Fazekas-hegyi-sziklafülke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fazekas-hegyi-sziklafülke
A Fazekas-hegyi-sziklafülke bejárata
A Fazekas-hegyi-sziklafülke bejárata
Hossz3 m
Mélység0 m
Magasság1 m
Függőleges kiterjedés1 m
Tengerszint feletti magasság238 m
Ország Magyarország
Település Budapest
Földrajzi táj Budai-hegység
Típus korróziós eredetű
Barlangkataszteri szám 4732-4
Elhelyezkedése
Fazekas-hegyi-sziklafülke (Budapest)
Fazekas-hegyi-sziklafülke
Fazekas-hegyi-sziklafülke
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 32′ 46″, k. h. 18° 57′ 18″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 46″, k. h. 18° 57′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Fazekas-hegyi-sziklafülke témájú médiaállományokat.

A Fazekas-hegyi-sziklafülke a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén lévő Fazekas-hegyen, Budapest II. kerületében található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

A barlang bejárata a Budapest II. kerületében elhelyezkedő Fazekas-hegy Ny-i oldalába mélyített, már nem működő kőbányában van. Könnyen elérhető a kőfejtő személygépkocsival, mert a Torda utcának majdnem a kőfejtőnél van vége. A Fazekas-hegyi-sziklafülke íves, természetes jellegű, vízszintes tengelyirányú, 2,3 m széles és 1,2 m magas bejárata a kőbánya É-i, ellaposodó részén, sziklakibukkanás alján fekszik. A Budai Tájvédelmi Körzetben lévő bejáratot, amely ritkán járt ösvény mellett található, részben eltakarja a növényzet. A bejárat közelében el van helyezve egy tábla, amely természetvédelmi területet jelez.

A barlangbejárat mögött egy aránylag szabályos keresztmetszetű üreg következik, amelynek formájából arra lehet következtetni, hogy az üreg részben mesterségesen lett kialakítva. A fal kormos, poros, a humuszos kőzettörmelékes aljzaton kevés szemét is megfigyelhető. Nincsenek képződmények a barlangban, szegény (egységes) formakincse is (minden bizonnyal az emberi kéz átalakító munkájának eredményeként). A barlang felszíni környezetéből a bejáraton keresztül könnyen bekerülhet avar és egyéb növényi törmelék a barlangba.

A felső triász dachsteini mészkőben keletkezett barlang 3,9 m hosszú, 1,2 m magas, 0 m mély, 1,2 m függőleges kiterjedésű és 3,9 m vízszintes kiterjedésű. Az üreg korrózió és mesterséges beavatkozás miatt jött létre. A sziklaodú térformájú barlang aljzata vízszintes és jellemző szelvénytípusa az alagút szelvény. Az engedély nélkül megtekinthető barlang könnyű sétával megközelíthető és könnyen járható.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1963. évi Karszt- és Barlangkutatási Tájékoztatóban, a BEAC Barlangkutató Csoportjának 1962. évi munkájáról szóló jelentésben az van írva, hogy 1962-ben a csoport tagjai a Fazekas-hegyen (Hűvösvölgyben), a Torda utcára néző kőfejtőben található dachsteini mészkő tektonikus hasadékában hévizes nyomokat találtak. A földtani térképek szerint a környéken van édesvízi mészkő. A hasadékban lévő, lemezes kalcit és a környéken felfedezhető édesvízi mészkő jelenlétéből hévizes kialakulású barlang létezésére következtettek a csoporttagok. A hasadékból, a hasadék bejáratától ferdén lefelé kb. 10 m-t tudtak bejárni. Hévizes nyomok jelentkeztek a hasadék végén, ahol néhány méterre továbbláttak az omladéktömbök között. A Fazekas-hegyen végzett munkát abbahagyták, mert életveszélyes volt. A munkát csak akkor tudják folytatni, ha megfelelő felszereléssel rendelkeznek.

