Szarvas-árki-sziklaeresz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szarvas-árki-sziklaeresz
A Szarvas-árki-sziklaeresz
A Szarvas-árki-sziklaeresz
Hossz18 m
Mélység0 m
Magasság4 m
Függőleges kiterjedés4 m
Tengerszint feletti magasságkb. 320 m
Ország Magyarország
TelepülésBudakeszi
Földrajzi tájBudai-hegység
Típusréteghatár mentén keletkezett
Barlangkataszteri szám4750-8
Elhelyezkedése
Szarvas-árki-sziklaeresz (Budakeszi)
Szarvas-árki-sziklaeresz
Szarvas-árki-sziklaeresz
Pozíció Budakeszi térképén
é. sz. 47° 31′ 51″, k. h. 18° 53′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 51″, k. h. 18° 53′ 29″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szarvas-árki-sziklaeresz témájú médiaállományokat.

A Szarvas-árki-sziklaeresz a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén lévő Budai-hegységben, Budakeszin található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

Budakeszi külterületén, a Szarvas-árok alsó végén, annak járószintjén, a Kis-sziklafal melletti egykori erdészeti kerítéstől É-ra kb. 50 m-re, kb. 320 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el a barlang. Bejárata természetes jellegű és vízszintes tengelyirányú.

Triász dolomit és aprószemcsés oligocén homokkő réteghatárán jött létre a széles sziklaeresz. Vízszintes, egyszintes, egyszerű térformájú barlang, melyben kifagyásos boltozatok figyelhetők meg. Könnyen megközelíthető, barlangjáró felszerelés nélkül járható. Megtekintéséhez nem szükséges engedély.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1996. július 7-én Kraus Sándor készítette el a barlang nyilvántartólapját, amely szerint kb. 23 m hosszú, kb. 20 m vízszintes kiterjedésű, kb. 5 m mély és kb. 230 m³ térfogatú. 1996. évi jelentésébe bekerült egy fénykép a barlangról, valamint a nyilvántartólap, amelyen egy vázlatos alaprajz barlangtérkép és egy keresztmetszet is látható.

2005. március 28-án Kovács Richárd szerkesztette meg a barlang térképét, amely alaprajzot, hosszmetszetet és keresztmetszetet ábrázol. A térkép elkészítéséhez Kovács Jenő mérte fel a sziklaereszt. Az M0-s autóút nyugati szektor, 10-es főút1-es főút közötti tervezett szakasz B változat nyomvonalának 95. kilométerszelvényétől körülbelül 900 méterre északnyugatra van a barlang.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]