Róka-hegyi Pillér-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Róka-hegyi Pillér-barlang
A Róka-hegyi Pillér-barlang bejárata a sziklapillér közepén nyílik
A Róka-hegyi Pillér-barlang bejárata a sziklapillér közepén nyílik
Hossz2,5 m
Mélység0 m
Magasság1,2 m
Függőleges kiterjedés1,2 m
Ország Magyarország
Település Budapest
Földrajzi táj Pilis hegység
Típus hévizes eredetű, inaktív
Barlangkataszteri szám 4810-19
A Wikimédia Commons tartalmaz Róka-hegyi Pillér-barlang témájú médiaállományokat.

A Róka-hegyi Pillér-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Budai Tájvédelmi Körzetben, Budapest III. kerületében található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Pilis egyik legdélkeletibb hegyén, a Róka-hegyen, a hegy egyik, már nem művelt kőfejtőjének a közepén, természetvédelmi területen, a Bástya nevű sziklatorony oldalában nyílik. A 2,5 méter hosszú barlangnak a látványos, vízszintes tengelyirányú bejárata kötéltechnikai eszközök használatával, vagy nehéz szabadmászással érhető el, de a barlangnak a bejárásához nincs szükség felszerelésre. Triász, dachsteini mészkőben, karsztvízszint alatti oldódás hatására jött létre. A nehéz megközelítése miatt majdnem érintetlen. A falak néhány pontján borsókövek figyelhetők meg. A talpszintjén leginkább kőzettörmelék fordul elő. A barlang keletkezésére a borsókövek és a gömbüstös szerkezet utalnak. Lehet, hogy kapcsolatban van a Róka-hegyi Poros-barlanggal.

A Róka-hegyi Pillér-barlang nevet azért kapta, mert a sziklatorony, amelyben nyílik pillérszerű.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Kőbányászat következtében tárult fel. Az 1984-ben kiadott Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában nem szerepel neve. 1997. március 22-én Sásdi László mérte fel és szerkesztette meg, valamint rajzolta meg az alaprajzi barlangtérképét, amely 1:100 méretarányban készült.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]