Felső-patak-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Felső-patak-hegy
Kőbánya a Felső-patak-hegyen
Kőbánya a Felső-patak-hegyen

Magasság312 m
Hely Magyarország,
Budapest és Solymár
HegységBudai-hegység
Elhelyezkedése
Felső-patak-hegy (Budai-hegység)
Felső-patak-hegy
Felső-patak-hegy
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 34′ 46″, k. h. 18° 56′ 59″Koordináták: é. sz. 47° 34′ 46″, k. h. 18° 56′ 59″
Felső-patak-hegy (Solymár-Nagykovácsi)
Felső-patak-hegy
Felső-patak-hegy
Pozíció Solymár-Nagykovácsi térképén

A Felső-patak-hegy a Budai-hegység egyik magaslata Budapest közigazgatási határán, a csúcstól délre eső lejtői a II. kerületben, északi-északnyugati lejtői Solymár területén találhatók.

Magassága 312 méter, alapkőzete dolomit, amit hárshegyi homokkő fed. Északnyugati, a Jegenye-völgyre néző oldala meredek, tölgyerdő borítja; a némileg lankásabb déli és délkeleti oldala jobbára fátlan. Az északi részén a hárshegyi homokkőből változatos tömbök és ingókövek alakultak ki.

A hegységen belül a nagyjából északnyugat-délkeleti irányban húzódó Hármashatár-hegyi tömbhöz tartozik, annak egyik legnyugatibb csúcsa; nyugati szomszédja (egyben a hegytömb legnyugatibb magaslata) a Les-hegy, keleti szomszédja a pesthidegkúti Kálvária-hegy. Északi előhegye a Pap-hegy nevet viseli, amelytől a hegy főtömegét az Őz-völgy választja el.

Keleti részén, közvetlenül a városhatár mellett, már solymári területen jelentős kiterjedésű dolomitbánya alakult ki, amely a méreteiből ítélve akár több évtizeden át használatban lehetett; a 2010-es évek elején már megindult a rekultivációja.

Irodalom[szerkesztés]

  • Budapest lexikon I. (A–K). Főszerk. Berza László. 2., bőv. kiad. Budapest: Akadémiai. 1993. 418. o. ISBN 963-05-6410-6