Lipótmező

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lipótmező
Első Királyi Tébolyda
Első Királyi Tébolyda
Közigazgatás
TelepülésBudapest
KerületII. kerület
Népesség
Teljes népesség412 fő (2001)[1] +/-
Elhelyezkedése
Lipótmező (Budapest II. kerülete)
Lipótmező
Lipótmező
Pozíció Budapest II. kerülete térképén
é. sz. 47° 31′ 53″, k. h. 18° 58′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 53″, k. h. 18° 58′ 29″

A Lipótmező egy városrész Budapest II. kerületében.

Fekvése[szerkesztés]

A Kecske-hegy, a Kis-Hárs-hegy és a Ferenc-halom aljában található terület. Az Ördög-árok mély völgyében, Kurucles, Nyék és Hűvösvölgy városrészek között helyezkedik el.

Története[szerkesztés]

Nevét nem uralkodóról, hanem első tulajdonosáról, Göbl Lipót budai molnárról kapta, aki ezt a területet Buda városától az 1820-as években megvásárolta. A majorságban Göbl vendéglőt létesített, ez is hozzájárult, hogy a környék népszerű kirándulóhellyé vált. Az épület a II. Páfrány utca 17/b alatt ma elhagyatottan áll, utoljára üzemi konyhaként használták.

A kis-hárs-hegyi lejtőn I. Ferenc József rendeletére, Zettl Lajos tervei alapján 1868-ban épült fel a Magyar Királyi Országos Tébolyda, melynek nevét 1898-ban Országos Elme- és Ideggyógyintézetre változtatták. Ezután a Lipótmező generációkon keresztül mintegy az elmegyógyintézet szinonimájává vált (szólásokban is gyakran előfordult, mint például a Lipótmezőre juttatsz engem = belebolondulok). Végül Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) néven működött egészen a 2007-es bezárásáig, azóta az épület üresen áll.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]