Rózsadomb (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rózsadomb
Előtérben a Margit híd, háttérben a Rózsadomb
Előtérben a Margit híd, háttérben a Rózsadomb
Közigazgatás
Település Budapest
Kerület II.
Népesség
Teljes népesség4892 fő (2001)[1] +/-
Földrajzi adatok
Távolság a központtólkb. 1,5–2 km
Elhelyezkedése
Rózsadomb (Budapest)
Rózsadomb
Rózsadomb
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 08″, k. h. 19° 01′ 48″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 08″, k. h. 19° 01′ 48″

Rózsadomb Budapest városrésze a II. kerületben, Budapest és Magyarország egyik leghíresebb és legnagyobb presztízsű lakóövezete.

Fekvése[szerkesztés]

A Rózsadomb a II. kerület keleti részén, hegyvidéki területen fekszik. A szomszédos városrészek: Országút, Rézmál, Vérhalom, Szemlőhegy és Felhévíz. Határai: Bimbó út, Alsó Törökvész út, Vérhalom utca, Veronika utca, Zivatar utca.

Bár a Rózsadomb név hivatalosan csak erre a viszonylag kis városrészre utal, tágabb értelemben véve a budapestiek "Rózsadombnak" nevezik a II. kerület egyes hegyes-dombos terepen elhelyezkedő, előkelő luxusövezeteit is, mint Csatárka, Látó-hegy (Gugger-hegy), Pálvölgy, Zöldmál, Szemlőhegy, Törökvész, Vérhalom, Rézmál.

Története[szerkesztés]

A török hódoltság idején a legendák szerint Gül Baba rózsáival ültették be a dombot, innen eredne a neve is. A XII. kerület hegyoldalaihoz hasonlóan a 19. század végétől és a 20. század elejétől kezdődött beépülése eleinte hétvégi telkekkel, nyaralókkal üdülőterületként. Majd a korabeli elit, jómódú vállalkozók, kereskedők, gyártulajdonosok építettek maguknak impozáns, tágas villákat. A második világháború után az eredeti tulajdonosaiktól az állam elkobozta az ingatlanokat és magas pozíciójú kommunista pártfunkcionáriusoknak utalták ki azokat. Innen ered a pesti népnyelv által gúnyosan a dombvidékre ragasztott "Káderdülő" elnevezés.

Megközelítése[szerkesztés]

A városrész közösségi közlekedéssel a 4-es, 6-os és 17-es villamosokkal, valamint a 11-es, a 91-es, a 111-es, a 191-es és a 291-es autóbuszokkal érhető el. Fontosabb útjai a Bimbó út, Rómer Flóris utca, Szemlőhegy utca, Keleti Károly utca, Apostol utca, Vérhalom utca.

Közvetlen közeléből elérhető a Margit-sziget, a Mammut 1-2 bevásárló és Szórakoztató Központ, a Millenáris Park, a Széll Kálmán tér és a Budai Gyermekkórház.

Rózsadomb ma[szerkesztés]

A Rózsadomb látképe a budai vár felől

A városrész előkelő villáiról, híres lakóiról vált ismertté. A lakásárak igen magasak, 2006 végén a négyzetméterenkénti 400-500 ezer forintot is meghaladták,[2] amivel az ország egyik legdrágább környéke. Kitüntetett helyzetét kiváló adottságainak köszönheti. A belváros közelsége (1,5–2 km) ellenére csendes, nyugodt, tiszta levegőjű terület. Tágas, kiterjedt zöldterületekkel, ősfás parkokkal rendelkezik. Hegy jellegéből adódóan egyedülálló panorámája van a Budai-hegységre, a Várnegyedre, az Országházra, a Dunára és a Margit-szigetre.

A beépítettsége változatos képet mutat. Megtalálhatók itt patinás századfordulós villák, melyek ma gyakran cégközpontokként, magánklinikákként, nagykövetségekként szolgálnak, a zöldövezeti társasházi lakások és természetesen az elhíresült rezidenciák is.

Nevezetességei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a KSH 2001-es népszámlálási adatai
  2. Sok lakás túlértékelt a II. kerületben ingatlanhorizont.hu (Elérés: 2007. szeptember 30.)