Strázsa-hegyi Délretárt-lyuk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Strázsa-hegyi Délretárt-lyuk
A Strázsa-hegyi Délretárt-lyuk bejárata
A Strázsa-hegyi Délretárt-lyuk bejárata
Hossz7 m
Mélység1 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés1 m
Ország Magyarország
TelepülésEsztergom
Földrajzi tájPilis hegység
Barlangkataszteri szám4851-21
Elhelyezkedése
Strázsa-hegyi Délretárt-lyuk (Dorog-Kesztölc)
Strázsa-hegyi Délretárt-lyuk
Strázsa-hegyi Délretárt-lyuk
Pozíció Dorog-Kesztölc térképén
é. sz. 47° 44′ 31″, k. h. 18° 45′ 41″Koordináták: é. sz. 47° 44′ 31″, k. h. 18° 45′ 41″
A Wikimédia Commons tartalmaz Strázsa-hegyi Délretárt-lyuk témájú médiaállományokat.

A Strázsa-hegyi Délretárt-lyuk a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Pilis hegységben, a Nagy-Strázsa-hegyen található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

Esztergom-Kertváros városrészben, a Dorog mellett található Nagy-Strázsa-hegy (Strázsa-hegy) DNy-i oldalán helyezkedik el a barlang. A Strázsa-hegyi-barlangtól K-re kb. 15 m-re, annak talpszintje alatt 4 m-re, füves párkány végén van a Strázsa-hegyi Délretárt-lyuk bejárata. A 7 m hosszú és 1 m mély barlang tágítva lett véséssel, de így is nagyon szűk, emiatt kissé nehéz elérni a végpontot. A triász mészkőben létrejött, szilvamag keresztmetszetű barlang engedély nélkül, barlangjáró alapfelszerelés használatával járható.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1997. május 29-én Regős József mérte fel a barlangot, majd 1997. június 1-jén a felmérés alapján Kraus Sándor szerkesztette meg a barlang alaprajz térképét és keresztmetszet térképét. A két térképen 1:50 méretarányban van bemutatva a barlang. Az alaprajz térképen látható a keresztmetszet elhelyezkedése a barlangban. 1997. május 29-én Kraus Sándor rajzolt helyszínrajzot, amelyen a Kis-Strázsa-hegy, Középső-Strázsa-hegy és Nagy-Strázsa-hegy barlangjainak földrajzi elhelyezkedése van ábrázolva. A rajzon látható a Délretárt névvel jelölt Strázsa-hegyi Délretárt-lyuk földrajzi elhelyezkedése. Kraus Sándor 1997. évi beszámolójában az olvasható, hogy az 1997 előtt ismeretlen Strázsa-hegyi Délretárt-lyuknak 1997-ben készült el a térképe. A jelentésbe bekerült az 1997-ben rajzolt helyszínrajz.

Irodalom[szerkesztés]

  • Kraus Sándor: 1997. évi beszámoló. Kézirat. 36., 37. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • –: Strázsa-hegyi Délretárt-lyuk leírás. Kézirat. Szerzőnév és dátum nélkül. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]