Szabó Magda Magyar–Angol Kéttannyelvű Általános Iskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szabó Magda Magyar–Angol Kéttannyelvű Általános Iskola
Alapítva 2006
Tanulólétszám 172 fő
Igazgató Erdősné Bach Zsuzsanna
OM-azonosító 200 881
Tagozatok általános iskola
Elérhetőség
Cím 1026 Budapest, Gábor Áron utca 47.
Elhelyezkedése
Szabó Magda Magyar–Angol Kéttannyelvű Általános Iskola (Budapest)
Szabó Magda Magyar–Angol Kéttannyelvű Általános Iskola
Szabó Magda Magyar–Angol Kéttannyelvű Általános Iskola
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 11″, k. h. 19° 00′ 39″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 11″, k. h. 19° 00′ 39″
A Szabó Magda Magyar–Angol Kéttannyelvű Általános Iskola weboldala

A Szabó Magda Magyar–Angol Kéttannyelvű Általános Iskola 2006 óta működik Budapest második kerületében. 2009-ben vette fel Szabó Magda magyar írónő nevét.

Története[szerkesztés]

Az iskola 2001-ben alakult, az épületben korábban óvoda működött. Először a Pasaréti Gimnázium része volt, 2006. szeptember 1-től lett önálló: Rózsabimbó Tehetséggondozónak nevezték, 2009-ben változtatták meg a nevét Szabó Magda Magyar–Angol Kéttannyelvű Általános Iskolára. Kezdetben 6 diák járt egy osztályba és két tanár tanított itt.

Ez az ország első Szabó Magdáról elnevezett iskolája. Szabó Magda halálának évfordulója előtt egy nappal, november 18-án teljesedett be a Bimbó úti Tehetséggondozó Általános Iskola régóta dédelgetett terve, hogy az országban elsőként az ő iskolájukat nevezhessék el az írónőről. Az épület egyébként csupán néhány száz méterre van Szabó Magda egykori, Júlia utca 3. szám alatti lakásától, ahol többek között az Abigél, az Ókút, A szemlélők, a Régimódi történet és a Für Elise született.

Az oktatás jellege[szerkesztés]

A Szabó Magda Magyar–Angol Kéttanyelvű Általános Iskola oktatásában fontos szerepe van a CLIL, vagyis Content and Language Integrated Learning nevű finn eredetű, Magyarországon a 80-as évek végén megjelenő újszerű nyelvtanítási módszernek. A diákok órainak jelentős része angol nyelvű. Az alapból magas óraszámú angol mellett legalább 3 tantárgyat is angol nyelven tanítanak, ez a biológia (Biology), a földrajz (Geography), a kultúra és civilizáció (Culture) és a testnevelés (Physical Education). E mellett a történelem tantárgy oktatásában is heti egy óra keretében megjelenik az angol nyelvűség. Az angol anyanyelvi országokban tanárnak tanuló, az ELTE cserediákprogramján résztvevő tanár jelöltek órákat adnak és hallgatnak az iskolában.

Az országban különlegesnek számít továbbá, hogy az iskolában különböző elektronikus eszközök segítségével is tanulnak a diákok: az okos telefonok mellett tabletek és laptopok segítségével. A diákok internetes kereséssel válaszolnak kérdésekre vagy a tanár által az interneten összeállított kvízeket töltenek ki. Az iskolának fontos jellemzője az osztályok kis létszáma, ami lehetővé teszi, hogy az egyes gyerekek nagyobb figyelmet kapjanak. A elmaradottakat reggelente korrepetálják és a tehetségeseknek tehetséggondozó szakköröket tartanak.

Ünnepségek, események, programok[szerkesztés]

Apák napja: egy amerikai eredetű ünnep, ahol vicces és érdekes sportvetélkedőket tartunk, ami alatta gyerekek és apukáik együtt játszanak.

Gála: minden év végén megtartjuk a június közepén lévő előadást, ahol minden osztály az évi gála fő témájából tart egy rövid színjátékot vagy táncot, esetleg énekes produkciót.

Piknik nap: június elején az egész iskola ellátogat a Margit szigetre ahol közösen piknikezünk és sport versenyeken veszünk részt .

Szabó Magda napok: nagyszabású, többnapos programsorozat minden év októberében. Itt történik az elsősök és új diákok avatása, meglátogatjuk Szabó Magda sírját a Farkasréti temetőben,  2013 óta  irodalmi esten veszünk részt a Marczibányi téri Művelődési Központban, az iskolában pedig beszélgetünk Szabó Magda egykori barátaival, ismerőseivel, s általában ilyenkor rendezzük meg a Szabó Magda emlékversenyt is.

Farsang: az alsósoknak jelmezes játékokat rendezünk, a felsősök pedig bulit tartanak.

