Szépvölgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szépvölgy
Jellegzetes szépvölgyi villa
Jellegzetes szépvölgyi villa
Közigazgatás
TelepülésBudapest II. kerülete
KerületBudapest II. kerülete
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Szépvölgy (Budapest II. kerülete)
Szépvölgy
Szépvölgy
Pozíció Budapest II. kerülete térképén
é. sz. 47° 32′ 35″, k. h. 18° 59′ 52″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 35″, k. h. 18° 59′ 52″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szépvölgy témájú médiaállományokat.

Szépvölgy Budapest egyik városrésze a II. kerületben. Szépvölgy „bejáratánál” található a Fenyőgyöngye Vendéglő, ami oly régóta működik, hogy a környezetét néha tévesen a Fenyőgyöngye helynévvel is illetik.

Fekvése[szerkesztés]

Határai: Budapest 1949. december 31-i határa a Görgényi úttól a 155. és 161. sz. határkövek között – a II. és III. kerület közigazgatási határa – Hármashatárhegy út - Glück Frigyes út - Látóhegyi út – Görgényi út Budapest 1949. december 31-i határáig.

Története[szerkesztés]

Döbrentei Gábor dűlőkeresztelője alkalmával 1847-ben az addigi német Schönthal tükörfordításával kapta a nevet a Szép-völgy nevű völgy, amelyről később elnevezték a városrészt. A Szép-völgy a Pál-völgy szakasza, a Pál-völgy felső részének neve. A Látó-hegy és a Remete-hegy között húzódik meg.

Szépvölgy gyakorlatilag egy zsákutca végén található a Budai-hegységben, s a belváros viszonylagos közelsége, valamint az átmenő forgalom hiánya miatt jellemző nyugodt környezet miatt manapság szinte kizárólag luxusotthonok épülnek benne.

A terület belsejébe 2014-ig tömegközlekedési eszköz egyáltalán nem járt; kizárólag a városrész legelején, a „bejáratánál” található Fenyőgyöngye Vendéglőig közlekedő 65-ös busz kötötte össze a fővárosi tömegközlekedés többi részével. 2014-ben a 65-ös busz meghosszabbították három megállóval, a Felső-Szép-völgyi-medencében húzódó Szépvölgyi dűlőig, így egyes napokon és napszakokban, igény esetén a buszok végighaladnak a városrészen (ilyenkor a Fenyőgyöngyéig a 65A busz közlekedik).

Források[szerkesztés]