Róka-hegyi Táró 3. sz. barlangja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Róka-hegyi Táró 3. sz. barlangja
A Róka-hegyi Táró 3. sz. barlangjához vezető táró bejárata
A Róka-hegyi Táró 3. sz. barlangjához vezető táró bejárata
Hossz6 m
Mélység0 m
Magasság6 m
Függőleges kiterjedés6 m
Ország Magyarország
Település Budapest
Földrajzi táj Pilis hegység
Típus hévizes eredetű, inaktív
Barlangkataszteri szám 4810-18
A Wikimédia Commons tartalmaz Róka-hegyi Táró 3. sz. barlangja témájú médiaállományokat.

A Róka-hegyi Táró 3. sz. barlangja a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Budai Tájvédelmi Körzetben, Budapest III. kerületében található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Pilis egyik legdélkeletibb hegyének, a Róka-hegynek az egyik, már nem művelt kőfejtőjében, természetvédelmi területen, egy sziklafal aljában található, vasráccsal lezárt, mesterséges táróból nyílik. A kőfejtő délkeleti oldalában van a táró. A barlangbejárathoz eljutni tehát csak a vasrács nyílásain keresztülbújva lehet, de ez csak a vékony testalkatúaknak lehetséges. A függőleges tengelyirányú barlangbejárat a táró jobb oldalán, a Róka-hegyi Táró 1. sz. barlangjával szemben lévő falon, körülbelül két méter magasan nyílik. Triász mészkőben, hévizes oldódással keletkezett. Egy gömbüst van a hat méter magas hasadékjárat tetején, ahova könnyű mászással lehet eljutni. A száraz barlangban sok borsókő figyelhető meg. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak az engedélyével látogatható. A bejárásához barlangjáró alapfelszerelés szükséges.

A barlangtérképlap szerint Táró 3. sz. barlang (Sásdi 1997) is a neve.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Kőbányászat következtében tárult fel. Az 1984-ben kiadott Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában nem szerepel neve. 1997. március 22-én Sásdi László és Kovács Richárd mérték fel, valamint a felmérés alapján Sásdi László szerkesztett és rajzolt egy alaprajzi barlangtérképet, amely 1:100 méretarányban készült. Ekkor készült egy hosszmetszet barlangtérkép is róla a Róka-hegyi Táró 1. sz. barlangjával közösen.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]