Szépvölgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szépvölgy
Jellegzetes szépvölgyi villa
Jellegzetes szépvölgyi villa
Közigazgatás
Település Budapest II. kerülete
Kerület Budapest II. kerülete
Népesség
Teljes népesség ismeretlen
Elhelyezkedése
Szépvölgy (Budapest)
Szépvölgy
Szépvölgy
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 32′ 35″, k. h. 18° 59′ 52″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 35″, k. h. 18° 59′ 52″

Szépvölgy Budapest egyik városrésze a II. kerületben. Szépvölgy „bejáratánál” található a Fenyőgyöngye kisvendéglő, ami oly régóta működik, hogy a környezetét néha tévesen a Fenyőgyöngye helynévvel is illetik.

Fekvése[szerkesztés]

Határai: Budapest 1949. december 31-i határa a Görgényi úttól a 155. és 161. sz. határkövek között – a II. és III. kerület közigazgatási határa – Hármashatárhegy út - Glück Frigyes út - Látóhegyi út –Görgényi út Budapest 1949. december 31-i határáig.

Története[szerkesztés]

Döbrentei Gábor dűlőkeresztelője alkalmával 1847-ben az addigi német Schönthal tükörfordításával kapta a nevet a Szép-völgy nevű völgy, amelyről később elnevezték a városrészt. A Szép-völgy a Pál-völgy szakasza, a Pál-völgy felső részének neve. A Látó-hegy és a Remete-hegy között húzódik meg.

Szépvölgy gyakorlatilag egy zsákutca végén található a Budai-hegységben, s a belváros viszonylagos közelsége, valamint az átmenő forgalom hiánya miatt jellemző nyugodt környezet miatt manapság szinte kizárólag luxusotthonok épülnek benne.

A terület belsejébe tömegközlekedési eszköz nem jár; kizárólag a városrész legelején, a „bejáratánál” található Fenyőgyöngye kisvendéglőig közlekedő 65-ös és 65A busz köti össze a fővárosi tömegközlekedés többi részével.

Források[szerkesztés]