Nagy-Szénás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Nagy-Szénás
A Nagy-Szénás teteje dél felől nézve
A Nagy-Szénás teteje dél felől nézve
Magasság550 m
Hely  Magyarország, Nagykovácsi, Piliscsaba, Pilisszentiván
Hegység Budai-hegység
Elhelyezkedése
Nagy-Szénás (Budai-hegység)
Nagy-Szénás
Nagy-Szénás
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 35′ 26″, k. h. 18° 52′ 18″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 26″, k. h. 18° 52′ 18″
Nagy-Szénás (Pest megye)
Nagy-Szénás
Nagy-Szénás
Pozíció Pest megye térképén
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy-Szénás témájú médiaállományokat.

A Nagy-Szénás egy hegy a Budai-hegységben, a Szénások csoportjának a tagja. A hegység egyik legmagasabb hegye.

Leírása[szerkesztés]

A hegy csúcsa közigazgatásilag Nagykovácsi területén található, nem messze Nagykovácsi és Pilisszentiván határvonalától. Szigorúan védett terület.[1] A hegytető többnyire kopár, fűvel és kövekkel borított, míg a hegy alacsonyabb területei erdővel borítottak. Gyakran van erős szél. Csúcsáról körpanoráma nyílik a Pilis és a Budai-hegység vonulataira. [2] A különösen szép panoráma tömbszerűen elkülönült fekvésének, kopárságának és nagy magasságának köszönhető.

Fő tömege két alacsonyabb és egy magasabb dolomitkúpból áll. A hegy oldalában két kis barlang található, a Nagyszénási-barlang és a Nagyszénási-sziklaüreg. Északnyugati lejtőjén fakad a Bükkös-kút'.

Turizmus[szerkesztés]

A Nagy-Szénás csúcsán áthalad az Országos Kéktúra 13-as számú szakasza.[2] Nagykovácsiból a 2 km hosszú Nagy-Szénás tanösvény vezet fel a hegyre, bemutatva a Szénások egyedülálló élővilágát.[3]

1926 és 1979 között működött a csúcs alatt a Nagy-szénási turistaház. Jelenleg csak egy, az 1980-as évek elején emelt szocreál emlékfal és egy 1986-ban állított emléktábla jelöli az egykori turistaház helyét.[4][1][2][5]

A tanösvény mellett a Pilisszentiván sporttelepétől induló és másfél-két órás gyaloglást követően ugyanoda visszatérő Jági-tanösvény nyomvonala is érinti, amely az Aranyhegyi-patak felső szakasza és az abból kiágazó Vadász-réti-patak völgye mentén, illetve az utóbbi patak felduzzasztásával létrehozott Jági-tó mellett húzódik, amely nevét a tó, ill. a hegytömb alatt végighúzódó völgy (és az abban csörgedező patak) sváb eredetű elnevezése után kapta.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Szontagh Ottó (2002. július). Túrajavaslat a Budai hegységbe. Vörösvári Újság II (6-7). (Hozzáférés ideje: 2013. január 6.)  
  2. a b c Piliscsaba - Kőris-völgy - Bükkös-árok - Kutya-hegy - Nagy-Szénás - Turistaház emlékfal - Felső-Zsíros-hegy - Nagykovácsi, Zsíroshegyalja - Alsó-Zsíros-hegy - volt Zsíros-hegyi turistaház romjai (Muflon itató) TÚRALEÍRÁSSAL! (magyar nyelven). Magyar Természetjáró Szövetség, 2011. augusztus 15. (Hozzáférés: 2013. január 6.)
  3. Nagy-Szénás tanösvény (magyar nyelven). Duna–Ipoly Nemzeti Park, 2012. május 22. (Hozzáférés: 2013. január 6.)
  4. Nagyszénás, Zsíroshegy - turistaházak (magyar nyelven). mirko vosátka blog, 2008. március 15. (Hozzáférés: 2013. január 6.)
  5. Régi Turistaházak V. - A Nagyszénási turistaház (magyar nyelven). GPSGames.hu, 2009. február 6. (Hozzáférés: 2011. október 26.)

További információk[szerkesztés]