Simonyi Zsigmond helyesírási verseny

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyar Nyelvtudományi Társaság – az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének támogatásával – Kárpát-medencei helyesírási versenyt hirdet 1997 óta a Magyarországon, valamint a határon túli magyarlakta területeken tanuló általános iskolai 5–8. évfolyamos diákok számára.

A verseny célja[szerkesztés]

A verseny célja a magyar nyelv ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének az erősítése. A versenyen a diákok helyesírási képességeit mérik. A verseny három fordulóból áll: területi döntő (február), megyei/fővárosi döntő (április) és Kárpát-medencei döntő (május). A diákok feladatlapokat töltenek ki és tollbamondásszövegeket írnak. A verseny anyaga 2004-től a Nemzeti alaptanterv követelményrendszerére épül. A verseny Simonyi Zsigmond kiváló nyelvész nevét viseli.

Szervezők[szerkesztés]

A Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny felelős szervezői:

Magyar Nyelvtudományi Társaság Magyartanári Tagozat

  • A zsűri elnöke: dr. Keszler Borbála
  • A zsűri titkára: Antalné dr. Szabó Ágnes

Elérhetőség[szerkesztés]

  • Postacím: 1088 Budapest, Múzeum körút 4/A
  • E-mail: simonyi-verseny@btk.elte.hu
  • Fax: 06-1-411-6700/5067
  • Telefon: 06-1-411-6700/5065

A felkészítő tanárok elismerése[szerkesztés]

A szervezők az eredményesen szereplő diákok elismerése és jutalmazása mellett figyelmet fordítanak a gyerekeket felkészítő tanárok munkájának elismerésére is. A Magyar Nyelvtudományi Társaság Arany Oklevéllel és értékes könyvcsomaggal jutalmazza azokat a magyartanárokat, akiknek már 4 diákjuk vett részt a Kárpát-medencei döntőn. 2005 óta Gyémánt Oklevéllel tünteti ki azokat a magyartanárokat, akiknek már 12 diákjuk jutott be a Kárpát-medencei döntőbe. Az Arany Oklevelet és a Gyémánt Oklevelet az alapítók döntése szerint kizárólag a versenyző diákok hivatalos magyartanárának lehet odaítélni.

Simonyi Zsigmond-serleg[szerkesztés]

A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny 2007-ben ünnepelte indulásának 10. évfordulóját. Ezen alkalomból a szervezők Simonyi Zsigmond-serleggel jutalmazták azokat az iskolákat, ahonnan a legtöbb gyermek jutott el a Kárpát-medencei döntőre. 2007 óta minden évben átvehették a kitüntetést a kiemelkedő pedagógiai munkát végző iskolák.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Népszabadság-cikkek a versenyről[szerkesztés]