Szépvölgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szépvölgy
Jellegzetes szépvölgyi villa
Jellegzetes szépvölgyi villa
Közigazgatás
Település Budapest II. kerülete
Kerület Budapest II. kerülete
Népesség
Teljes népesség ismeretlen +/-
Elhelyezkedése
Szépvölgy (Budapest)
Szépvölgy
Szépvölgy
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 32′ 35″, k. h. 18° 59′ 52″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 35″, k. h. 18° 59′ 52″

Szépvölgy Budapest egyik városrésze a II. kerületben. Szépvölgy „bejáratánál” található a Fenyőgyöngye kisvendéglő, ami oly régóta működik, hogy a környezetét néha tévesen a Fenyőgyöngye helynévvel is illetik.

Fekvése[szerkesztés]

Határai: Budapest 1949. december 31-i határa a Görgényi úttól a 155. és 161. sz. határkövek között – a II. és III. kerület közigazgatási határa – Hármashatárhegy út - Glück Frigyes út - Látóhegyi út –Görgényi út Budapest 1949. december 31-i határáig.

Története[szerkesztés]

Döbrentei Gábor dűlőkeresztelője alkalmával 1847-ben az addigi német Schönthal tükörfordításával kapta a nevet a Szép-völgy nevű völgy, amelyről később elnevezték a városrészt. A Szép-völgy a Pál-völgy szakasza, a Pál-völgy felső részének neve. A Látó-hegy és a Remete-hegy között húzódik meg.

Szépvölgy gyakorlatilag egy zsákutca végén található a Budai-hegységben, s a belváros viszonylagos közelsége, valamint az átmenő forgalom hiánya miatt jellemző nyugodt környezet miatt manapság szinte kizárólag luxusotthonok épülnek benne.

A terület belsejébe tömegközlekedési eszköz nem jár; kizárólag a városrész legelején, a „bejáratánál” található Fenyőgyöngye kisvendéglőig közlekedő 65-ös és 65A busz köti össze a fővárosi tömegközlekedés többi részével.

Források[szerkesztés]