Szarvas-árki-sziklaeresz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szarvas-árki-sziklaeresz
A Szarvas-árki-sziklaeresz
A Szarvas-árki-sziklaeresz
Hossz18 m
Mélység0 m
Magasság4 m
Függőleges kiterjedés4 m
Tengerszint feletti magasságkörülbelül 320 m
Ország Magyarország
Település Budakeszi
Földrajzi táj Budai-hegység
Típus réteghatár mentén keletkezett
Barlangkataszteri szám 4750-8
A Wikimédia Commons tartalmaz Szarvas-árki-sziklaeresz témájú médiaállományokat.

A Szarvas-árki-sziklaeresz a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén, a Budai-hegységben, Budakeszin található barlang.

Leírás[szerkesztés]

Budakeszi külterületén, a Szarvas-árok alsó végén, annak járószintjén, a Kis-sziklafal melletti egykori erdészeti kerítéstől északra körülbelül 50 méterre, körülbelül 320 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Bejárata természetes jellegű, vízszintes tengelyirányú.

Triász dolomit és aprószemcsés oligocén homokkő réteghatárán jött létre a széles sziklaeresz. Vízszintes, egyszintes, egyszerű térformájú barlang, melyben kifagyásos boltozatok figyelhetők meg. Könnyen megközelíthető, barlangjáró felszerelés nélkül járható. Szabadon megtekinthető.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1996. július 7-én Kraus Sándor készítette el a barlang nyilvántartólapját, amely szerint körülbelül 23 méter hosszú, körülbelül 20 méter vízszintes kiterjedésű, körülbelül öt méter mély és körülbelül 230 köbméter térfogatú. 1996. évi jelentésébe bekerült egy fénykép a barlangról, valamint a nyilvántartólap, amelyen egy vázlatos alaprajz barlangtérkép és egy keresztmetszet is látható.

2005. március 28-án Kovács Richárd szerkesztette meg barlangtérképét, amely alaprajzot, hosszmetszetet és keresztmetszetet ábrázol. A barlangtérképhez Kovács Jenő mérte fel a sziklaereszt. Az M0-s autóút nyugati szektor, 10-es főút1-es főút közötti tervezett szakasz B változat nyomvonalának 95. kilométerszelvényétől körülbelül 900 méterre északnyugatra van a barlang.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]