Felső-Kecske-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Felső-Kecske-hegy
ORFK torony
ORFK torony

Magasság443 m
Hely  Magyarország,
Budapest
Hegység Budai-hegység
Elhelyezkedése
Felső-Kecske-hegy (Budai-hegység)
Felső-Kecske-hegy
Felső-Kecske-hegy
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 33′ 07″, k. h. 19° 00′ 10″Koordináták: é. sz. 47° 33′ 07″, k. h. 19° 00′ 10″
Felső-Kecske-hegy (Budapest)
Felső-Kecske-hegy
Felső-Kecske-hegy
Pozíció Budapest térképén

A Felső-Kecske-hegy Budapest II. és III. kerületében található, a Budai-hegység része, azon belül a Hármashatár-hegy tömbjéhez tartozik, méghozzá a Kecske-hegyekhez, melynek legmagasabb hegye. Nem sokkal alacsonyabb nála az Alsó-Kecske-hegy és a Kecske-hegy.

Leírás[szerkesztés]

A hegy magassága 443 méter, felső triász kori dolomitból épül fel, felszínét nummuliteszes mészkő és briozoás márga fedi. Délnyugati irányba meredeken lejt a Felső-Szép-völgyi-medence irányába, kelet felé a Tábor-hegytől keskeny, míg a délkelet felé eső Remete-hegytől tágas nyereg választja el. A hegyet ültetett fenyőerdő borítja.

A hegy oldalában nyílik a Rozmaring-barlang.

Adótorony[szerkesztés]

A hegy tetején az ORFK tulajdonában lévő telephelyen adótorony üzemel. A rendőrség ügyeleti- és mozgószolgálati rádiórendszerének üzemeltetését az ORFK Híradástechnikai Szolgálata végzi. Rádiótávközlési főközpontjának tornya a Felső-Kecske-hegy leglátványosabb építménye. A 2013-as digitális televíziós átállás óta gerincadóként földfelszíni sugárzású, analóg és digitális rádió (T-DAB+), valamint digitális televízió-csatornák műsorait is továbbítja. (DVB-T szabványú MinDig TV és a mobiltelefonon fogható DVB-H). Az adótorony a Széchenyi-hegyi adótoronnyal együtt jellegzetes építménye a Budai-hegység budapesti részének.

Irodalom[szerkesztés]

  • Budapest lexikon I. (A–K). Főszerk. Berza László. 2., bőv. kiad. Budapest: Akadémiai. 1993. 418. o. ISBN 963-05-6410-6  
  • Dr. Pécsi Márton - Budapest természeti földrajza (Akadémiai Kiadó, 1959) ISBN 2399983105337