Nagyszénási-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagyszénási-barlang
A Nagyszénási-barlang bejárata
A Nagyszénási-barlang bejárata
Hossz5 m
Mélység1 m
Magasság2 m
Ország Magyarország
Település Nagykovácsi
Földrajzi táj Budai-hegység
Típus mállással keletkezett
Elhelyezkedése
Nagyszénási-barlang (Magyarország)
Nagyszénási-barlang
Nagyszénási-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 35′ 40″, k. h. 18° 52′ 14″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 40″, k. h. 18° 52′ 14″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagyszénási-barlang témájú médiaállományokat.

A Nagyszénási-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Budai Tájvédelmi Körzetben, a Nagy-Szénáson található két barlang közül az egyik. Turista útikalauzokban is ismertetve van.

Leírás[szerkesztés]

Nagykovácsi külterületén, a Nagy-Szénás csúcsától 500 méterre, északra, a hosszú-ároki úttól keletre, 150 lépésre, erdőben, egy kb. 1,5 méter magas, mohával benőtt dolomitszikla keleti oldalában van az alacsony, vízszintes tengelyirányú bejárata. A Nagy-szénási turistaház emlékfalától a piros sáv jelzésen Pilisszentiván felé leereszkedve, a piros kereszt jelzésű turistaút becsatlakozása előtt, az út mellett, az út felett, balra, a meredek hegyoldalban található. Az útról nem látszik a barlang, sőt a szikla sem: egy kis domb takarja el. Néhány turistatérkép jelzi a helyét barlangnév nélkül, egy barlangjellel. Régen egy jelzett turistaösvényen el lehetett jutni hozzá, de jelenleg nem vezet út a bejárathoz.

Öt méter hosszú, 2,5 méter széles és két méter magas barlang, amelynek van egy felszínre nyíló, kis nyílása a bejárat mellett. A megtekintéséhez engedély szükséges. Barlangjáró alapfelszerelés és lámpa nélkül, könnyen járható.

1966-ban volt először Nagyszénási-barlangnak nevezve a barlang az irodalmában. Előfordul irodalmában Nagyszénási barlang (Thuróczy 1964), Nagy-Szénási-barlang (Pápa 1966), Nagy-szénási barlang (Pápa 1966), Nagy-Szénási barlang (Pápa 1966), Nagyszénási odu (Bertalan 1976), Nagy-Szénási-odú (Kordos 1984) és Zsidóbarlang (Bertalan 1976) neveken is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1964-ben megjelent Az országos kék-túra útvonala mentén című könyvben meg van említve, hogy a Nagyszénási barlang sűrű erdőben van. Az 1966-ban napvilágot látott Budai-hegység útikalauz című könyv szerint a Nagy-Szénás oldalában két kis barlang van, a Nagy-szénási barlang és a Nagy-szénási sziklaüreg. A Nagy-Szénási-barlang, a Nagy-Szénási barlang, a Nagyszénási-barlang a turistaháztól a piros jelzésen leereszkedve, az út felett balra, a meredek hegyoldalban található.

Az 1976-ban befejezett és Bertalan Károly által írt kéziratban le van írva két barlangként, Nagyszénási barlang és Nagyszénási odu néven. A Nagyszénási barlangnak, más néven a Zsidóbarlangnak Nagykovácsin, a Nagy-Szénáson, a csúcstól észak–északnyugatra, 500 méterre van alacsony, csak hajolva járható bejárata. A litoklázisok mentén kimállott barlang 5 méter hosszú, 2,5 méter széles, 2 méter magas és 1 méter mély, valamint van egy kürtője. A kézirat barlangra vonatkozó része három irodalmi mű alapján íródott, amelyek közül kettő már nem létezik. A Nagyszénási odunak Pilisszentivánon, a Nagy-Szénáson, a Nagy-Szénás csúcsától 500 méterre északra, a hosszú-ároki úttól keletre, 150 lépésre, egy dolomitszikla déli oldalában van háromszög alakú bejárata. Fokozatosan szűkülő, 2 méter hosszú barlang és turista versenyek tájékozódási, érintési pontja. A kézirat barlangra vonatkozó része egy kézirat alapján íródott, de az említett kézirat már nem létezik.

Az 1982-ben kiadott Budai-hegység útikalauz című kiadványban meg van említve, hogy a Nagy-Szénás oldalában nyíló két kis barlanghoz, a Nagy-Szénási-barlanghoz és a Nagy-Szénási-sziklaüreghez jelzett út vezet, valamint térképen be van jelölve a Nagy-Szénás barlangjainak helye. A kis Nagy-Szénási-barlang a turistaház helyétől felkereshető egy körülbelül 800 méteres kitérővel. A körülbelül 800 méter hosszú, szép fenyves erdőn áthaladó piros sáv jelzésből kiágazó piros barlang jelzésű út vezet a kis Nagy-Szénási-barlanghoz. Az út végénél, nagyon leereszkedve a hegyről, jobbra található a barlangbejárat. Az 1984-ben megjelent Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában szerepel a barlang a Budai-hegység barlangjai között két külön barlangként. Az egyik barlangnak Nagy-Szénási-odú a neve. A másik barlangnak Nagy-Szénási-barlang a neve és Zsidóbarlang névváltozata. A listához kapcsolódóan látható a Dunazug-hegység barlangjainak földrajzi elhelyezkedését bemutató 1:500 000-es méretarányú térképen a két barlang földrajzi elhelyezkedése.

Irodalom[szerkesztés]

További irodalom[szerkesztés]

  • Bertalan Károly: Kézi jegyzetek. Kézirat. (1959-től íródott.)
  • Bertalan Károly: Magyarország barlangkatasztere. Kézirat. Veszprém, Budapest. 1932–1974.