Halloween: amerikai eredetű ünnep, amikor az alsósok félelmetes jelmezekbe öltöznek és játékokat játszanak, a felsősök jelmezes bulit szerveznek.

Csillagmese: 2006-tól szervezzük meg ezt a decemberi programunkat. Ezen a napon az iskolában alszunk, napközben vicces, érdekes programokon veszünk részt pl.: mozi, mézeskalácssütés.

Anyák napja: ezen a napon a szeretetünket mutatjuk meg anyukánk felé, az édesanyák bejönnek az iskolába és programokon vesznek részt.

Hírességek vendéglátása: Sok híresség járt az iskolánkban pl.: Pély Barna, Kovács Lázár, Esztergályos Cecília, Fodor Rajmund. Velük a diákok beszélgetnek.

Gyereknap: egy hétig tart az osztályok izgalmas programokon vesznek részt.

Projekt hét: minden tanár meghirdet egy témát, a diákok pedig nagy küzdelmet folytatnak, hogy melyik csoportba sikerül jelentkezniük. A héten több nap az adott témával foglalkoznak és a végén bemutatják egymásnak eredményeiket.

Csodatükör meseíró verseny: a diákok megírják saját meséiket és ezt felolvassák egymás előtt. A legjobbak értékes díjakat kapnak.

Osztálykarácsonyok: az osztálykarácsony a téli szünet előtti nap zajlik. Az osztálykarácsony előtt két héttel a diákok kihúzzák egyik osztálytársuk nevét és mindennap valami kicsi ajándékkal kedveskednek neki: ezt angyalkázásnak hívjuk. Az osztálykarácsonykor nagyobb ajándékot adunk egymásnak.

Sütivásár: egy olyan program, amin minden gyerek sütit süt és az iskolában mindenki kiállítja a portékáját. Egy híres zsűri tag is eljön a zsűrizésre (pl.: Kovács Lázár)

Bolhapiac: a bolhapiacon használt ám jó állapotban lévő játékainkat, könyveinket adjuk el.

Sport:

Iskolánk már két füves pályával rendelkezik, és nagy hangsúlyt fektet a sportolásra. A foci a legnépszerűbb: többször rendeztünk házi foci versenyeket, valamint megmérettettük magunkat a kerületben is. Támogatjuk az egyéni sportolókat, diákjaink több országos és európai versenyen vettek részt és értek el kiemelkedő eredményeket.

Tanulmányi versenyek[szerkesztés]

A tanulók sok tanulmányi területen próbálhatják ki magukat egyaránt iskolai, kerületi, vagy akár országos versenyeken is.

Történelemből 2011 óta minden évben megrendezésre kerül a Históriai Vetélkedések nevű iskolai csapatverseny. Továbbá több kerületi versenyen is részt vettünk és veszünk évről évre; matematikából jeles tanulóink 2005 óta rendszeresen vesznek részt a házi versenyeken, illetve a Zrínyi Ilona Matematika Versenyen, tavaly óta pedig a Bolyai Matematika Csapatversenyen is. Az irodalmat kedvelő diákok több különböző országos és nemzetközi meseíró versenyen szerepelhettek, valamint a Kazinczy, illetve a Vers- és prózamondó versenyen is. A jó helyesíróink, minden évben 2011 óta részt vesznek a Simonyi Zsigmond Helyesírási Versenyen. 2015-ben Büki Regina 3. helyezést ért el.

Mivel kéttannyelvű iskola vagyunk, diákjaink több alkalommal jeleskedtek angol tudásukkal és szép kiejtésükkel. Nem csak részt veszünk, hanem rendezünk is nagyszabású versenyeket. Nagy sikereket értünk el angol nyelvű országos dráma rendezvényeken, angol szép kiejtési, illetve vers- és prózamondó versenyeken.

Év diákja díj[szerkesztés]

Az év diákja díjat 2012 óta minden év végén megrendezésre kerülő gálán adják át egy végzős tanulónak, aki több éven keresztül volt az iskola tagja, valamint dicséretre méltó jegyei vannak. A díj egy Szabó Magdás plakettel jár, illetve sok dicsérettel és nagy elismeréssel. Az év tanára kategóriában is díjat osztunk ki. Eddigi év diákjai:

  • Ambrus Dániel (2012)
  • Mészáros Anett (2013)
  • Bereczky Bianka (2014)
  • Szieben László (2015)

Források[szerkesztés]

  • Az iskola honlapja
  • A Szabó Magda Általános Iskola Suliújságjai (2013/14 1., 2013/14 2., 2014/15 1., 2014/15 2., 2015/16 1.)
  • Interjú az iskola igazgatójával, Erdősné Bach Zsuzsannával, az igazgatóhelyettes Szmolen Judittal, az intézményvezető Bachné Pekáry Zsuzsannával és az iskola tanáraival.