Róka-hegyi kőfejtő 6. sz. barlangja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Róka-hegyi kőfejtő 6. sz. barlangja
A Róka-hegyi kőfejtő 6. sz. barlangjának bejárata
A Róka-hegyi kőfejtő 6. sz. barlangjának bejárata
Hossz5 m
Mélység0 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés0 m
Ország Magyarország
Település Budapest
Földrajzi táj Pilis hegység
Típus freatikus módon keletkezett, inaktív
Barlangkataszteri szám 4810-23
Elhelyezkedése
Róka-hegyi kőfejtő 6. sz. barlangja (Magyarország)
Róka-hegyi kőfejtő 6. sz. barlangja
Róka-hegyi kőfejtő 6. sz. barlangja
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 35′ 26″, k. h. 19° 02′ 09″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 26″, k. h. 19° 02′ 09″
A Wikimédia Commons tartalmaz Róka-hegyi kőfejtő 6. sz. barlangja témájú médiaállományokat.

A Róka-hegyi kőfejtő 6. sz. barlangja a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Budai Tájvédelmi Körzetben, Budapest III. kerületében található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Pilis hegység egyik legdélkeletibb hegyének, a Róka-hegynek egyik, már nem művelt (konglomerátum) kőfejtőjében, természetvédelmi területen, a kőfejtő D-i szegletében, a kőfejtő talpszintje felett kb. 15 m-re nyílik a barlang bejárata. A barlang engedély és barlangjáró alapfelszerelés nélkül, csak világítóeszköz használatával megtekinthető.

A barlang eocén mészkőben freatikus körülmények között jött létre. A kb. 2 m hosszú, bejárati folyosó bevezet a barlang végpontját alkotó gömbfülkébe. A folyosó jobb oldalán egy barittelér húzódik végig.

Előfordul a barlang az irodalmában Baritteléres-barlang (Sásdi 1997) és Róka-hegyi kőfejtő Baritteléres-barlang neveken is. Ezeket a neveket a barlangban megfigyelhető barittelér miatt kapta.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Kőbányászat következtében tárult fel a barlang. Az 1973-ban napvilágot látott Budapest lexikonban meg van említve, hogy a Róka-hegy tetején és oldalain működő vagy félbehagyott kőfejtők mélyedéseiből két kis (hévizes eredetű) akna, illetve néhány kis mesterséges üreg nyílik. Az 1984-ben kiadott, Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában nem szerepel a barlang neve. A barlangot 1997. március 22-én Sásdi László és Kovács Richárd mérték fel, majd Sásdi László a felmérés alapján megszerkesztette a Baritteléres-barlang (Róka-hegyi kőfejtő) alaprajz térképét. A térképen 1:100 méretarányban van bemutatva a barlang.

Irodalom[szerkesztés]

  • Berza László: Budapest lexikon. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1973. 228. old. (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Kordos László: Magyarország barlangjai. Gondolat Könyvkiadó, Budapest. 1984. (Nincs említve a könyvben a barlang.)
  • –: Róka-hegyi kőfejtő 6. sz. barlangja leírás. Ismeretlen készítőjű és készítési idejű kézirat. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]