Az 1964. évi Karszt- és Barlangkutatási Tájékoztatóban az olvasható, hogy a Budapest II. kerületében elhelyezkedő Fazekas-hegyen található egy kőfejtő, amely a Torda utcára tekint. A kőfejtőben lévő dachsteini mészkő tektonikusan preformált hasadékaiban van egy kis kőfülke, amelyet a közelben lakók pincének használnak. A BEAC Természetjáró Szakosztály Barlangkutató Csoportja 1962-ben kezdte el a kőbányában a feltáró munkát, egy hévizes eredetű üregrendszer kibontását. A csoport tagjai folytatták 1963-ban a munkát a Fazekas-hegyen. Kb. 360 óra alatt 10 m³ törmeléket távolítottak el és így kb. 10 m-t haladtak előre. Munkavégzéskor történt egy kis baleset. A baleset miatt csak biztosítással tudták volna folytatni a munkát, de mivel nem voltak meg ehhez az anyagi eszközeik, ezért ideiglenesen befejezték a munkát. Elkezdték a hely kőzettani és ásványtani feldolgozását, a terület pontos felmérését, beszintezését és feltérképezését. Minden bizonnyal tavasszal befejezik a térképkészítő munkát.

Az 1964-ben kiadott Geológiai kirándulások Budapest környékén című könyvben szó van arról, hogy a Fazekas-hegyen, az Uzsoki utca és a Tordai utca kereszteződésénél lévő nagy kőfejtőben megfigyelhető a víz nagy, korróziós munkája. A kőbányában található hasadékok, fej, sőt annál is nagyobb üregek, melyek egy része pár méter mély, járható méretű és általában kürtőben végződik, jelzik, hogy a kéregmozgások miatt kialakult repedéseket a felszíni víz oldó hatása tágította.

A Fazekas-hegyi-sziklafülke belseje

Hasadékok, üregek, barlangok vannak a régi nagy mészkőbánya ÉK-i falán. Ezek mutatják a víz korróziós munkáját azokon a helyeken, ahol korábban mélyebbreható kéregmozgás történt. Az Uzsoki utca 7. számú ház felett magára vonja a figyelmet 3 nagyobb üreg. Ezek közül mászható a DNy-ra lévő. A kőfejtő K-i sziklafalán cseppkőhalmaz látható, amely felett egy kb. 5 m magas, 0,6–0,8 m széles víznyelő bejárata feketéllik. Itt és a közelében lévő helyeken érdemes volna óvatos bontással megbizonyosodni arról, hogy vannak-e itt nagyobb üregek, esetleg barlang is. A sok, barlangi agyagos törmelék lezárja az utat.

2004-ben Gazda Attila mérte fel a barlangot, majd 2004. augusztus 28-án Gazda Attila a felmérés alapján megszerkesztette a Fazekas-hegyi-sziklafülke (Budapest II. kerülete) alaprajz térképét és 2 keresztmetszet térképét. Az alaprajz térképen látható a 2 keresztmetszet elhelyezkedése a barlangban. A térképlapon jelölve van az É-i irány. A Fazekas-hegyi-sziklafülke 2004-ben készült nyilvántartólapja szerint a barlang a 4732-es barlangkataszteri területen, Pest megyében, Budapesten, a Budai-hegységben helyezkedik el. A 238 m tszf. magasságban található barlangbejárat koordinátái: 244680 (x), 643035 (y). A felső triász dachsteini mészkőben keletkezett, részletesen felmért barlang 3,9 m hosszú, 1,2 m magas, 0 m mély, 1,2 m függőleges kiterjedésű és 3,9 m vízszintes kiterjedésű. A barlangot veszélyeztető tényező a hulladék. A barlang alapadatai BTI kataszteri felvétel alapján lettek megállapítva.

Groma Klára 2011. évi kéziratában meg van említve, hogy a Budapest II. kerületében, az 50127 helyrajzi számú területen lévő és 4732-4 barlangkataszteri számú Fazekas-hegyi-sziklafülke védett, 3,9 m hosszú, 1,2 m függőleges kiterjedésű, 0 m mély és 1,2 m magas.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]