Filatorigát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Filatorigát
Közigazgatás
Kerület Budapest III. kerülete
Irányítószám 1033
Népesség
Teljes népesség 8738 fő (2001)[1]
Elhelyezkedése
Filatorigát (Budapest)
Filatorigát
Filatorigát
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 32′ 59″, k. h. 19° 02′ 37″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 59″, k. h. 19° 02′ 37″
A környékre jellemző graffitik

Filatorigát Budapest egyik városrésze a III. kerületben.

Fekvése[szerkesztés]

Határai: Orbán Balázs utca a Bécsi úttól - Gyógyszergyár utca - Sereg utca - Bründl árok - Szőlőkert utca - Huszti út - Búza utca - Köles utca - Szentendrei út - Bogdáni út - Vihar utca - Vörösvári út - Bécsi út az Orbán Balázs utcáig.

Története[szerkesztés]

Neve eredetileg Filatoridűlő volt. II. József uralkodása idején, 1780-ban az olasz Zanesi Bertalan egy selyemcérnázó üzemet (olaszul filatore, fonó) hozott itt létre, amely ugyan már 1789-ben tönkrement, ám a későbbiekben a környéket németül Filatori Felden néven emlegették. Gátat a területen egykor futó és a Duna által gyakran visszaduzzasztott négy patak ellen 1881–82 telén építettek. Később a patakokat befedték, az 1950-es években a területet feltöltötték, így mára a létesítmény gyakorlatilag eltűnt.

Intézmények és látnivalók a városrész területén[szerkesztés]

A városrész meglehetősen szegény látnivalókban, területén annál több ipari és kereskedelmi létesítmény található. Ezzel együtt van itt néhány oktatási intézmény is, mint a Krúdy Gyula Általános Iskola a Gyógyszergyár utcában, az Első Óbudai Általános Iskola a Vörösvári úton és a Márton Áron Szakkollégium a Kunigunda útján, továbbá itt található a III. Kerületi TVE sporttelepe. Ugyancsak a városrész területén található a BKV Bécsi úti, illetve a Bogdáni úti buszvégállomása, valamint itt volt a már megszüntetett Óbudai villamos kocsiszín is.

A kis számú látnivalók egyike egy ókeresztény templom romja a Kunigunda útja, a Raktár utca, a Hunor utca és a Körte utca kereszteződésénél, valamint egy bábjátékost ábrázoló szobor a Hévízi út és a Kalap utca kereszteződése közelében.

Források[szerkesztés]

  1. Magyarország helységnévtára, 2012 (magyar nyelven). Központi Statisztikai Hivatal. (Hozzáférés: 2014. szeptember 4.)