan 6334)
Csoportkép a Látó-hegyen (Fortepan 6334)

Magasság376 m
Hely Budapest, II. kerület
Hegység Budai-hegység, Dunántúli-középhegység
Elhelyezkedése
Látó-hegy (Budapest)
Látó-hegy
Látó-hegy
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 32′ 10″, k. h. 18° 59′ 50″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 10″, k. h. 18° 59′ 50″
Látó-hegy (Budai-hegység)
Látó-hegy
Látó-hegy
Pozíció a Budai-hegység térképén
A Wikimédia Commons tartalmaz Látó-hegy témájú médiaállományokat.

A Látó-hegy, régiesebb nevén Gugger-hegy egy magaslat a Budai-hegységben, a Budai Tájvédelmi Körzetben, Budapest II. kerületében, a Szépvölgy és Csatárka városrészek határvidékén. A legnépszerűbb budapesti kirándulóhelyek közé tartozik. Magassága 376 méter, csúcsától nem sokkal délkeleti irányban található az Árpád-kilátó, ahonnan hajdan zavartalan kilátás nyílt a fővárosra; ezt azonban az 1980-as évek vége óta akadályozza több, akkoriban vagy azt követően létesült épület.

Fekvése[szerkesztés]

A Látó-hegy a Budai-hegységen belül a Hármashatár-hegy hegytömbjének része, a főtömbtől kissé dél-délnyugatra elkülönülve helyezkedik el. Nagyobb része Szépvölgy városrészhez tartozik, déli és keleti lejtői részben Csatárka városrészre futnak le, ormainak egy része pedig – köztük a délnyugat felé messzire előreugró Apáthy-sziklaNyék területén emelkedik.

Az Árpád-kilátó[szerkesztés]

A korábban inkább Gugger-hegy néven emlegetett fővárosi magaslat pazar kilátást kínáló kilátóját 1929-ben építették fel. Az épülettől körülbelül 100 méterre, északnyugatra nyílik az Árpád kilátói-zsomboly.

Megközelítése[szerkesztés]

A Látó-hegy csúcsa a legegyszerűbben a 11-es busz Nagybányai úti végállomásától érhető el, az onnan északkelet felé kiinduló Látóhegyi úton, ahol több turistajelzés is vezet. Az Árpád-kilátó ezen túlmenően megközelíthető a Törökvész út, a Csatárka út és a Kapy utca csomópontjában lévő buszmegállók felől is, a Verecke lépcsőn és az arról leágazó turistautakon. Érinti a Látó-hegy térségét a Hűvösvölgytől Szépvölgyig tartó, az Országos Kéktúra részét is képező Glück Frigyes út is, illetve más jelzések is vezetnek erre.

Az Apáthy-szikla szintén aránylag könnyen megközelíthető az 56-os villamos és a többi hűvösvölgyi villamosjárat Nagyhíd vagy Vadaskerti út megállóhelyeitől is.

Galéria[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]